Skocz do zawartości
Drogi Gościu. Nie jesteś zalogowany, bądź zarejestrowany na naszym forum, ale pomimo tego możesz tworzyć wątki i odpowiadać w tematach, z tym że wszystkie Twoje wiadomości będą musiały zostać ręcznie zatwierdzone przez Administratora. Z tego powodu zachęcamy Cię do założenia konta (bądź zalogowania), aby uniknąć tych ograniczeń.

BeareQ

Wyróżnione odpowiedzi

- Twój nick (z serwera): mr_lodomir
- Propozycja dotyczy (tytuł): Wydobywania rud z kamienia
- Opis propozycji: Dzień dobry, niedawno wpałdem na pomysł aby kopiąc kamień kilofem z efektem Silk Touch  zamiast np. diamentu wydobywała się ruda diamentu. Tak samo z weglem i emeraldami. Myślę że ten dodatek zadowoliłby osób które dekorują sobie działki.
- Dodatkowe SS'y: Brak

np. osobom mającym x-raya czy to w plikach czy też w texturpacku ;x

na nie, nawet wlasciciel kiedys powiedzial ze albo wydobywamy z kamienia, albo z rud.

Edit// @Bevik no ta, ale wciaz osoby z x-rayem mogą sobie tak o pójść i wykopywać te rudy diamentu i nie muszą się męczyć z kopaniem tylko wystarczy ruda i węgiel. Już lepiej by było wproawdzić takie rudy do obiegu itemów z cobblexa czy magicznej skrzynki.

Edytowane przez Bvcha
  • Thinking 1

DP3Woc2.png

@Bvcha i @eryter22 albo nie zrozumieliście o co chodziło autorowi, albo ja nie zrozumiałem was.

Drop surowców dalej byłby tylko ze stone, jak do tej pory. Tylko jeśli ktoś kopie kamień kilofem zenchantowanym na silk touch, to zamiast diamentów, węgla i emeraldów wypadają mu ich rudy. To jedyna zmiana. Nie będzie mógł tych bloków wydobyć po postawieniu, tak jak jest teraz z ironem i złotem (co najwyżej przepalić, co i tak jest mniej opłacalne od normalnego kopania). X-ray w żaden sposób tu nikomu nie pomoże.

Propozycja warta wprowadzenia, ale w wolnym czasie. Tak jak chce autor, ułatwiłoby to tylko zdobycie bloków (teraz jedyna metoda to kupić je w sklepie?), które nadają się praktycznie wyłącznie do ozdoby. Nie zmienia to dużo w rozgrywce, ale jest to mechanika, która jest bardzo intuicyjna i fajnie jakby po prostu była, nie wiem jak to inaczej nazwać, nie jest to bardzo przydatna zmiana, ale ktoś kopiąc silk touchem ma pełne prawo spodziewać się, że ten enchant będzie działać.

Powiedzmy że na Tak.

Edit: Aż wszedłem na serwer i sprawdziłem. @Bvcha Rudy diamentu nie da się (i nie będzie się dało) wykopać z silk touchem. Więc jak x-ray może ułatwić kopanie diamentów (i innych rud które lecą tylko ze stone) jeśli nie da ich się naturalnie wykopać, bo lecą tylko ze stone? Powtórzę po raz kolejny, jeśli zaproponowana zmiana zostanie wprowadzona, to dalej nie będzie dało ich się wykopać, tylko wydropić z kopania stone. Po prostu zamiast zwykłego diamentu dostajesz jego rudę, sytuacja odwrotna do automatycznego pieca.

Edytowane przez Bevik
Odpowiedź
  • Superka 1

Też zauważyłem, że bvcha i eryter zrozumieli to nieco inaczej, ładnie wytłumaczył to @Bevik. Osobiście uważam, że byłoby to spore ułatwienie jeżeli chodzi o mendingi na kilofach, no chyba, że dałoby radę ustawić jakąś szansę na wydropienie rudy z kamienia używając kilolfa z jedwabnym dotykiem, wtedy teoretycznie gracze podchodziliby do tego nieco sceptycznie i używaliby tego sposobu tylko po to, aby faktycznie pozyskać rudy do ozdoby działki. Niemniej jednak na chwilę obecną pozostaje neutralnie nastawiony.

1698233994_ezgif.com-gif-maker(1).gif.28e8b1d60ad735cacd106687cdb0748a.gifezgif.com-gif-maker.gif.bdd7693358f0907062dba116f1631cd7.gif

17.01.2021💔

200 §3 kk Dz.U.2020.1444

Wyjdzie na to że bronię tej propozycji jak lew, a w sumie jest mi obojętna, ale co tam 😛

@Lukaszenko69 Wg mnie nic by to nie ułatwiło jeśli chodzi o naprawy jeśli chodzi o naprawy, ułatwiłoby to tyle co i nic.

Po pierwsze i tak do kopania potrzebny jest kilof z silk touch na który nie da się nałożyć naprawy (no chyba że serwer udostępnia takie kilofy, a ja o tym nie wiem) więc i tak, narzędzia którym kopiesz nie naprawisz, dość często potrzebujesz nowych kilofów.

Po drugie jedyny exp jaki będzie można dzięki temu pozyskać to ten z przepalania, co nie dość, że jest mniej wydajne pod względem ilości zdobywanych surowców, to jeszcze w przypadku expa z przepalania emeraldów i diaxów, jest go tyle samo co z przepalania kaktusów, które można farmić szybciej i automatycznie.

Więc nie dość, że zużywasz kilofy (których nie możesz naprawiać bez końca. cały czas potrzebujesz nowych), to jeszcze musisz pozyskiwać te rudy ręcznie i ręcznie wrzucać je do piecyków (w przypadku kaktusów obie czynności są zautomatyzowane). Jeśli ktoś koniecznie chce naprawiać rzeczy z mendingiem "nieautomatycznie" to są na to lepsze metody (pdp. są nawet zbliżone jeśli nie lepsze pod względem poświęconego czasu), jak np. praca drwala.

Chyba, że coś przeoczyłem?

W dniu 3.12.2020 o 21:42, Bevik napisał:

Wyjdzie na to że bronię tej propozycji jak lew, a w sumie jest mi obojętna, ale co tam 😛

@Lukaszenko69 Wg mnie nic by to nie ułatwiło jeśli chodzi o naprawy jeśli chodzi o naprawy, ułatwiłoby to tyle co i nic.

Po pierwsze i tak do kopania potrzebny jest kilof z silk touch na który nie da się nałożyć naprawy (no chyba że serwer udostępnia takie kilofy, a ja o tym nie wiem) więc i tak, narzędzia którym kopiesz nie naprawisz, dość często potrzebujesz nowych kilofów.

Po drugie jedyny exp jaki będzie można dzięki temu pozyskać to ten z przepalania, co nie dość, że jest mniej wydajne pod względem ilości zdobywanych surowców, to jeszcze w przypadku expa z przepalania emeraldów i diaxów, jest go tyle samo co z przepalania kaktusów, które można farmić szybciej i automatycznie.

Więc nie dość, że zużywasz kilofy (których nie możesz naprawiać bez końca. cały czas potrzebujesz nowych), to jeszcze musisz pozyskiwać te rudy ręcznie i ręcznie wrzucać je do piecyków (w przypadku kaktusów obie czynności są zautomatyzowane). Jeśli ktoś koniecznie chce naprawiać rzeczy z mendingiem "nieautomatycznie" to są na to lepsze metody (pdp. są nawet zbliżone jeśli nie lepsze pod względem poświęconego czasu), jak np. praca drwala.

Chyba, że coś przeoczyłem?

Chodzi o to że gracze by kopali na silk touch by wykopywać rudy np. diamentu a potem rozkopać je na działce swoim 6/3/3 co mogłoby prowadzić do sytuacji gdzie trzeba by było nie dość że wyłączyć mending na tym prawdpodobnie to jeszcze zmienić działanie fortunki na kilofach bo ktoś by kopał cały czas rudy i by dostawał znacznie więcej surowców niż teoretycznie wypada ze stone.

Jestem na nie.

• Haha 1

Don't even try B) 

spacer.png

@Alcatraz96_  Jeśli teraz wydropisz rudę złota lub żelaza i postawisz ją na działce (czy gdziekolwiek indziej) to NIE DA się jej wykopać, nic nie wypada bo drop jest ze stone. Nie mogę sprawdzić z diamentami/emeraldami, bo nie da się/nie wiem jak je teraz zdobyć, ale zasada powinna być identyczna, czyli jeśli wydropisz rudę diamentu i postawisz ją sobie na działce to nie powinno wypaść nic, bo drop jest ZE STONE nie z rud, powinna tak jak w wypadku innych zablokowanych rud wyskoczyć tylko informacja że tej rudy nie da się wykopać. Nie ma znaczenia jaki masz kilof.

Wzmianka o mendingu nie ma już zupełnie sensu. Zakładając, ze z powodu jakiegoś błędu, jednak da się wykopać rudy: Do naprawy jednego kilofa potrzeba ponad 4 stacki diaxów (Nie mogę teraz znaleźć dokładnych liczb, nie mam czasu, a jak testowałem na kwarcu który daje niewiele mniej expa, potrzebne było chyba nawet ponad 6 stacków). Ile kilofów zużyje się na wykopanie takiej ilości diamentów, jeśli każdy diament dropi pojedynczo? A nie po 2-4 jak przy normalnym kopaniu?

Już naprawdę pomijam, że są bardziej wydajne metody naprawiania narzędzi z mendingiem.

Edytowane przez Bevik
Wykasowanie rosnącej frustracji :P

Bevik ma racje, Jestem na TAK

Alcatraz, jeśli nie wiesz czy po rozwaleniu rudy kilofem na działce czy gdzieś indziej wypadnie diax lub jakaś inna ruda to nie wprowadzaj graczy w błąd, tym bardziej, że jesteś ModChatem

Dobrze, że mamy na posterunku graczy takich jak @Bevik, który wszystko ładnie wyjaśnił. Argumenty przeciw są moim zdaniem wrzucone na siłe, w końcu nie można wykopać rudy niezależnie od tego, czy jest to na mapie surowcowej, czy na działce xD. Nie wiem gdzie tu może być jakieś ułatwienie, prędzej utrudnienie, gdyż w celu odzyskania diamentu trzeba przepalić wydobytą wcześniej rudę.

Jestem za zaakceptowaniem propozycji. Używanie przedmiotu z Jedwabnym Dotykiem powinno działać tak jak przy normalnym kopaniu. Oprócz tego propozycja na pewno spodoba się budowniczym, którym przyda się nowy blok do kolekcji.

Edytowane przez mordensoldier124
  • Superka 1

image.png.e247af4a9dcaff66bf91c039a3af6b36.png 

image.png.b1f416884379154bbe92458e47daa901.png

• 2 tygodnie później...
  • Właściciel
Właściciel

Propozycja została zaakceptowana!

W niedalekim czasie zostanie ona wprowadzona!

• Superka 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...