Skocz do zawartości
Drogi Gościu. Nie jesteś zalogowany, bądź zarejestrowany na naszym forum, ale pomimo tego możesz tworzyć wątki i odpowiadać w tematach, z tym że wszystkie Twoje wiadomości będą musiały zostać ręcznie zatwierdzone przez Administratora. Z tego powodu zachęcamy Cię do założenia konta (bądź zalogowania), aby uniknąć tych ograniczeń.

ZbigniewStonoga

Wyróżnione odpowiedzi

Twój nick (z serwera): ZbigniewStonoga
Propozycja dotyczy (tytuł): Zmiana regulaminowa
Opis propozycji:  Pomysł na tę propozycję zrodził się w mojej głowie, gdy sam zostałem ofiarą tego systemu, a konkretnie paragrafów i punktów regulaminu, które są zanadto surowe. Moim zdaniem samo posiadanie modyfikacji ułatwiających nawet w plikach gry lub jako nieużywane texturepacki na inną wersję nie powinno być karane. Uważam tak, ponieważ takie zarządzenie zmusza gracza do koncentrowania się tylko i wyłącznie na jednym serwerze, dodatkowo zabrania mu używania narzędzi pracy w moim przypadku python, autohotkey, tinytask. Moim zdaniem dopiero wyraźne dowody wskazujące na użytkowanie wspomagaczy lub przysłowiowe "złapanie na gorącym uczynku" w trakcie sprawdzania, powinno dopiero zasługiwać na karę. Pozdrawiam
Dodatkowe SS'y: Nie ma

• Superka 1

Myślę, że taka zmiana powinna nastąpić już dawno. Gdyby każdy gracz miałby zostać sprawdzony pod względem starych, nieużywanych już modyfikacji, połowa graczy by się posypała. Takim samym absurdem jest zakazywanie posiadania dodatków, które są wymagane na innych serwerach (np. Badlion client). W ten sposób wiele graczy na pewno poczuje się zniechęconych do rozgrywki na waszym serwerze. Pozdrawiam, smacznej kawusi. na TAK

Edytowane przez GarGamelek

giphy_(1).gif

Jestem na tak a dlaczego? Jeżeli gracz który cheatuje będzie sprawdzany to łatwo jest wskazać jego winę aczkolwiek gracz który posiada rzekome cheaty bo potrzebne mu na inny serwer albo do innej gry np. Nie pamiętam nazwy ale jest jeden którego można użyć w ETS 2 a na RC jest zabroniony wiem bo sam miałem i musiałem usunąć zanim wszedłem na serwa z drugiej strony jeżeli gracz będzie chciał zmienić wersje na czystą bez cheatow będzie musiał się wylogować gdzie podczas sprawdzania za wylogowanie jest ban. Także myślę że zbędne jest banowanie za cheaty na inną wersję niż gramy bądź używane dawno temu. Także myślę tak jak napisano wyżej jeżeli każdy miałby być sprawdzany pod kątem starych nie używanych cheatów to większość graczy zostałaby zbanowana podejrzewam że nawet osoby które nawet nie wiedzą że mają plik który na RC jest zabroniony. 

• Superka 2

2021-11-03_19_58_38.png.3da78e422a7512b84defa75e572c77e6~2.png

Jeżeli posiadasz na komputerze cheaty na wersje na której możesz wejść na serwer np. 1.12 a grasz aktualnie na 1.17 to teoretycznie nie używasz cheatów ale wcześniej mogłeś grać na drugiej wersji z modyfikacjami lecz moim zdaniem banowanie za cheaty z przed nie wiem np. 2 lat które nie zostały używane na teraźniejszej edycji (co można sprawdzić w dacie ostatniego włączenia) jest troche bez sensu.

Ostatnio też sporo nad tym myślałem i doszedłem do wniosku, że karanie za samo posiadanie cheatów jest jednak niesprawiedliwe i nieuczciwe - ktoś może grać także na serwerach, na których cheatowanie jest dozwolone lub tak jak ty używa programów poniżej w zupełnie innym celu niż środowisko minecraft. 

19 godzin temu, ZbigniewStonoga napisał:

narzędzi pracy w moim przypadku python, autohotkey, tinytask.

Bardzo dobrze to ująłeś i podpisuję się pod tym w 100% - kara za cheaty powinna być wydawana tylko wtedy, jeżeli przyłapiemy kogoś na gorącym uczynku i podczas sprawdzania używa niedozwolonych modyfikacji na owym serwerze.

Istnieje jednak ogromne prawdopodobieństwo, że administracja będzie miała to jak zazwyczaj w głębokim poważaniu, więc w tym przypadku możemy pójść nawet na kompromis polegający na nie karaniu za posiadane cheaty, które były nieużywane dłużej niż miesiąc-dwa.

1698233994_ezgif.com-gif-maker(1).gif.28e8b1d60ad735cacd106687cdb0748a.gifezgif.com-gif-maker.gif.bdd7693358f0907062dba116f1631cd7.gif

17.01.2021💔

200 §3 kk Dz.U.2020.1444

6 godzin temu, Lukaszenko69 napisał:

Ostatnio też sporo nad tym myślałem i doszedłem do wniosku, że karanie za samo posiadanie cheatów jest jednak niesprawiedliwe i nieuczciwe - ktoś może grać także na serwerach, na których cheatowanie jest dozwolone lub tak jak ty używa programów poniżej w zupełnie innym celu niż środowisko minecraft. 

Bardzo dobrze to ująłeś i podpisuję się pod tym w 100% - kara za cheaty powinna być wydawana tylko wtedy, jeżeli przyłapiemy kogoś na gorącym uczynku i podczas sprawdzania używa niedozwolonych modyfikacji na owym serwerze.

Istnieje jednak ogromne prawdopodobieństwo, że administracja będzie miała to jak zazwyczaj w głębokim poważaniu, więc w tym przypadku możemy pójść nawet na kompromis polegający na nie karaniu za posiadane cheaty, które były nieużywane dłużej niż miesiąc-dwa.

Tutaj trochę się nie zgodzę z samym pomysłem kompromisu, nieużytkowanych cheatów, ponieważ takie coś jak miesiac/dwa jest również absurdem, bo dalej zmusza gracza do grania tylko i wylacznie na realcraft. Moim zdaniem rozwiązanie powinno polegać na karaniu za wyraźnie dowody wpływu wspomagacza na rozgrywkę.

4 godziny temu, ZbigniewStonoga napisał:

Tutaj trochę się nie zgodzę z samym pomysłem kompromisu, nieużytkowanych cheatów, ponieważ takie coś jak miesiac/dwa jest również absurdem, bo dalej zmusza gracza do grania tylko i wylacznie na realcraft. Moim zdaniem rozwiązanie powinno polegać na karaniu za wyraźnie dowody wpływu wspomagacza na rozgrywkę

Jestem tego samego zdania, lecz podałem taki przykład, ponieważ jako były administrator wiem jak działa owa administracja i jak bardzo w poważaniu ma pewnie propozycje 😉

1698233994_ezgif.com-gif-maker(1).gif.28e8b1d60ad735cacd106687cdb0748a.gifezgif.com-gif-maker.gif.bdd7693358f0907062dba116f1631cd7.gif

17.01.2021💔

200 §3 kk Dz.U.2020.1444

• Opiekun Forum
Opiekun

Jestem na tak, powody wyżej pzdr

.·͙*̩̩͙˚̩̥̩̥*̩̩̥͙ .·:*¨༺ ༻¨*:·.*̩̩̥͙˚̩̥̩̥*̩̩͙‧͙ . 

image.png

.·͙*̩̩͙˚̩̥̩̥*̩̩̥͙ .·:*¨༺ ༻¨*:·.*̩̩̥͙˚̩̥̩̥*̩̩͙‧͙ . 

temat cheatów i kar wydawanych za nie był zawsze kontrowersyjny i jednak nie da się go zmienić ot tak. Nie da się również zoptymalizować zasad, aby rozgrywka zawsze była sprawiedliwa

nie wiem co zrobi zarząd, ale wydaje mi się, że ten wątek gdzieś ciągle jest poruszany w administracji

imo na tak, jednak tak jak już pisałem, trudno jest to dostosować, by gra była fair

DP3Woc2.png

• HeadAdmin
HeadAdmin

Niestety jako osoba sprawdzająca osoby jest bardzo dużo niepewnych sytuacji, czyli takich, że ktoś ma na komputerze sigmę czy inną niedozwoloną modyfikację, ale na wersje 1.15/1.14 a aktualnie gra na czystym minecraft. Najlepiej dać pewną swobodę administracji w podejmowaniu decyzji w sprawie banów w takich sytuacjach, jednak z drugiej strony problem może być tu taki, że jeden administrator nada za to bana a drugi nie i dalej będzie to w jakimś stopniu niesprawiedliwe. Osobiście jestem za ukróceniem banów za posiadanie niedozwolonych modyfikacji w przypadku kiedy nie mamy jak udowodnić graczu używania danej modyfikacji, oczywiście w kilku wyjątkach, czyli xray w texturepacku czy macro z naszymi logami, ponieważ to można w każdej chwili wyłączyć. Dawanie bana osobie, bo posiada sigme pobraną w 2016 roku, ale aktualnie gra na czystym minecraft jest niesprawiedliwe i takich sytuacji nie powinno być. Musimy pamiętać, że gracze grają na różnych serwerach i nie możemy zabronić komuś trzymania na komputerze niedozwolonych modyfikacji, bo to nie nasza sprawa co kto trzyma na tym komputerze, to jego komputer. Chciałbym się też odnieść jak to wygląda od strony administracji, niektórzy gracze są cwani i ukrywają swoje modyfikacje na wszelkie sposoby i czasami osoba ich używa a nam trudno będzie w 100% udowodnić, że modyfikacja była używana.  Podsumowując, jest to strasznie twardy orzech do zgryzienia przez zarząd i samą administrację, a banowanie na siłę za posiadanie czegokolwiek na komputerze jest niesprawiedliwe i przez to tracimy graczy.

Jestem więc za doprecyzowaniem tego w regulaminie. chociaż nie będzie to proste. 🙂

Edytowane przez oskar
  • Superka 1
  • Like 1
  • Wow 1

• 3 tygodnie później...

Propozycja została zaakceptowana!

Wśród Administracji została ostatnio przeze mnie doprecyzowana procedura sprawdzania. Od teraz Administrator znajdujący cheaty na komputerze Gracza zobligowany jest sprawdzić datę ich zainstalowania/ostatniego użycia i może wydać bana, jeżeli nie sięga ona dalej, niż poprzedniej edycji. Widełki, sięgające do poprzedniej edycji zostały tak dobrane, ponieważ cheatując wtedy można mieć benefity na aktualnie trwającej edycji (w postaci główek za topki, itp.). Jeżeli chodzi, o makra, tinytask, itd. blokadę wydajemy tylko, jeżeli mamy dowód na używanie ich przez sprawdzanego (w postaci logów z antycheata, bądź w innej formie). Wprowadzonych zostało również wiele więcej zmian, które powinny umilić całą procedurę sprawdzania i oszczędzić tych, którzy są niewinni.

• Wow 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...