Skocz do zawartości
Drogi Gościu. Nie jesteś zalogowany, bądź zarejestrowany na naszym forum, ale pomimo tego możesz tworzyć wątki i odpowiadać w tematach, z tym że wszystkie Twoje wiadomości będą musiały zostać ręcznie zatwierdzone przez Administratora. Z tego powodu zachęcamy Cię do założenia konta (bądź zalogowania), aby uniknąć tych ograniczeń.

Lista propozycji związanych z regulaminami i metodyką administracji

GrimmPR
Wiadomość dodana przez Giecio

Otrzymałeś 5% za niezastosowanie wzoru wątku.

Wyróżnione odpowiedzi

Witam, korzystając z czatu w grze i prowadząc dyskusje z moderacją, zostałem odesłany na forum do działu propozycji zmian. Frustracja, której upust daję codziennie na czacie, by szczerze wyrazić swoją opinię zaczęła przynosić mi niemało serwerowych upomnień, mutów, a nawet banicję na okres dwunastu godzin, uznałem więc, że napiszę jeden, zbiorczy temat, w którym wypiszę wszystkie rzeczy, które kuleją i propozycje ich zmian, by wszystkim grało się lepiej. Nie składam na nikogo skargi, nie płaczę, nie liczę nawet na akceptacje którejkolwiek propozycji czy zrozumienie. Piszę temat, aby mieć podstawę i móc powiedzieć, że nie siedzę bezczynnie tylko spamuje na czacie. Zacznę od regulaminu i taryfikatora kar.

Jedziemy po kolei:

2.4 Zakazuje się reklamowania innych serwerów Minecraft, TeamSpeak3, a także stron promujących
inne serwery.
Ten punkt chyba należy wyjaśnić moderacji czatu, która groziła mi i użytkownikowi Diablik banicją za rozmowę o serwerze gry Metin2, zatem zupełnie niepowiązanej z rozgrywką na serwerze. SMOD Gangsta_ wyjaśnił mi później, że taka rozmowa nie jest traktowana jak reklama. Jeśli więc drążyłbym temat i uzyskał banicję, jzanim Gangsta_ udzielił mi rzeczowej odpowiedzi, będącej również protekcją od banicji, aką mam pewność, że odzyskałbym swoje konto dzięki apelacji? Patrząc na ów dział, śmiem wątpić, ze zostałbym odbanowany - należy więc doinformować moderacje w zakresie regulaminu.

3.4 Administracja ma prawo ingerować w prywatne wiadomości Graczy, gdy wystąpi zgłoszenie
odnośnie złamania regulaminu.
Jakiś czas temu zgłaszałem gracza, którego nazwy nie pamiętam z powodu próby oszustwa. Użyłem niecenzuralnego słowa, którego w łagodniejszej wersji brzmi ,,spadaj'' w stosunku do owego użytkownika. Wyjaśniłem sprawę moderatorowi przez system pomocy, a następnie prywatną wiadomość. Niestety, byłem jedyną osobą, która otrzymała karę - za ,,zniewagę'', jak to ładnie określono, choć w mojej opinii jest to jedynie wulgaryzm i wymowne zakończenie dialogu. Gracz za próbę oszustwa, mimo wyżej wymienionego punktu i jasnej informacji w regulaminie, iż administracja widzi przebieg rozmów prywatnych nie został ukarany. Nie poproszono mnie nawet o dowód w tej sprawie. Proponuję więc podchodzić do niektórych spraw z większą uwagą, bo było to nie w porządku wobec mojej osoby.

4.3 Użytkownicy posiadają prawo prosić o pomoc Administrację lub zadawać pytania związane z
serwerem Minecraft, TeamSpeak3 oraz Forum.
Całkowicie usuńcie ten punkt, bo i tak go nie przestrzegacie. Zadawane przeze mnie pytania, często na temat interpretacji samych punktów regulaminu są zbywane, odsyła się mnie do forum (na którym są ogólniki), na /pomoc niejednokrotnie nie otrzymuje odpowiedzi. Ktoś może powiedzieć, że szukam dziury w całym, ale ja naprawdę chciałbym uzyskać informację o tym, co robię źle i jak moderacja interpretuje te bardziej elastyczne punkty regulaminu (zniewaga, prowokacja). 

4.9 Osoba sprzedająca przedmiot musi poinformować kupującego o tym w jakim jest on stanie np.
poziom zużycia itd.
Pierwsza, poważniejsza propozycja z mojej strony - poprawienie pluginu i dopisanie kilku linijek, by w wymianach handlowych pojawiała się informacja o ilości napraw przedmiotu lub adnotacja, że przedmiot jest "Too Expensive". Przedmiot można naprawić do 35 poziomu i wystawić na licytację, sprzedać niczego nieświadomemu graczowi czy na targ, na którym takowa informacja nie jest wyświetlana, a przedmiot przecież jest naprawiony do pełna... tylko nie da się go nigdy więcej naprawić. Ułatwiłoby to kontrolę oszustw na serwerze, których karaniu co prawda jestem przeciwko, ale system powinien dawać odpowiednie narzędzia do ich unikania.

8.4 Zarząd Serwera ma dwa tygodnie na rozpatrzenie apelacji oraz musi zdecydować, czy apelacja
zostanie zaakceptowana.
Czas rozpatrywania apelacji regulaminowo powinien zostać skrócony do maksymalnie trzech dni. Po co pisać apelację od banicji na tydzień, jeśli odpowiedzi najpóźniej można się spodziewać po dwóch tygodniach? Zdaję sobie sprawę z tego, że odpowiadacie wcześniej, ale regulamin to regulamin i wnoszę o skrócenie tego terminu, by formalnie nie było podstaw, by trwało to tak długo.

8.5 Gracz posiada prawo do napisania wniosku na stanowisko Zaufanego Gracza.
To już chyba nieaktualne, więc wprowadza ludzi w błąd i powinno zostać usunięte. Jeśli nie, przepraszam.

12.1 Dodanie osoby do działki wiąże się z całkowitym wzięciem odpowiedzialności za jej czyny.
12.1.1 Wyjątkami stanowią sytuacje, gdy właściciel działki posiada jednoznaczne dowody.
Gracze powinni być upominani o konieczności przedstawienia dowodów - administracja często pomija tą informacje i przedstawia jedynie punkt 12.1 z regulaminu, kiedy gracz napotyka taki problem. Wiemy również, że ciężko jest udowodnić taką winę - jeśli więc dysponujecie logami z czatu, dlaczego ich nie wykorzystacie?

§13 Zgłaszanie Graczy, niedozwolone modyfikacje, kary
Celowo wymieniam tutaj cały artykuł, ponieważ chcę poświęcić chwilę dłużej tej sekcji. W jawny sposób narusza ona prywatność użytkowników serwera, przez wzgląd na sposób sprawdzania i powód, dla którego takowe występuje. Gdy biegałem po swojej działce, co jest moim głównym zajęciem podczas gry tuż obok korzystania z czatu, nakazano mi wejść na Teamspeak 3. I tutaj pierwsza moja uwaga, wynikająca z obserwacji czy własnych doświadczeń - czasami gracz nie może korzystać z takiego oprogramowania. Przykładów jest na pęczki: niedziałający software z uwagi na braki bibliotek w systemie czy innych, niezbędnych do funkcjonowania plików itd., korzystanie z komputera osób trzecich do gry na serwerze (pożyczony laptop, z którego m.in. teraz piszę), nieumiejętność instalacji (takie sugestie również pojawiły się na czacie). Widziałem częste prośby o przeniesienie sprawdzania na Discord, który osoba sprawdzająca posiadała. Niektórzy administratorzy się zgadzali, wobec innych stosowałem swoją metodykę zwrócenia uwagi na problem u źródła, upominając ich o niesprawiedliwym traktowaniu graczy. Jeśli wszyscy gracze mają być traktowani na równi pod każdym względem dotyczącym rozgrywki, co zapisane jest w regulaminie, należy uwzględnić, jakie komunikatory głosowe mogą być stosowane podczas sprawdzania w regulaminie - nie powinno to więc być narzucane przez osobę sprawdzającą, a regulamin lub wspólną ugodę z graczem. Wracając jednak do historii, zdziwiłem się i pomyślałem, że to zaproszenie na Teamspeak jest jakimś żartem czy kpiną, jednak nie robiłem problemów - uznałem, że nie warto narażać się na niepotrzebną banicję i reset konta. Tuż po wejściu spytałem o powód sprawdzania. Największy hit dopiero nadciągał - powodem miały być rzekomo cheaty dotyczące walki. Spytałem, czy zostałem zgłoszony, czy byłem obserwowany - powiedziano mi, że prowadzono na mnie obserwacje, na tej podstawie doszło do sprawdzania. Regulamin mówi jasno, że:
13.1.1 Administrator na podstawie obserwacji oraz wskazań przez antycheat może podjąć decyzję o
sprawdzeniu Gracza.
Rzecz w tym, że wspomniana obserwacja powinna wykazać, że moje statystyki konta to 1 frag na 2 zgony, a jedyne co robiłem przez prawie całą swoją grę to bieganie po działce i kopanie cobbla kilka dni przed sprawdzaniem. Wyjaśniłem więc, że to nie możliwe, lecz moderator zasłonił się decyzją wyższej administracji, twierdząc że wykonuje jedynie polecenia. Otrzymałem link do programu, który udostępnić miał mój pulpit, nim jednak go włączyłem spytałem moderatora, czy będzie sprawdzał jedynie appdatę. Powiedziano mi, że sprawdzane będą jedynie rzeczy związane z grą Minecraft, by zweryfikować, czy nie mam cheatów. Zgodziłem się i udostępniłem ekran. Warto podkreślić, że przez cały ten czas nie sprawiałem problemów, by nie otrzymać banicji za brak współpracy, która byłaby krzywdząca przez wzgląd na czas spędzony z serwerem (około 170 godzin), zakup usługi czy chociażby... niewinność. Doszło jednak do tego, że administrator sprawdzał takie rzeczy, jak kosz (co jeszcze rozumiem), folder pobranych plików (absurd!), całą historię pobranych plików (włącznie z plikami sprzed miesiąca czy dwóch, kiedy nie grałem na serwerze), a także logi czatu (po co?). Suma sumarum nie udowodniono mi winy, co można było zrobić bez zaglądania mi w pulpit i pobierane pliki. Pointą w mojej wypowiedzi jest więc:
- Nienarzucanie użytkownikowi korzystania jedynie z komunikatora TeamSpeak 3 i większa otwartość na graczy w kwestii ich własnych propozycji (Discord czy Mumble to również dobre komunikatory, które działają identycznie, a w niektórych przypadkach lepiej - ten pierwszy jest dużo prostszy w instalacji i obsłudze)
- Sprawdzanie przy pomocy udostępniania ekranu - gracze z natury nieufni, słusznie zresztą mogą nie być skorzy do zdalnej kontroli nad swoim sprzętem
- Zaglądanie jedynie w niezbędne foldery, które nie naruszają prywatności użytkownika (%appdata% i EWENTUALNIE kosz)
- Sprawdzanie jedynie na podstawie dowodów w postaci filmów (podejrzenie o cheaty, mogące być równie dobrze błędną synchronizacją/lagiem), screenshotów (zauważalnych) i obserwacji prowadzonej przez administrację, która rzeczywiście występuje (jak można zaobserwować cheaty na walkę, gdy ktoś biega po działce, a administrator nawet nie wie co robił gracz przed sprawdzaniem?)
Gracze często banowani są więc za niewinność, ponieważ obawiają się wejścia na kanał głosowy, czy co gorsza, grzebania im w plikach komputera przez totalnie obcą osobę (gdyby nie format komputera dwa miesiące temu, nie zgodziłbym się na to dla własnej prywatności).

Warto poruszyć również kwestię zniewagi, tudzież obrazy administracji i prowokacja. Używanie tej kary jest bardzo powszechne, a jej konstrukcja jest bardzo elastyczna na interpretacje, co czyni dialog z członkiem moderacji szalenie niebezpiecznym dla konta gracza. Użycie bowiem pogardliwych słów, wdawanie się w dyskusję dotyczącą złego funkcjonowania administracji serwisu czy zadawanie pytań celem uzyskania informacji na temat interpretacji regulacji przez poszczególnych członków administracji jest uznawane za zniewagę/obrazę/prowokację. Podczas dzisiejszej, nocnej dyskusji z moderatorką czatu dowiedziałem się, że gdyby chciała, dwukrotnie otrzymałbym banicję z powodu zniewagi administracji. Z tą pierwszą po części się zgodziłem (słowo imbecyl), z drugą natomiast kompletnie nie - chodziło bowiem o stwierdzenie, że ów moderatorka nie ma praw decyzyjnych i jest nikim innym, jak najniższym szczeblem od brudnej roboty i karania graczy, co jest FAKTEM. Wielokrotnie przekonałem się na własnej skórze - i mówię tutaj o całokształcie, a nie o jednej osobie, że te punkty regulaminu są w pewien sposób naginane, czasami na siłę karane banicjami (mimo alternatyw), byle "udupić" gracza. Chciałbym, aby te punkty były bardziej sprecyzowane, by nie pozostawiały wolnej interpretacji dla administratorów, dla których nawet słowo "lewak" będące określeniem osoby o lewicowskich poglądach jest obrazą (mimo, że jest po prostu faktem). 

Przejdę teraz do kilku punktów z tabeli kar, które są absurdalne.

- Capslock - bardzo częsty powód upomnień, stosowany przy każdym przewinieniu. Zdarza się, że gracz próbuje napisać wiadomość prywatną, ale jest tak zaaferowany lub rozbawiony jakąś sytuacją, że łamie ten punkt regulaminu, całkowicie przypadkowo. Dlaczego karać gracza upomnieniem za taki drobiazg, jeśli ma się świadomość, że popełniony został nieumyślnie? Powtarzam, to drobiazg.
- Wywołanie spamu - samo w sobie jest okej, ale kiedy gracz pyta "hej, graliście w grę XYZ", a gracze mu odpowiadają, dlaczego go karzecie? Robi przecież ruch na czacie, z tego może się wywiązać dyskusja. Nie mówię o faktycznym spamie w stylu "chat spam JD". 
- Przypadkowa reklama - absurd nad absurdami. Jak można karać kogoś za nieumyślną reklamę, jeśli ma się świadomość, że była przypadkowa? Punkt moim zdaniem totalnie do wyrzucenia, szczególnie, że karany tylko upomnieniem. Pytam raz jeszcze, po co komuś brudzić logi kar i narażać na nieprzyjemności?
- Rozpowszechnianie ogólnodostępnych danych osobowych. Ja się pytam, o co chodzi w tym punkcie? Jeśli informacja jest ogólnodostępna, jak można karać za jej rozpowszechnianie? Gracz X przedstawia się na forum (albo w ogóle kiedyś tam na czacie) jako Marysia, gracz Y wita się na czacie: "hej przykład, Marysia to bardzo ładne imię", a gracz X zgłasza go za użycie jego imienia. Dlaczego tak to działa, skoro sam udostępnił je na serwisie? To dane ogólnodostępne, punkt powinien zniknąć z regulaminu.
- Plagiat - rozumiem ogólne założenia, ale regulamin twierdzi, że za kopiowanie budowli/map grozi perm. To nie ma żadnego sensu i nie rozumiem, dlaczego gracz X nie może zerżnąć od gracza Y działki 1:1, komu to przeszkadza?

Wniosek? Doprecyzowanie punktów regulaminu celem uniknięcia:
- głupich pytań na czacie, uznawanych za prowokację,
- elastyczności w kwestii interpretacji regulacji przez administrację lub gracza,
- wprowadzania ludzi w błąd

Kolejne kilka słów traktować będzie o indywidualnym podejściu do gracza, sprawy, osądu i przekazie informacji. Otóż moderator w mojej opinii, z uwagi na swój status w społeczności serwera, utrzymując częsty kontakt z graczami, jak i wyższą administracją powinien w mojej opinii pełnić rolę pośrednika, przekazując informacje bezpośrednio od jednej do drugiej strony, które uzna za przydatne. Przepływ informacji i przekazywanie sugestii graczy pozwala na wzrost zadowolenia ze świadczonych usług, czy szybsze i terminowe postępowanie podczas realizacji danego problemu bądź sugestii. Moderator widząc, że gracze chcą wprowadzenia jakiejś zmiany, dla wspólnego dobra - jeśli temat propozycji się nie pojawił - powinien przekazać informację dalej. Owszem, są tematy, ale po co ta cała biurokracja? Po co strata czasu na logowanie, skoro czasami po ludzku można po prostu przekazać sprawę dalej?
O indywidualizmie wspominałem już kilka linijek wyżej, gdy opisywałem problem sprawdzania graczy. Uważam, że każda sprawa powinna być rozpatrywana indywidualnie. Zauważalnie przypadkowy capslock lub flood nie powinien być karany upomnieniami, przecież widać jasno, że użytkownik nie chciał tego zrobić specjalnie. Po co więc dokładać mu upomnienie, budzić frustracje, durne poczucie winy, wywoływać zbędne, negatywne emocje? Dlaczego gracz zgłaszając wam problem zniknięcia zwierząt odsyłany jest do komendy /pomoc, zamiast poproszony o screen na /msg, forum lub wspomnianej komendy, by wiedział, że ktoś już zajmuje się jego sprawą i nie musi czekać na rozpatrywanie? Analogicznie ze zgłoszeniami, dlaczego widząc prywatne wiadomości graczy z próbami oszustw czy obrazami, podczas /zglos nie możecie ukarać winnego na podstawie obserwacji czatu i żądacie dowodów? Po co ta biurokracja na każdym kroku, po co te sztywne zasady? Każdy z nas jest istotą rozumną, niektóre rzeczy można załatwić bezpośrednio. To pakowanie gówna w ładny papierek zamiast rzetelności i szybkiego załatwienia sprawy, która momentami bez indywidualizmu nie jest możliwa do realizacji.

W kwestii komunikacji - zarówno na linii gracz-gracz, jak i gracz-administracja lub administracja-administracja, Discord jest świetnym narzędziem. Wiem, propozycja ta była odrzucona wiele razy, nie zgadzam się jednak z powodem black listy. Teamspeak jest niezawodnym komunikatorem głosowym, ale Discord to głównie komunikator tekstowy, dający wiele narzędzi do community manageringu. Można w ten sposób bardzo łatwo zachęcić graczy do udziału w pogaduchach, dyskusjach, konkursach, przekazać im informacje o nadchodzących zmianach, sprawdzać ich - to miejsce z pewnością popularniejsze niż forum, bo więcej osób korzysta z niego na codzień. Boicie się zmian, rozumiem to, ale czas postawić krok naprzód dla dobra ogółu, a z teamspeaka nikt rezygnować nie musi.

Kwestie skryptowe:
- /topjob zawiera czas podany w tysiącach tysięcy. Sam zastanawiałem się, jak ugryźć te punkty póki nie zobaczyłem dopisku "tys". Absurd, który powinien zostać naprawiony z czystego poczucia estetyki.
- Komunikat na czacie informujący gracza o toplistach nie zawiera informacji o /topkod.
- Dodanie opcji włączania i wyłączania śmieciowego dropu (przedmiotów takich jak enderperły, kule szlamu itd.
- Przywrócenie starego systemu autofarm z poprzedniej edycji - był bardzo fajnym rozwiązaniem, a zarabiarki sprawiały, że było więcej ruchu na działkach graczy.
- Prace inne, niż górnik powinny być trochę bardziej opłacalne. Górnik nadrabia zdecydowanie surowcami, które może wydobyć, drwal ma swój wkład w nabijanie mendingu, a co z pozostałymi? O nich się nie słyszy zbyt często.
- Zwiększenie opłacalności pracy samej w sobie - nie daje ona wielu korzyści, szczególnie na późniejszym etapie gry, gdzie kilka tysięcy liczymy w drobnych. Czas włożony w rozwój danej pracy powinien gracza wynagradzać.
- Optymalizacja systemu anty-lag, sprawienie by był przyjaźniejszy dla graczy. Wszystkie aspekty gry związane z działką i ograniczeniami antylag powinny zostać zniesione, gdyż bardzo utrudnia to rozgrywkę. Lagi występują często, im późniejsza godzina tym gorzej, ale to podstawowe funkcje gry i nie każdy ma czas, by wejść rano lub w nocy, aby pozwolić sobie na przeniesienie działki w inne miejsce czy regeneracje stone.
- Dodanie możliwości zmiany biomu na łączniku działek, o ile to możliwe.
- Utworzenie oskryptowanego samouczka, mającego na celu zapobiegać powielaniu pytań związanych z podstawami rozgrywki na serwerze (system działek i inne - książka nie pomaga).
- Możliwość wyłączenia 'dropu" książki pomocy po wpisaniu komendy /pomoc (jeśli występuje, przepraszam).
- W związku ze wspomnianą książką, dodanie pozostałych toplist do strony piątej.
- Poprawa systemu /ignore - powinien on wpływać również na oznaczenia gracza, niestety - mimo braku wyświetlanej wiadomości na czacie, komunikat o oznaczeniu wciąż się pojawia.
- Dodanie większej ilości przedmiotów unikatowych/specjalnych (jak kilof 6/3/3, lecz do innego użytku, np. diamentowa zbroja Protection VI do skompletowania po ogromnej cenie z niewielką szansą na drop/zdobycie).
- Zwiększenie opłacalności /kod (wiem, nagrody przeznaczone są głównie dla nowych graczy, ale bez przesady - dlaczego prawie wszystkie przedmioty z kodu, które przepisuje masowo muszę wyrzucać na ziemię?).
- Cykliczne konkursy związane z trybem freebuild, czyli ocenianie działek graczy i nagradzanie najciekawszych pomysłów.
- /zadania i losowy cenny przedmiot, który wcale nie jest cenny. Proponuje zwiększenie procent szans na drop czegoś lepszego, bo te losowe cenne przedmioty to zazwyczaj dirt czy stack marchewek (dla przykładu, nie wiem co dokładnie tam występuje). 
- Wprowadzenie skryptu kasyna, który pozwala dwóm graczom rywalizować w kości, lub w inny sposób o wcześniej ustaloną gotówkę w grze.
- Obniżenie ceny sklepowego delfina, którego opłacalność hodowli jest niewielka - ładnie wygląda, bardzo szybko zdycha i rozrabia.

,,Szukam dziewczyny/chłopaka", ,,Minecraft to nie tinder" powinny być traktowane jako niepoprawne użycie chatu lub spam.

Pisałem spontan, na razie w głowie mam tyle, ale sposób w jaki podchodzicie do graczy powinien mieć bardziej indywidualny charakter - i nie mówię tutaj o udupianiu kogoś, kogo się nie lubi, bo jest niewygodny.

Odniosę się do kilku spraw z Twojej lisy:

Osoba sprzedająca przedmiot musi poinformować kupującego o tym w jakim jest on stanie np.
poziom zużycia itd

Zgadzam się z tym jak najbardziej. Kilof 5/3/3 można kupić za ok. 15k (nie są to małe pieniądze) a po zakupie może się okazać że kilof nie nadaje się do naprawy. 

Poza tym mój kolega kupił kilof 6/3/3 (o wieele większe pieniądze) a potem okazało się że nie może nałożyć do niego mendingu.  Także jestem jak najbardziej za wprowadzeniem tej zmiany.

Prace inne, niż górnik powinny być trochę bardziej opłacalne. Górnik nadrabia zdecydowanie surowcami, które może wydobyć, drwal ma swój wkład w nabijanie mendingu, a co z pozostałymi? O nich się nie słyszy zbyt często.

Nie wspomniałeś o pracy rolnika, która jest bardzo opłacalna. Za to praca rybaka jest zdecydowanie nieopłacalna, marne zarobki. Do tego po złowieniu ok. jednej ryby trzeba się ruszyć, w innym wypadku następnej ryby nie będzie dało się złowić. Jest to dosyć irytujące. Także myślę że trzeba pomyśleć nad zmianą pracy rybaka.

Zadania i losowy cenny przedmiot, który wcale nie jest cenny. Proponuje zwiększenie procent szans na drop czegoś lepszego, bo te losowe cenne przedmioty to zazwyczaj dirt czy stack marchewek (dla przykładu, nie wiem co dokładnie tam występuje). 

Powiem tak, ilość "cennych przedmiotów" powinna zostać zmniejszona. Co mam na myśli: "cennych przedmiotów" jest mnóstwo, a głównie jest to syf. Osobiście cennym przedmiotem nie nazwałabym dwóch bloków śniegu i kwiatka. Gdyby ten syf został wyrzucony z listy cennych przedmiotów, nie byłoby potrzeby zmiany szansy procentowej na drop.

Szukam dziewczyny/chłopaka", ,,Minecraft to nie tinder" powinny być traktowane jako niepoprawne użycie chatu lub spam.

Na serwerze mamy taką opcję jak "ślub", więc zupełnie nie widzę powodu dlaczego ktoś nie mógłby szukać dziewczyny/chłopaka. Poza tym to nie łamie w żaden sposób regulaminu. Powiem tak, że każdy z nas był kiedyś dzieciakiem, i pewnie nie jedna osoba z nas też szukała kiedyś dziewczyny/chłopaka na jakimś serwerze.

Dziękuję za przeczytanie mojego wywodu, pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.

• Superka 1

image.png

Dość niedawno było spotkanie z Zarządem, gdzie mogłeś przedstawić przynajmniej niektóre ze swoich propozycji.

5 godzin temu, GrimmPR napisał:

Ten punkt chyba należy wyjaśnić moderacji czatu, która groziła mi i użytkownikowi Diablik banicją za rozmowę o serwerze gry Metin2, zatem zupełnie niepowiązanej z rozgrywką na serwerze. SMOD Gangsta_ wyjaśnił mi później, że taka rozmowa nie jest traktowana jak reklama.

Tutaj Gangsta ma rację - rozmowy o serwerach Metin2 nie są zabronione, gra jest kompletnie niezwiązana z Minecraft. Co to osób grożących banem za to, możesz napisać na nich skargę w odpowiednim dziale.

4.3 Użytkownicy posiadają prawo prosić o pomoc Administrację lub zadawać pytania związane z
Całkowicie usuńcie ten punkt, bo i tak go nie przestrzegacie.

Okej, zabierzmy Graczom prawo do uzyskania pomocy od Administracji oraz zadawania pytań.

(To żart oczywiście)

Zadawane przeze mnie pytania, często na temat interpretacji samych punktów regulaminu są zbywane, odsyła się mnie do forum (na którym są ogólniki), na /pomoc niejednokrotnie nie otrzymuje odpowiedzi.

Jesteś odsyłany na forum ponieważ my jako Moderatorzy (ModChat -SMod) nie możemy ingerować zmienianie Regulaminu, jedynie podsyłać podpowiedzi do Zarządu, a na forum Regulamin jest jaśniej opisany, niż na /warp regulamin. Dodatkowo, co do pomocy, Administracja dostaje na niej dużo pytań, i jeśli jest jedna czy dwie osoby na dyżurze, to faktycznie może się zdarzyć, że nie uzyskasz odpowiedzi, ale nie z ich winy czy twojej. Po prostu mają dużo na głowie.

Czas rozpatrywania apelacji regulaminowo powinien zostać skrócony do maksymalnie trzech dni. Po co pisać apelację od banicji na tydzień, jeśli odpowiedzi najpóźniej można się spodziewać po dwóch tygodniach? Zdaję sobie sprawę z tego, że odpowiadacie wcześniej, ale regulamin to regulamin i wnoszę o skrócenie tego terminu, by formalnie nie było podstaw, by trwało to tak długo.

Zarząd może mieć wiele innych spraw na głowie związanych z serwerem, więc nie mogą od tak od razu wejść i zobaczyć, czy są jakieś apelacje czy nie, tym bardziej ich rozpatrzyć. Trzeba się uzbroić w cierpliwość i czekać.

8.5 Gracz posiada prawo do napisania wniosku na stanowisko Zaufanego Gracza.
To już chyba nieaktualne, więc wprowadza ludzi w błąd i powinno zostać usunięte. Jeśli nie, przepraszam.

Fakt, rekrutacja na ZG jest zamknięta, ale nie odbierzemy Graczom możliwości napisania wniosku. Jest to wniosek, nie podanie.

12.1 Dodanie osoby do działki wiąże się z całkowitym wzięciem odpowiedzialności za jej czyny.
12.1.1 Wyjątkami stanowią sytuacje, gdy właściciel działki posiada jednoznaczne dowody.
Gracze powinni być upominani o konieczności przedstawienia dowodów - administracja często pomija tą informacje i przedstawia jedynie punkt 12.1 z regulaminu, kiedy gracz napotyka taki problem. Wiemy również, że ciężko jest udowodnić taką winę - jeśli więc dysponujecie logami z czatu, dlaczego ich nie wykorzystacie?

Jak logi z czatu mogą pomóc przy kradzieży czegoś z działki? Dowodem muszą być jakieś ss, lub ewentualnie filmik, że taka osoba coś kradnie, a takich dowodów często Gracze nie mają.

§13 Zgłaszanie Graczy, niedozwolone modyfikacje, kary

Nie zacytuję tutaj całego punktu, ponieważ byłoby to po prostu zbyt długie.

Administrator wybiera metodę sprawdzania, nie Gracz. Używany jest głównie TS3 do komunikacji głosowej oraz AnyDesk/TeamViewer do sprawdzania plików. Oczywiście Administrator może wybrać inną metodę sprawdzania, były już sytuacje, gdy ktoś się zgodził na sprawdzanie przez Discorda, lub nawet Skype, ale wtedy jest trudniej współpracować, ponieważ nie ma się kontroli nad myszką i trzeba mówić Graczowi, co ma robić, a Gracz czasem nie będzie chciał współpracować. Co do udostępniania plików - robisz to z własnej woli, i nie musisz tego robić, ale wtedy musisz się liczyć z konsekwencjami w postaci blokady za brak współpracy. LogOut jest brany jako przyznanie się do winy, i jeśli odwołasz się w takim przypadku od blokady, Administrator może się zgodzić na ponowne sprawdzenie, oczywiście pod warunkiem, że osoba zablokowana też się zgodzi.

Rzecz w tym, że wspomniana obserwacja powinna wykazać, że moje statystyki konta to 1 frag na 2 zgony, a jedyne co robiłem przez prawie całą swoją grę to bieganie po działce i kopanie cobbla kilka dni przed sprawdzaniem.

Tutaj takie statystyki nie mają nic do rzeczy, AntyCheat nie wykrywa cheatów TYLKO pod PvP, więc tutaj mogło się wyświetlić coś innego. Istnieją cheaty wspomagające np. kopanie lub automatyczne wykonywanie jakiś czynności.

najniższym szczeblem od brudnej roboty i karania graczy, co jest FAKTEM

Może ma najniższą rangę w Administracji, ale nie oznacza to, że od razu możesz ją tak znieważająco nazywać. Jakbyś się poczuł, gdybyś ty tak właśnie został nazwany?

Jak można karać kogoś za nieumyślną reklamę, jeśli ma się świadomość, że była przypadkowa?

Umyślna czy nieumyślna, Gracz może się zaciekawić co to za serwer/kanał/itp., więc osoba musi być ukarana, nawet jak było to przypadkowe, aby zniechęcić innych do powtarzania takich czynności.

- Rozpowszechnianie ogólnodostępnych danych osobowych. Ja się pytam, o co chodzi w tym punkcie? Jeśli informacja jest ogólnodostępna, jak można karać za jej rozpowszechnianie?

Chodzi tutaj o takie rozpowszechnianie, na które właściciel tych danych osobowych nie wyraził zgody. Gracz napisał na czacie publicznym "hej jestem Marysia", to okej, ona sama udostępniła swoje dane i nie można już będzie tego podpiąć pod ten punkt Taryfikatora. Inaczej jest, gdy ktoś napisze komuś na pw "mam na imie Jan Nowak", a ktoś zacznie pisać na czacie "hej ten nick to Jan Nowak" - to już jest rozpowszechnianie ogólnodostępnych danych osobowych. Innym przykładem jest też - gracze są swoimi znajomymi na Facebooku, i jeden z nich pisze na czacie imię tej drugiej osoby.

- Plagiat - rozumiem ogólne założenia, ale regulamin twierdzi, że za kopiowanie budowli/map grozi perm. To nie ma żadnego sensu i nie rozumiem, dlaczego gracz X nie może zerżnąć od gracza Y działki 1:1, komu to przeszkadza?

Nie chodzi tu o plagiat budowli z działek Graczy, tylko budynków np. ze spawnu, lub innych map serwerowych, oraz umieszczenie ich na swoim/innym serwerze. Pod plagiat podchodzą też pluginy oraz wygląd strony/forum.

Moderator widząc, że gracze chcą wprowadzenia jakiejś zmiany, dla wspólnego dobra - jeśli temat propozycji się nie pojawił - powinien przekazać informację dalej.

Czasem takie sytuacje się zdarzają.

Zauważalnie przypadkowy capslock lub flood nie powinien być karany upomnieniami, przecież widać jasno, że użytkownik nie chciał tego zrobić specjalnie.

Tak jak w przypadku reklam - pomimo, że to nieumyślne, musi być karane, bo jeśli by nie było, inni gracze mogliby to zacząć robić specjalnie.

Wszystkie aspekty gry związane z działką i ograniczeniami antylag powinny zostać zniesione, gdyż bardzo utrudnia to rozgrywkę.

Zniesienie tego właśnie zwiększyłoby lagi. Niestety, są obecnie błędy z tym związane, ale Właściciel ciągle pracuje nad ich rozwiązaniem.

- Cykliczne konkursy związane z trybem freebuild, czyli ocenianie działek graczy i nagradzanie najciekawszych pomysłów.

Takie konkursy od czasu do czasu występują.

Żeby nie było, że wszystko tutaj krytykuję, to powiem, że z większością propozycji podanych pod kwestiami skryptowymi się zgadzam, szczególnie z poniższym:

,,Szukam dziewczyny/chłopaka", ,,Minecraft to nie tinder" powinny być traktowane jako niepoprawne użycie chatu lub spam.

Także podsumowując: myślę, że niektóre z propozycji, szczególnie dotyczących Regulaminu, nie są dobre, ale takie kwestie bardziej serwerowe/rozgrywkowe mogłyby się przydać.

EDIT: Tutaj xKitka też dobrze napisała u góry o niektórych sprawach, z tym się też zgadzam.

Edytowane przez Giecio
  • Superka 1

sygnowanatura.png

Long may he reign.

Dużo tu czepiania się o głupoty i szczegóły, ale z kilkoma punktami się zgodzę, choć raczej nie pasują do kategorii propozycje. 

Ad 2.4- Również się spotkałem z nieznajomością / błędną interpretacją oraz nadinterpretacją regulaminu. Tutaj jednak nie mówię o ogóle, pojedyńcze przypadki. Byłbym za wprowadzeniem działu przeciwnego do Pochwały na administrację lub jego modyfikację, na np. Opinie o administracji. Można by było wyrazić swoją opinie o danej osobie, lecz wymogiem byłoby udowodnienie swojej wypowiedzi. Kiedyś po zbudowaniu zegarka na działce zostałem poinformowany przez prawdopoodbnie Giecio, że mam go natychmiast usunąć, albo usunie mi działkę. Nie ma żadnego zapisu, że nie można budować takich rzeczy. Fakt, mógł mieć on wpływ na lagi, więc nakaz usunięcia go był prawidłowy. Jednak z tym usunięciem działki to się ten moderator trochę za bardzo poczuł. Teoretycznie oraz praktycznie nie złamałem żadnego punktu regulaminu, więc jakie usunięcie działki?  Byłem na serwerze więc rozwaliłem zegarek, a co gdyby mnie nie było? Straciłbym działkę przez wymysł jakiegoś zwykłego moderatora? Pomogłoby to również wyższej administracji w ocenie komu należy się awans, a komu degradacja. Tyczy się to również do punktu 4.3.

Ad. 4.9- Trochę też się zgodzę, jednak ja byłbym za tym, aby to osoba sprzedająca musiała informować w jakim stanie jest przedmiot. Pisanie specjalnie skryptu sprawdzającego to jest troche bez sensu, łatwiej jest zmusić osoby aby informowały o tym, a w przeciwnym wypadku karanie tak samo jak za oszustwa podczas handlu.

Ad. 8.4- Dokładnie, czas skrócony do maksymalnie kilku dni, a nie dwa tygodnie. Może się okazać że kara była niesłuszna, a ktoś w złości nie będzie rozpatrywał apelacji, bo przecież ma czas na to, a utraconego vipa lub targu już nikt nie przywróci.

Ad. 8.5- Ma prawo, gdy prowadzona jest rekrutacja na tą rangę, punkt ok.

Ad. 12.1- W pełni zrozumiałe, nie dodaje się osób losowych tylko zaufanych, do których jest pewność że Cię nie okradną. 

Ad. 13- Z używaniem komunikatora to się nie zgodzę, że administracja powinna iść na ugodę i wchodzić na serwer mumble/discorda itp. Gdyby istniał Serwerowy serwer mumble/discorda to nie ma problemu, jednak gdy takowy nie istnieje, ja nie ryzykowałbym wchodzić na jakieś randomowe serwery. Nigdy nie wiadomo, czy osoba która jest sprawdzana nie posiada np rangi albo kolegi w administracji na innym serwerze głosowym, przez co może uzyskać IP sprawdzającego. Posiadając IP i minimalną wiedzę co można z nim zrobić, można w ciągu chwili, bez żadnych opłat, albo z minimalną opłatą pozbawić kogoś internetu. Co do sprawdzania, to miałem identyczną sytuację. Stałem sobie na działce i nagle dostaję wiadomość, że jestem sprawdzany. Powodem było używaniem auto-clickera, zostałem zgłoszony przez jakiegoś gracza, że łowię na autoclickerze. Sęk w tym, że nawet nie miałem wędki na działce ani w eq, a mój poziom pracy jako rybak wynosił 0, statystyki zabójstw na tamten moment to były jakieś pojedyńcze cyfry, typu 3 kille na 4 zgony, więc w pvp również nie biorę udziału. Ale już musiałem się trochę kłócić ze sprawdzającym. Więc wystarczy zgłosić randomową osobe, za randomowy powód i już ma sprawdzanie, bez żadnych dowodów.

Ad. Tabela Kar:

Tutaj w większości jest to czepianie się o szczegóły, bo większość upomnień jest zazwyczaj prawidłowo nadana. Capslock- Nikt nie lubi gdy czytając spokojnie czat nagle widzi jakąś bezsensowaną wiadomość napisaną capslockiem. Generowanie spamu tyczy się zazwyczaj gdy ktoś robi konkursy, licytacje itp. Nigdy nie widziałem ukarania za coś takiego, jak zapytanie o to kto grał w grę. Przypadkowa reklama- Na żadnym serwerze nie można reklamować innych serwerów, więc nie wiem w czym rzecz. 

Z tym byciem pośrednikiem zależy od sytuacji. Czasami zgłaszany jest bug, który nie ma ogólnego wpływu na rozgrywkę i nie szkodzi serwerowi, więc nie jest pilny w naprawie. Taki bug można opisać na forum, aby osoba która faktycznie ma możliwość naprawienia go, przeczytała sama zgłoszenie, gdy będzie miał na to chwilę. Tak jak już kiedyś wspominałem, dział Zgłoszenia Błędów powinien być tylko dla administracji, a gracz powinien widzieć tylko tematy w których jest autorem. Uniknęło by to także bezsensownych wypowiedzi graczy, którzy piszą tylko aby nabić sobie posty. Sam byłem w takiej sytuacji, że zgłaszałem poważniejszy błąd, jednak nie chciałem o nim pisać na forum, żeby inni gracze nie wykorzystywali go. Chciałem zgłosić do administratorów na serwerze, jednak zostawałem odsyłany na forum, mimo że wyraźnie pisałem im, że nie napisze tego publicznie, oni szli w zaparte. Dopiero gdy weszła osoba z wyższą rangą (mam nadzieje że Ci którym najpierw zgłaszałem, nie dostaną się nigdy na tą rangę), to napisał abym wszedł na tsa i opisał na czym polega błąd i przekazał go dalej. 

Cytat

2.4 Zakazuje się reklamowania innych serwerów Minecraft, TeamSpeak3, a także stron promujących
inne serwery.
Ten punkt chyba należy wyjaśnić moderacji czatu, która groziła mi i użytkownikowi Diablik banicją za rozmowę o serwerze gry Metin2, zatem zupełnie niepowiązanej z rozgrywką na serwerze. SMOD Gangsta_ wyjaśnił mi później, że taka rozmowa nie jest traktowana jak reklama. Jeśli więc drążyłbym temat i uzyskał banicję, jzanim Gangsta_ udzielił mi rzeczowej odpowiedzi, będącej również protekcją od banicji, aką mam pewność, że odzyskałbym swoje konto dzięki apelacji? Patrząc na ów dział, śmiem wątpić, ze zostałbym odbanowany - należy więc doinformować moderacje w zakresie regulaminu.

Osoba która poprosiła Cię abyś nie reklamował tego serwera, poszła później do moderacji i przecież doinformowała się na ta ten temat oraz przeprosiła Cię za zamieszanie. Fakt, można reklamować serwery w Metinie.

Cytat

8.4 Zarząd Serwera ma dwa tygodnie na rozpatrzenie apelacji oraz musi zdecydować, czy apelacja
zostanie zaakceptowana.

W regulaminie podany jest maksymalny  czas dwóch tygodni, jednak śledząc nasze forum wiedziałbyś, że te sprawy i tak są rozwiązywane są na przestrzeni kilku dni.

Cytat

Używanie tej kary jest bardzo powszechne, a jej konstrukcja jest bardzo elastyczna na interpretacje, co czyni dialog z członkiem moderacji szalenie niebezpiecznym dla konta gracza

Jeśli podczas dialogu okazujesz swojemu rozmówcy szacunek i przestrzegasz kultury dyskusji, to nie uważam żadnej rozmowy za potencjalnie niebezpieczną.

Cytat

Z tą pierwszą po części się zgodziłem (słowo imbecyl), z drugą natomiast kompletnie nie - chodziło bowiem o stwierdzenie, że ów moderatorka nie ma praw decyzyjnych i jest nikim innym, jak najniższym szczeblem od brudnej roboty i karania graczy, co jest FAKTEM.

Nie uważasz, że nazwanie kogokolwiek, że jest nikim, że nie ma żadnej władzy i że jestem tylko od brudnej roboty nie jest obraźliwe? Gdyby gracz pokazał mi ss gdzie ktoś tak mówi o tak o nim samym, bez zastanowienia wstawiłabym tej osobie kare za zniewagę gracza. Powiedzenie do jakiegokolwiek człowieka, że jest nikim, nie jest faktem a obelgą.

Cytat

- Capslock - bardzo częsty powód upomnień, stosowany przy każdym przewinieniu. Zdarza się, że gracz próbuje napisać wiadomość prywatną, ale jest tak zaaferowany lub rozbawiony jakąś sytuacją, że łamie ten punkt regulaminu, całkowicie przypadkowo. Dlaczego karać gracza upomnieniem za taki drobiazg, jeśli ma się świadomość, że popełniony został nieumyślnie? Powtarzam, to drobiazg.

Wyjaśniałam Ci już to wczoraj, więc nie wiem co w twojej propozycji robi taki punkt. Czat ma być miejscem dla graczy, gdzie będą mogli w sposób przejrzysty komunikować się z innymi. Nie możemy jednego gracza karać a drugiego nie bo ten zrobił to ''przypadkowo''. Wtedy wszyscy nadużywaliby tej luki wzbraniając się, że zrobili to niechcący i na chacie zrobiłoby się zamieszanie. A gracz po dostaniu takowego upomnienia za przypadkowe złamanie tego regulaminu być może nauczy się by lekkomyślnie nie wysyłać wiadomości, bez wcześniejszego przeczytania ich.

Cytat

- Przypadkowa reklama - absurd nad absurdami. Jak można karać kogoś za nieumyślną reklamę, jeśli ma się świadomość, że była przypadkowa? Punkt moim zdaniem totalnie do wyrzucenia, szczególnie, że karany tylko upomnieniem. Pytam raz jeszcze, po co komuś brudzić logi kar i narażać na nieprzyjemności?

Tak samo jak wyżej, nie możemy karać jednego gracza, drugiego zostawiając bezkarnym za takie samo przewinienie.

Cytat

Dlaczego gracz zgłaszając wam problem zniknięcia zwierząt odsyłany jest do komendy /pomoc, zamiast poproszony o screen na /msg, forum lub wspomnianej komendy, by wiedział, że ktoś już zajmuje się jego sprawą i nie musi czekać na rozpatrywanie?

Ponieważ gracze wchodziliby wtedy moderacji na głowę. Specjalnie stworzyliśmy system /pomoc którym zajmuje się administracja by wszystko było przejrzyste i sprawne dla obu stron. Pytanie gracza zadane pod tą komendą wyświetla się nam na kolorowo, dzięki czemu nie pominiemy żadnej odpowiedzi, jak mogłyby się wydarzyć w przypadku konwersacji na /msg. Dodatkowo możemy kopiować linki podane na /pomoc a na /msg już nie, więc z takiej przyczyny prosimy graczy o odsyłanie ich na tę komendę.  Myślę, że ten system jest jak najbardziej sprawny i działa bez zarzutu, więc nie rozumiem twojego problemu w tej kwestii.  

Cytat

- Dodanie opcji włączania i wyłączania śmieciowego dropu (przedmiotów takich jak enderperły, kule szlamu itd.

Takie przedmioty możesz przecież trzema kliknięciami sprzedać na /sklep.

Cytat

- Prace inne, niż górnik powinny być trochę bardziej opłacalne. Górnik nadrabia zdecydowanie surowcami, które może wydobyć, drwal ma swój wkład w nabijanie mendingu, a co z pozostałymi? O nich się nie słyszy zbyt często.

Praca Górnika wcale nie jest aż taka opłacalna, zarabiałeś kiedyś na Myśliwym? Myślę, że wszystkie prace, pomijając Rybaka (co już próbujemy usprawnić), są zbilansowane i  dobrze dostosowane do potrzeb graczy.

Cytat

Takie pytania wysyłane na chat możemy karać jedynie upomnieniem za ''spam'' jeśli się do niego kwalifikują. Gra posiada możliwość brania małżeństw i gracze w ten sposób szukają sobie towarzyszy do dalszej rozgrywki. Gdy użytkownik nie spamuje tym pytaniem, nie uważam tego za problem. 

Cytat

Doszło jednak do tego, że administrator sprawdzał takie rzeczy, jak kosz (co jeszcze rozumiem), folder pobranych plików (absurd!), całą historię pobranych plików (włącznie z plikami sprzed miesiąca czy dwóch, kiedy nie grałem na serwerze), a także logi czatu (po co?).

Masz rację, ten system wymaga gruntownych poprawek.

Cytat

W kwestii komunikacji - zarówno na linii gracz-gracz, jak i gracz-administracja lub administracja-administracja, Discord jest świetnym narzędziem. Wiem, propozycja ta była odrzucona wiele razy, nie zgadzam się jednak z powodem black listy. Teamspeak jest niezawodnym komunikatorem głosowym, ale Discord to głównie komunikator tekstowy, dający wiele narzędzi do community manageringu. Można w ten sposób bardzo łatwo zachęcić graczy do udziału w pogaduchach, dyskusjach, konkursach, przekazać im informacje o nadchodzących zmianach, sprawdzać ich - to miejsce z pewnością popularniejsze niż forum, bo więcej osób korzysta z niego na codzień. Boicie się zmian, rozumiem to, ale czas postawić krok naprzód dla dobra ogółu, a z teamspeaka nikt rezygnować nie musi.

W tej kwestii też się z tobą zgadzam, Discord byłby wygodniejszym i sprawniejszym narzędziem do komunikacji. Oraz duża część graczy posiada własnie Discorda a nie TeamSpeaka.

Cytat

- Komunikat na czacie informujący gracza o toplistach nie zawiera informacji o /topkod.

Trafne spostrzeżenie, skoro jest /toponline powinien być też /topkod.

Cytat

- Utworzenie oskryptowanego samouczka, mającego na celu zapobiegać powielaniu pytań związanych z podstawami rozgrywki na serwerze (system działek i inne - książka nie pomaga).

Tu się z Tobą w 100% zgodzę, książka nie jest zbyt przydatna, a zrobienie takiego poradnika byłoby naprawdę pomocne. Codzienne pytania na chacie o ''skure'', wodę czy lapis bardzo irytują. 

Po przeczytaniu całości jestem w stanie zrozumieć wspomniane w wypowiedzi uwagi oraz ich uzasadnienia. Moi poprzednicy trafnie udzielali odpowiedzi na niektóre z pytań i faktycznie kilka podpunktów powinniśmy przemyśleć aby usprawnić grę na serwerze oraz dbać o komfort naszych graczy. Nie widzę sensu w powielaniu słów osób przede mną dlatego nie będę się odwoływał do całości.

GIF briefcase vincent vega fumando - animated GIF on GIFER - by Frostsmasher

4 godziny temu, Giecio napisał:

Dość niedawno było spotkanie z Zarządem, gdzie mogłeś przedstawić przynajmniej niektóre ze swoich propozycji.

Nie planowałem nawet pisać tego tematu, nie łudzę się, że coś się zmieni. 

Administrator wybiera metodę sprawdzania, nie Gracz. Używany jest głównie TS3 do komunikacji głosowej oraz AnyDesk/TeamViewer do sprawdzania plików. Oczywiście Administrator może wybrać inną metodę sprawdzania, były już sytuacje, gdy ktoś się zgodził na sprawdzanie przez Discorda, lub nawet Skype, ale wtedy jest trudniej współpracować, ponieważ nie ma się kontroli nad myszką i trzeba mówić Graczowi, co ma robić, a Gracz czasem nie będzie chciał współpracować. Co do udostępniania plików - robisz to z własnej woli, i nie musisz tego robić, ale wtedy musisz się liczyć z konsekwencjami w postaci blokady za brak współpracy. LogOut jest brany jako przyznanie się do winy, i jeśli odwołasz się w takim przypadku od blokady, Administrator może się zgodzić na ponowne sprawdzenie, oczywiście pod warunkiem, że osoba zablokowana też się zgodzi.

Czym różni się TeamSpeak od Discorda? Oba oferują czaty tekstowe, które umożliwiają przesłanie linku do Anydeska, nie trzeba być wybitnie inteligentnym by nauczyć się obsługi tej aplikacji, to po pierwsze. Dwa, przecież karacie za brak współpracy, więc udostępnianie ekranu jest wam tak na rękę, jak sam Anydesk, ale przynajmniej mniej osób odpadnie z banem, zanim w ogóle zaczniecie sprawdzanie. I tu dochodzimy do punktu, do którego najbardziej uderzam - moja własna wola jest ograniczona przez szantaż. Z jednej strony nie chcę pokazać prywatnych plików, z drugiej - jeśli tego nie zrobię, dostanę banicję, a gdy wrócę nie będę miał działki i pieniędzy na koncie. To nazywasz własną wolą? Nie, moja propozycja to OMIJANIE wszelkich plików niepowiązanych z %appdata% - gdyby ktoś miał trzymać na dysku zewnętrzne cheaty, uwierz mi, wpakowałby to w jakiś ładnie nazwany folder, o którym nigdy byście nie pomyśleli i nie musiałby nawet usuwać plików. To jest sedno sprawy - sprawdzanie narusza prywatność i jest conajmniej niekomfortowe, a ja jako gracz chciałbym, by coś się zmieniło.

Zarząd może mieć wiele innych spraw na głowie związanych z serwerem, więc nie mogą od tak od razu wejść i zobaczyć, czy są jakieś apelacje czy nie, tym bardziej ich rozpatrzyć. Trzeba się uzbroić w cierpliwość i czekać.

Chyba nie przeczytałeś, co napisałem. Jak mam banicję na dwa tygodnie, a regulaminowo (nie mówię, że tak jest w rzeczywistości - widzę, że są sprawdzane na bieżąco) sprawdzana jest do dwóch tygodni, to po co mam ją pisać, skoro mogę się nie doczekać odpowiedzi przed końcem bana? Rekompensatę dostanę zamiast unbana? Nie dostanę i nie oczekuję. Dobrze byłoby skrócić regulaminowy czas, takie jest moje zdanie, bajzel w papierach nikomu nie służy.

Tutaj takie statystyki nie mają nic do rzeczy, AntyCheat nie wykrywa cheatów TYLKO pod PvP, więc tutaj mogło się wyświetlić coś innego. Istnieją cheaty wspomagające np. kopanie lub automatyczne wykonywanie jakiś czynności.

Uczyli Cię czytania ze zrozumieniem? W moim przypadku powód był wyssany z palca i była to czysta złośliwość. Nie brałem udziału w żadnej walce z graczami, z wyjątkiem jednego fraga, tuż na początku gry, wykonanego na koledze, a powód mi przedstawiony to właśnie podejrzana walka. Jeśli wiec możecie sobie brać każdego na sprawdzanie bez większego powodu, bo wymyślicie sobie historyjkę, to nie ma to żadnego sensu. Moja propozycja - nagranie z obserwacji cheatera podstawą do sprawdzania.

Jak logi z czatu mogą pomóc przy kradzieży czegoś z działki? Dowodem muszą być jakieś ss, lub ewentualnie filmik, że taka osoba coś kradnie, a takich dowodów często Gracze nie mają.

W logach czatu gracz często się do tego przyznaje, na co również jesteście ślepi, bo takie sytuacje zdarzają się również na czacie globalnym. Jak sobie wyobrażasz dokumentacje takiej kradzieży w inny sposób? Gość miałby biegać z programem do nagrywania włączonym przez cały czas? Jaki screenshot musiałby wykonać, żebyście wzięli go pod uwagę? Bo w mojej opinii, screenshoty w tym wypadku są marnym dowodem - w przeciwieństwie do logów, które często są rozwiązaniem sytuacji, a nawet ich nie sprawdzacie, co wnioskuję po powyższej wypowiedzi.

Może ma najniższą rangę w Administracji, ale nie oznacza to, że od razu możesz ją tak znieważająco nazywać. Jakbyś się poczuł, gdybyś ty tak właśnie został nazwany?

Od kiedy szczerość jest zniewagą? Mam się uśmiechać i mówić, że wszystko jest dobrze, a później z tym samym uśmiechem obrabiać jej tyłek za plecami? Nie, to nie moje podejście, poznajcie w końcu różnicę między zniewagą, a szczerością. O tym mówiłem m.in. w punkcie o własnej interpretacji zniewagi i prowokacji, proszę żebyście określili czym według was jest zniewaga w szczegółowym punkcie regulaminu.

Zniesienie tego właśnie zwiększyłoby lagi. Niestety, są obecnie błędy z tym związane, ale Właściciel ciągle pracuje nad ich rozwiązaniem.

Funkcje te nie są stosowane non stop. Wiem, że zwiększyłoby lagi, przecież nigdzie nie napisałem, że tak nie jest. Po prostu gra jest utrudniona i nie każdy ma czas, by siedzieć na MC rano lub wieczorem, gdy graczy nie ma, co taka osoba ma zrobić? Utkwić wiecznie na działce startowej?

Chodzi tutaj o takie rozpowszechnianie, na które właściciel tych danych osobowych nie wyraził zgody. Gracz napisał na czacie publicznym "hej jestem Marysia", to okej, ona sama udostępniła swoje dane i nie można już będzie tego podpiąć pod ten punkt Taryfikatora. Inaczej jest, gdy ktoś napisze komuś na pw "mam na imie Jan Nowak", a ktoś zacznie pisać na czacie "hej ten nick to Jan Nowak" - to już jest rozpowszechnianie ogólnodostępnych danych osobowych. Innym przykładem jest też - gracze są swoimi znajomymi na Facebooku, i jeden z nich pisze na czacie imię tej drugiej osoby.

Nie, przykład z PW to nie ogólnodostępne dane osobowe i podpina się pod inny punkt regulaminu. Każde udostępnianie danych powinno być traktowane tak samo, zniwelowałbym oba punkty i stworzył jeden, bo powyższy to absurd.

Nie chcę mi się cytować wszystkiego, więc krótko do ekodiesel:
- przeczytaj moją wypowiedź jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem

- Nie uważam, że jest to obraźliwe, uważam, że jest to fakt, tak jak w przypadku każdego innego moderatora czatu. Jesteście najniżej w hierarchii, nie macie żadnej władzy decyzyjnej i wolę ci powiedzieć w twarz, co myślę o twojej roli na serwerze niż robić z ciebie god tier admina, bo rangę do karania dostałaś. Tutaj również dopisałaś sobie słowa, bo napisałem, że jesteś nikim w tym społeczeństwie, a użyłem zwrotu z tego co pamiętam "nikim innym, jak".
- Indywidualizm i postrzeganie każdej sytuacji inaczej to nie faworyzacja, a jak się ma trochę więcej niż 10 iq to można rozróżnić prowokacje od przypadku.

- Wasze peaki sięgają do około dwustu pięćdziesięciu graczy, to nie jest tak duża suma, szczególnie na tyle osób w administracji. Mówię z doświadczenia.

- Można sobie sprzedać, ale to strata czasu i slotów w ekwipunku na bardziej ważne przedmioty. Proponuje wyłączenie dropu, bo wiele osób na tym skorzysta, a dla PWWP to kwestia kilku chwil na dopisanie funkcji.

- Praca górnika jest opłacalna bardziej, niż reszta przez narzędzia, jakie są udostępniane (kilof 6/3/3, beacon) i drop, który się z nią wiąże. Ponadto jest relatywnie prosta i nie wymaga niczego innego, jak trzymanie LPM. Inne prace powinny nadrabiać w inny sposób.
- Owszem, istnieje system ślubów, ale nie zgadzam się z tym, że przez wzgląd na benefity gracze powinni spamować takimi żałosnymi tekstami, a za spam kar nie widuję.

Do Sadiego i jego propozycji:
- niejednokrotnie byłem karany za szczegóły, więc czepiam się szczegółów
- Z pierwszym punktem się zgadzam, choć administracja pewnie zinterpretuje to jako powód do skargi, co jest BŁĘDEM. Sam spotkałem się kilka razy z sytuacją, gdy administracja upominała graczy o korzystanie z trójzębu na spawnie, zabierając nawet ten przedmiot użytkownikowi (po chwili go oddając, owszem). Jak wspomniałem, regulamin należy doprecyzować.
- Regulamin twierdzi, że taka osoba ma obowiązek poinformować, w jakim stanie jest przedmiot. Wiesz jednak, że tego nie robią, pierwsza odpowiedź w temacie zresztą wyczerpała kwestię - moim zdaniem, konieczna sprawa.
- Discord nie wymaga wejścia na żaden serwer. Dodajesz kogoś do znajomych jak na Skype i rozmawiasz. Druga sprawa, posiadacz serwera Discord nie ma informacji na temat adresów IP czy jakichkolwiek danych użytkownika, który z niego korzysta. Udostępniane mu zostają narzędzia do tworzenia kategorii kanałów tekstowych i głosowych, uprawnień danego użytkownika, roli (rang/tytułów) itp. itd. 
- Oczywiście chodzi mi o rzeczy istotne, które wzbudzą zainteresowanie moderatora.

Edytowane przez GrimmPR

Nie będę powielał wypowiedzi innych użytkowników, jednak w wątku jest tyle informacji, że najpierw było o regulaminie, potem żal na działanie administracji, a skończyło się na poprawkach serwerowych.

Po prostu zacytuję niektóre rzeczy, niektóre skomentuję, a niektóre pozostawię bez komentarza, gdyż ja, jeden skromny Admin, nie mam mocy by zmienić jakieś zasady.

W dniu 16.06.2020 o 10:00, Giecio napisał:
W dniu 16.06.2020 o 06:33, GrimmPR napisał:

Całkowicie usuńcie ten punkt, bo i tak go nie przestrzegacie.

Okej, zabierzmy Graczom prawo do uzyskania pomocy od Administracji oraz zadawania pytań.

(To żart oczywiście)

tutaj tylko jeszcze dodam, że punkt ten określa jasno, jaka pomoc jest udzielana pod /pomoc (czasami gracze piszą coś z ich życia, co nie ma żadnego związku z grą).

W dniu 16.06.2020 o 10:00, Giecio napisał:

udostępnienie ekranu też wyraża zgody, w momencie w którym Administrator chce wejść w dany folder i prosi o to gracza, a gracz nie zezwala na to zgody - brak współpracy.

W dniu 16.06.2020 o 10:40, Sadi37 napisał:

Z używaniem komunikatora to się nie zgodzę, że administracja powinna iść na ugodę i wchodzić na serwer mumble/discorda itp. Gdyby istniał Serwerowy serwer mumble/discorda to nie ma problemu, jednak gdy takowy nie istnieje, ja nie ryzykowałbym wchodzić na jakieś randomowe serwery. Nigdy nie wiadomo, czy osoba która jest sprawdzana nie posiada np rangi albo kolegi w administracji na innym serwerze głosowym, przez co może uzyskać IP sprawdzającego. Posiadając IP i minimalną wiedzę co można z nim zrobić, można w ciągu chwili, bez żadnych opłat, albo z minimalną opłatą pozbawić kogoś internetu.

+1

Co do "tajemniczych" sprawdzań, np. skakanie po działce, stanie na działce - zgłoszenia mogą wystąpić również w momencie, gdy Administracji nie ma. Wtedy trudno jest obserwować Gracza, a jak najszybsze sprawdzenie go spowoduje lepsze efekty w sprawdzaniu.

Czas rozpatrywania apelacji regulaminowo powinien zostać skrócony do maksymalnie trzech dni. Po co pisać apelację od banicji na tydzień, jeśli odpowiedzi najpóźniej można się spodziewać po dwóch tygodniach?

mamma mia, przecież odwołanie od blokady nie jest decyzją Zarządu, od tego jest dział "odwołania od blokad"

Moderator widząc, że gracze chcą wprowadzenia jakiejś zmiany, dla wspólnego dobra - jeśli temat propozycji się nie pojawił - powinien przekazać informację dalej.

otóż taka jest sprawa, bardzo trudna do zrozumienia przez Graczy, że informacje przekazywane za pośrednictwem osoby z Administracji często znikają gdzieś w wielu innych zgłoszeniach, dotyczących aktualnych problemów na serwerze. Pisząc zgłoszenie na Forum masz pewność, że twoja sprawa jest udokumentowana i mamy obowiązek ją rozpatrzeć.

Kwestie skryptowe:
- /topjob zawiera czas podany w tysiącach tysięcy. Sam zastanawiałem się, jak ugryźć te punkty póki nie zobaczyłem dopisku "tys". Absurd, który powinien zostać naprawiony z czystego poczucia estetyki.
- Przywrócenie starego systemu autofarm z poprzedniej edycji - był bardzo fajnym rozwiązaniem, a zarabiarki sprawiały, że było więcej ruchu na działkach graczy.
- Zwiększenie opłacalności pracy samej w sobie - nie daje ona wielu korzyści, szczególnie na późniejszym etapie gry, gdzie kilka tysięcy liczymy w drobnych. Czas włożony w rozwój danej pracy powinien gracza wynagradzać.
- Optymalizacja systemu anty-lag, sprawienie by był przyjaźniejszy dla graczy. Wszystkie aspekty gry związane z działką i ograniczeniami antylag powinny zostać zniesione, gdyż bardzo utrudnia to rozgrywkę. Lagi występują często, im późniejsza godzina tym gorzej, ale to podstawowe funkcje gry i nie każdy ma czas, by wejść rano lub w nocy, aby pozwolić sobie na przeniesienie działki w inne miejsce czy regeneracje stone.
- Dodanie możliwości zmiany biomu na łączniku działek, o ile to możliwe.
- Możliwość wyłączenia 'dropu" książki pomocy po wpisaniu komendy /pomoc (jeśli występuje, przepraszam).
- W związku ze wspomnianą książką, dodanie pozostałych toplist do strony piątej.
- Poprawa systemu /ignore - powinien on wpływać również na oznaczenia gracza, niestety - mimo braku wyświetlanej wiadomości na czacie, komunikat o oznaczeniu wciąż się pojawia.
- Dodanie większej ilości przedmiotów unikatowych/specjalnych (jak kilof 6/3/3, lecz do innego użytku, np. diamentowa zbroja Protection VI do skompletowania po ogromnej cenie z niewielką szansą na drop/zdobycie).
- Zwiększenie opłacalności /kod (wiem, nagrody przeznaczone są głównie dla nowych graczy, ale bez przesady - dlaczego prawie wszystkie przedmioty z kodu, które przepisuje masowo muszę wyrzucać na ziemię?).
- /zadania i losowy cenny przedmiot, który wcale nie jest cenny. Proponuje zwiększenie procent szans na drop czegoś lepszego, bo te losowe cenne przedmioty to zazwyczaj dirt czy stack marchewek (dla przykładu, nie wiem co dokładnie tam występuje). 
- Wprowadzenie skryptu kasyna, który pozwala dwóm graczom rywalizować w kości, lub w inny sposób o wcześniej ustaloną gotówkę w grze.
- Obniżenie ceny sklepowego delfina, którego opłacalność hodowli jest niewielka - ładnie wygląda, bardzo szybko zdycha i rozrabia.

Pisałem spontan, na razie w głowie mam tyle, ale sposób w jaki podchodzicie do graczy powinien mieć bardziej indywidualny charakter - i nie mówię tutaj o udupianiu kogoś, kogo się nie lubi, bo jest niewygodny.

- z tymi toplistami to ok, bedzie poprawione

- z tym /topjob pewnie też

- z dropem raczej nie

- stare autofarmy na pewno nie wrócą

- inne prace przecież są opłacalne, oprócz rybaka, taki myśliwy za zabicie kilku zwierząt otrzymuje bardzo dużo pieniędzy, hodowca daje ci możliwość łapania zwierząt do jajek, a drwal okorowania drewna

- z biomem na łączniku wydaje mi się, że nie jest możliwe, ponieważ łącznik nie jest zaliczany jako działka

- widziałeś gdzieś jakiegoś samouczka dot. rozgrywki na serwerze? Jeśli taki mielibyśmy wprowadzić, to na pewno nie w nadchodzących miesiącach

- z tą książką to nawet sam chciałem, aby została usunięta, ale jak widać, wciąż jest. Może jakaś komenda zostanie wprowadzona, kto wie

- z /ignore raczej da się ogarnąć

- o tym trzeba by trochę bardziej pomyśleć

- /kod jest super nie wiem o co chodzi

- konkursy na działkę są organizowane

- z tym /zadania postaram się ogarnąć

- kasyno na pewno nie

- z tym delfinem nie zależy tylko ode mnie

- z nowym punktem Taryfikatora - nie.

Co do Discorda - discord jest dziecinnie prosty, również w kwestii permisji. Nie widzi nam się, aby z niego korzystać.

Pozdrawiam.

DP3Woc2.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...