Skocz do zawartości
Drogi Gościu. Nie jesteś zalogowany, bądź zarejestrowany na naszym forum, ale pomimo tego możesz tworzyć wątki i odpowiadać w tematach, z tym że wszystkie Twoje wiadomości będą musiały zostać ręcznie zatwierdzone przez Administratora. Z tego powodu zachęcamy Cię do założenia konta (bądź zalogowania), aby uniknąć tych ograniczeń.

Czujna_Rodzinka

Czujna_Rodzinka
Przejdź do decyzji Administratora Rozpatrzone przez Veanaye,

Wyróżnione odpowiedzi

Nick zbanowanego: Czujna_Rodzinka
Nick Administratora, który banował: Kviatkowskaa
Kiedy to się stało?: 29.05.2026
Opis sytuacjiwitam dzisiaj w nocy dostalem bana za rozpowszechnianie danych osobowych bo napisalem na msg do osoby która zna gracza o którym pisalem zglosili mnie co jest zabawne bo sami prowokowali przychodząc na dzialke i ciągle latając za mna i graczem który byl ze mną ogolnie śmieszna sprawa ponieważ gracz przez którego mam bana kilka dni temu sam do mnie natarczywie wypisywal tylko dlatego ze spytalem czy to on/ona bo kojarzyl mi sie nick wiecej sie to nie powtórzy  chcial bym aby moja prośba zostala pozytywnie rozpatrzona z góry dziękuję 
Screen bana

Minecraft Screenshot 2026.05.29 - 10.09.07.96.png

• Nie ośmieszaj się 3

Mod

Witam, dostałeś bana za rozpowszechnianie prywatnych danych osobowych, są na to dowody, które chętnie podeślę osobie, która będzie rozpatrywać Twoje odwołanie i to ten administrator faktycznie stwierdzi czy kara zostanie skrócona lub zdjęta. Pozdrawiam.

Edytowane przez kviatkowskaa
  • Superka 3

Mod

Sorry, ale powoływanie się na sztuczną inteligencję i to jeszcze tę bezpłatną jest... co najmniej niepoważne. W szczególności że prompt jest niewystarczający do oceny sytuacji nawet dla zwykłego człowieka. Natomiast skoro już chcesz mówić o aspektach prawnych i RODO - proszę bardzo:

1. Zgodnie z art. 4 pkt 1 RODO: „dane osobowe” oznaczają wszelkie informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej; osobę można zidentyfikować m.in. na podstawie imienia i nazwiska oraz danych o lokalizacji. 

2. ,,przetwarzanie" oznacza operację lub zestaw operacji wykonywanych na danych osobowych lub zestawach danych osobowych w sposób zautomatyzowany lub niezautomatyzowany, taką jak [...] ujawnianie poprzez przesłanie, rozpowszechnianie lub innego rodzaju udostępnianie (RODO art. 4 pkt 2)

3.  „zgoda” osoby, której dane dotyczą oznacza dobrowolne, konkretne, świadome i jednoznaczne okazanie woli, którym osoba, której dane dotyczą, w formie oświadczenia lub wyraźnego działania potwierdzającego, przyzwala na przetwarzanie dotyczących jej danych osobowych ((RODO art. 4 pkt 11)

Także tyle z aspektów prawnych, bo to i tak aż nadto aby stwierdzić, że przetworzenie danych osobowych zostało wykonane bez zgody ich właściciela. Dodatkowo tak jak @ kviatkowskaawcześniej wspomniała, są na to screanshoty, które mogą posłużyć do oceny kary. Żadna decyzja nie została podjęta lekkomyślnie, a wręcz przeciwnie. 

Dla mnie ban jest jak najbardziej adekwatny i mam nadzieję, że ten czas posłuży Ci na przemyślenie swoich działań.

• Superka 3

Czy imię i nazwisko osoby wystarczy do jej zidentyfikowania?

Co to zasady – imię i nazwisko nie powiązane z innymi informacjami nie będzie danymi osobowymi. Dlaczego? W przeważającej ilości przypadków nie będzie możliwe wskazanie konkretnej osoby, ponieważ takie samo imię i nazwisko może nosić kilkadziesiąt, bądź kilkaset osób.

Czy imię i nazwisko to dane osobowe? Na co zwrócić uwagę

Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych wskazuje, że dane osobowe to informacje o osobie fizycznej, na podstawie których jest ona możliwa do zweryfikowania.

Odpowiadając na pytanie: jeśli na podstawie imienia i nazwiska lub adresu e-mailowego jesteśmy w stanie ustalić konkretną osobę, to są to dane osobowe. Imię i nazwisko same w sobie, bez powiązania z innymi danymi, najczęściej nie stanowią jeszcze danych osobowych. Przykładowo, jeśli jest stu Janów Kowalskich w Warszawie, to samo takie imię i nazwisko nie są danymi osobowymi – do identyfikacji konkretnego Jana Kowalskiego potrzeba dodatkowych danych, np. jego numeru telefonu lub nazwy firmy, w której pracuje. Mogą być jednak na tyle nietypowe imiona i nazwiska, że prawdopodobieństwo identyfikacji jest bardzo wysokie.

• Nie ośmieszaj się 2

49 minut temu, Ventanella napisał:

Sorry, ale powoływanie się na sztuczną inteligencję i to jeszcze tę bezpłatną jest... co najmniej niepoważne. W szczególności że prompt jest niewystarczający do oceny sytuacji nawet dla zwykłego człowieka. Natomiast skoro już chcesz mówić o aspektach prawnych i RODO - proszę bardzo:

1. Zgodnie z art. 4 pkt 1 RODO: „dane osobowe” oznaczają wszelkie informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej; osobę można zidentyfikować m.in. na podstawie imienia i nazwiska oraz danych o lokalizacji. 

2. ,,przetwarzanie" oznacza operację lub zestaw operacji wykonywanych na danych osobowych lub zestawach danych osobowych w sposób zautomatyzowany lub niezautomatyzowany, taką jak [...] ujawnianie poprzez przesłanie, rozpowszechnianie lub innego rodzaju udostępnianie (RODO art. 4 pkt 2)

3.  „zgoda” osoby, której dane dotyczą oznacza dobrowolne, konkretne, świadome i jednoznaczne okazanie woli, którym osoba, której dane dotyczą, w formie oświadczenia lub wyraźnego działania potwierdzającego, przyzwala na przetwarzanie dotyczących jej danych osobowych ((RODO art. 4 pkt 11)

Także tyle z aspektów prawnych, bo to i tak aż nadto aby stwierdzić, że przetworzenie danych osobowych zostało wykonane bez zgody ich właściciela. Dodatkowo tak jak @ kviatkowskaawcześniej wspomniała, są na to screanshoty, które mogą posłużyć do oceny kary. Żadna decyzja nie została podjęta lekkomyślnie, a wręcz przeciwnie. 

Dla mnie ban jest jak najbardziej adekwatny i mam nadzieję, że ten czas posłuży Ci na przemyślenie swoich działań.

Niepoważne to jest to jak ktoś taki jest moderatorem skoro nie wie że to nie ai tylko wzmianka z forum xD 

Edytowane przez Czujna_Rodzinka
  • Nie ośmieszaj się 2

Jedno pytanie nawet jeśli według Ciebie to nie rozpowszechnianie to i tak po co to wysyłałeś? Po imieniu i nazwisku łatwo znaleźć choćby na fb gdzie już można mieć więcej informacji o osobie. To jest serwer minecraft więc logiczne, że nikt nie chce żeby chociażby jego imie i nazwsko latało po jakimś serwerze, mimo wszystko pisałeś na msg czyli 1 na 1 ale no komuś powiedziałeś że ktoś ma tak na imie i nazwisko czyli rozpowszechniłeś to i nie ważne że tylko jednej osobie, skąd masz pewność że nie powie kolejnym?. Za odrzuceniem. 

• Superka 4

4 minuty temu, _Minta napisał:

Jedno pytanie nawet jeśli według Ciebie to nie rozpowszechnianie to i tak po co to wysyłałeś? Po imieniu i nazwisku łatwo znaleźć choćby na fb gdzie już można mieć więcej informacji o osobie. To jest serwer minecraft więc logiczne, że nikt nie chce żeby chociażby jego imie i nazwsko latało po jakimś serwerze, mimo wszystko pisałeś na msg czyli 1 na 1 ale no komuś powiedziałeś że ktoś ma tak na imie i nazwisko czyli rozpowszechniłeś to i nie ważne że tylko jednej osobie, skąd masz pewność że nie powie kolejnym?. Za odrzuceniem. 

Łatwo znaleźć po nazwisku Kowalska bardzo ciekawe znajdź mi w takim razie :)

• XD 1

Branie pod uwagę ich zdania na nie wszystkich z LFK albo znajomych gracza dolaa nie powinno być brane pod uwagę na też mogę napisać do znajomych żeby weszli i popisali że odwołanie rozpatrzyć pozytywnie i zdjąć bana tym bardziej że gracz dolaa słynie z manipulowania ludźmi znam tego człowieka o wiele lat za długo :)

Edytowane przez Czujna_Rodzinka
  • Thinking 1
  • Nie ośmieszaj się 1

4 minuty temu, SemperSouls napisał:

30. Rozpowszechnianie danych osobowych graczy/administracji oraz ich bliskich bez wyraźnej zgody właściciela danych 

Poczytaj, przyda się na przyszłość 😁

Nadal nie rozumie czym zawinił 

Za odrzuceniem odwołania 

O jest i konfiturka haha

• Nie ośmieszaj się 1

• SModerator
  • Decyzja
SMod

To, że ktoś Cię denerwował to nie powód, aby udostępniać czyjeś dane. Zawsze taką osobę możesz zablokować na działce oraz dać /ignore. Nie mnie oceniać, czy ktoś jest manipulatorem, czy też nie - każdy ma prawo być traktowany na równo, nie ma równych i równiejszych.
Moderatorka poprawnie wydała karę. Natomiast Ventanella prawidłowo wytłumaczyła, czym są dane osobowe.
I nie, nie było to same imię i nazwisko, jak napisałeś na początku. Po otrzymaniu dodatkowych dowodów odwołanie odrzucam.

• Superka 3

giphy.gif

• SModerator
SMod

image.png

giphy.gif

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...