Skocz do zawartości
Drogi Gościu. Nie jesteś zalogowany, bądź zarejestrowany na naszym forum, ale pomimo tego możesz tworzyć wątki i odpowiadać w tematach, z tym że wszystkie Twoje wiadomości będą musiały zostać ręcznie zatwierdzone przez Administratora. Z tego powodu zachęcamy Cię do założenia konta (bądź zalogowania), aby uniknąć tych ograniczeń.

kaala33

neox45

Wyróżnione odpowiedzi

Twój nick: neox45
Nick osoby oskarżanej: kaala33
Miejsce (TeamSpeak3/Forum/Serwer): Serwer
Opis sytuacji: Hej, dostałem dzisiaj bana od kaala33 pt "omijanie systemu afk" na 2 godziny. Piszę, ponieważ ban ten został wydany bezpodstawnie. Sytuacja wyglądała w ten sposób, że przez cały dzisiejszy dzień starałem się wchodzić na serwer co godzinę z telefonu (bo jestem na wakacjach) w celu zalosowania lotto i chwilę później wychodziłem. Tak samo miało być po godzinie 14, wszedłem wtedy dokładnie o godzinie 14:01, niestety miałem problemy z siecią internetową przez co była dosyć zlagowana aplikacja, z racji że nic nie dało się za bardzo zrobić zminimalizowałem aplikacje z myślą że pewnie mnie wywaliło, jednak za jakiś czas (niecałe 10 minut) wszedłem z powrotem na aplikacje gdzie przywitałem się z komunikatem o tym że dostałem bana od kaala33 i w odpalonym jeszcze czacie było widać że kaala próbowała się ze mną skontaktować jakieś 1,5 minuty przed banem pisząc raz na msg "jesteś?". Ale TAK 1,5 MINUTY to mega dużo czasu na odpisanie, zwłaszcza z telefonu gdzie wszystkie wiadomości przychodzą z lekkim opóźnieniem. Jak wiadomo problemy z internetem nie pozwoliły na natychmiastową reakcje, sytuacja ta według kaali była bardzo jasna i po niecałych 10 minutach bycia online dostałem bana. Niestety nie mogłem od razu zareagować i napisać do niej na dc więc za moją prośbą zrobiła to AnnaBoleyn_, która ma internet w innej sieci i jej akurat działał w danej lokalizacji. Moim zdaniem kaala33 swój wyrok wydała zbyt pochopnie i oczerniła mnie na tle całego serwera. Kaala33 pisząc z Anną tłumaczyła się również porównaniem mnie do Darki, która niedawno dostała takiego samego bana. W rozmowie z AnnąBoleyn_ kaala33 pokazała również, że brakuje jej wiedzy i umiejętności na stołek administratora, pytając się Ani np. kiedy wbiłem na serwer, pomimo tego że wszystko jest w logach, czy mówiąc że nie liczyła dokładnie czasu, co moim zdaniem jest robione "na odwal się" ponieważ jeśli decydujemy się na bana to wypadałoby dokładnie ocenić całą sytuacje. Czyli co, teraz każdy mod+ może podlecieć do osób które są w toponline i z marszu dać bana, nawet jak byłbym online 2 minuty? Zapoznając się z taryfikatorem widziałem że jako kara za "omijanie systemu afk" jest również wyrzucenie gracza z serwera czego najpierw mogła użyć kaala jeśli nie miała pewności co do swoich osądów. Po zapoznaniu się z tematem proszę o usunięcie bana z moich statystyk, ponieważ sam ban już minął ale nie życzę sobie żeby widniał on na moim koncie i sprawiał mylne wrażenie o mojej osobie.
Screeny sytuacji (wymagane jeśli miejsce to serwer): Całą opisaną sytuacje znajdziecie w logach dn. 2.08 od ok godz 14 

kaala33_2.PNG

kaala33_1.png

• Superka 2
  • Like 1
  • Dislike 1
  • Przytulas 2
  • Wow 1
  • Haha 1

Witajcie, ja uważam, że skarga jest słuszna i powinna zostać zaakceptowana i że ban powinien zostać usunięty z statsów neoxa, znam całą sytuacje i stąd moja opinia

Niemniej jednak uważam że kaala faktycznie dała bana niesłusznie, to ze nie powinna byc za to nadmiernie karana, mogło jej sie wydawać że neox ma antyafka, i postąpiła poprostu zbyt pochopnie i dała bana, co niby jest zgodne z taryfikatorem no ale jednak mogła dać na początek wyrzucenie, postąpiła jak uważała, moim zdaniem za ostro, i dlatego jestem za usunięciem neoxowi bana ze statsów ponieważ nie jest ban słusznie nadany, ale i też jestem za nie karaniem kaali, bo zrobiła co uważała za słuszne, i też z początku nie wiedziała, jesli chodzi o rozmowe z discorda, to po niej kaala powinna odbanować neoxa i ściągnąć bana z statsów

Podsumowując, gracz nie zrobił nic złego i powinien zostać ban zdjęty, ale też administratorka nie powinna zostać nadmiernie karana. Skarga powinna zostać zaakceptowana

• Superka 1
  • Dislike 1
  • Przytulas 2

🥀💔Tu comprendras un jour

Que les fleurs sont plus belles

Quand tu les arroses🌹❤️🩹

2076879183_image(1).png.7190e63e8ea27b915d1d7e60409249fd.png

Ale co oznacza miano "czystej karty na serwerze" kurcze ten argument jest tak bezsensowny. Ze statystyk nikt znający się na serwerze niebierzę argumentu.

A tak swoją drogą moglibyście dać więcej logów? Z tego że wszedł na serwer nic nie wynika, a mogłeś mieć neox coś innego za uszami. Jak wiemy wielokrotnie umiecie przekręcać troszkę wersję wydarzeń, więc nie mam do was 100% zaufania. Ale żeby nie było to nie jest tez tylko do was. Po prostu te wiadomości uważam za za mały (?) dowód.

W każdym razie skarga jest do zaakceptowania po tym co zostało zaprezentowane w tym tekście.

(Swoją drogą wydaję mi się trochę żałosne jechać na wakacje i co godzinę wbijać na serwer po topkę XD)

• Like 1
  • Dislike 1
  • Wow 1
  • Haha 4

Gość sakun55

Pozwólcie mi na samym początku przytoczyć parę przysłów moralnych, takich ,które uczą lub przypominają o konsekwencjach czynu.

Cytat

Nie ma winy bez kary

Cytat

Kto sieje wiatr, ten zbiera burze

Cytat

Jak sobie poscielisz, tak sie wyspisz

Historyjkę którą napisał gracz neox45 można wymyslec na poczekaniu, zwłaszcza jeśli gra się na serwerze pod Gracza edycji.
Wypominanie moderatorowi kaala33  wydanie zbyt pochopnych kar bądź tekstu  ,,oczerniania mnie na tle całego serwera,, /pisanie ze moderatorowi kaala33 brakuje wiedzy i umiejetnosci  jest nie na miejscu ze strony gracza noex45 [„Ten, kto ciągle wypomina innym błędy, sam nie dorósł do zrozumienia istoty przebaczenia.”]. Kara jest jak najbardziej adekwatna do winy. Taryfikator kar mówi jasno, jakie kary są za omijanie systemu antyAFK, dodatkowo zalezy to rowniez od administratora więc kaala33 miała do tego pełne prawo, nie nadużywając permisji moderatora, ani nikogo faworyzując. Logi moda ponad logi gracza.

Przechodząc do rzeczy, skarga ta zdaje się wypływać bardziej z potrzeby odwetu niż z autentycznego poczucia krzywdy, dlatego powinna zostać ODRZUCONA! 

Witam, moim zdaniem moderatorka kaala33 powinna więcej razy napisać niż 1 na /msg do gracza neox45. Na telefonie czasem wiadomości przeskakują szybko mógł nawet tego nie zauważyć, a jak sam pisze, że miał problem z internetem to tym bardziej mógłby tego nie widzieć. Poza tym najpierw powinno się wyrzucić gracza, a dopiero dawać bana jakby sytuacja się powtórzyła (moim zdaniem). A co do pisania z AnnaBoleyn_ na discordzie to logi kaala33 powinna sama znaleźć i sprawdzić o której neox45 wszedł a nie, jak ona pisze "Tylko skąd ja mam wiedzieć, kiedy ona weszła XDD / Jak mi teraz ty to teraz powiedziałaś to to wiem" - jest już kidmodem od jakiegoś czasu i dalej nie umie tego sprawdzić? Może jednak degrad by się przydał do modchata dopóki nie nauczy się podstaw?

Jestem za przyjęciem skargi

• Superka 5
  • Dislike 1

Mod
16 godzin temu, gone_cat napisał:

Witam, moim zdaniem moderatorka kaala33 powinna więcej razy napisać niż 1 na /msg do gracza neox45. Na telefonie czasem wiadomości przeskakują szybko mógł nawet tego nie zauważyć, a jak sam pisze, że miał problem z internetem to tym bardziej mógłby tego nie widzieć. Poza tym najpierw powinno się wyrzucić gracza, a dopiero dawać bana jakby sytuacja się powtórzyła (moim zdaniem). A co do pisania z AnnaBoleyn_ na discordzie to logi kaala33 powinna sama znaleźć i sprawdzić o której neox45 wszedł a nie, jak ona pisze "Tylko skąd ja mam wiedzieć, kiedy ona weszła XDD / Jak mi teraz ty to teraz powiedziałaś to to wiem" - jest już kidmodem od jakiegoś czasu i dalej nie umie tego sprawdzić? Może jednak degrad by się przydał do modchata dopóki nie nauczy się podstaw?

Jestem za przyjęciem skargi

Mimo, ze skarga sie mnie nie tyczy to sie wypowiem. Posluchaj, to, ze jest KidModem jakis czasz nie znaczy, ze ma potrafic wszystko na tip top. Jest czas adaptacji.. w tym okresie uczy sie wszystkie os logow po inne rzeczy jak i sprawdzanie. Taryfikator mowi o tym, minimum to Kick z serwera. Lecz to Administrator zajmujący  

sie sprawa podejmuje odpowiednie dzialanie. Wy jako gracze macie maly wglad w sytuacje jak i kary innych graczy. Skoro  Podjęła taka a nie inna decyzje to miala ku temu powody. Nie i nie jestem tutaj by jej bronic lecz wiem jak ja sam dzialam i na jakich zasadach. Po drugie tak jak wspomnialem, ona nadal sie adaptuje. Gracze zawsze zrobia pod gorke komus z administracji a poznij placz.. ze ma ktos oddawac wiesniaki. Postawcie sie rowniez w jej sytuacji i zaakceptujcie takie a nie inne dzialania. Jestem za odrzuceniem skargi bo jest dla mnie po prostu zrobiona na sile.  

• Superka 2
  • Haha 4
  • Bleh 1
  • XD 1

To jak ktoś ma KidModa od miesiąca może dłużej dalej jest w okresie nauki? Coś tu się nie klei z tego co pamiętam to 2/3 tygodnie adaptuje się moderator do swoich nowych obowiązków. Poza tym co ma płacz o wieśki co było w naszym interesie żeby je jak najszybciej odzyskać, gdy wszyscy moderatorzy nie potrafili sprawdzić gracza lub było, że gracz jest na afk i wtedy się nie sprawdza takich graczy. Wgl to, że ty w tym momencie wspominasz nasze proszenie moderatorów o sprawdzenie gracza, który był zamieszany w zabójstwo wieśniaków nie jest na miejscu, bo skarga nie dotyczy tego tematu także radze nie tykać tego tematu. Wracając do skargi napisanej przez neox45 to widać tutaj całkowitą niekompetencje KidModeratorki kaala33, która nawet nie wypowiedziała się jeszcze na temat tej skargi i dobrze by było żeby to zrobiła, a nie że ktoś inny jej broni. Ty możesz robić sobie co chcesz _Axel_Blaze_  jak też źle postąpisz to pewnie też jakaś osoba na Ciebie napiszę skargę i wtedy się broń. Dalej podtrzymuje swoje słowa co pisałam wyżej, więc mam nadzieje, że KidModeratorka weźmie się do nauki a nie tylko będzie siedzieć na serwerze.
Jestem dalej za przyjęciem skargi.

Dodatkowo _Axel_Blaze_ jak masz jakieś problemy do mnie, oMate_ oraz MajonezoPL o wieśniaki to pisz na discordzie, bo pod tą skargą ten temat nie powinien wgl być poruszany.

• Superka 3

Gość sakun55
24 minuty temu, gone_cat napisał:

To jak ktoś ma KidModa od miesiąca może dłużej dalej jest w okresie nauki? Coś tu się nie klei z tego co pamiętam to 2/3 tygodnie adaptuje się moderator do swoich nowych obowiązków. Poza tym co ma płacz o wieśki co było w naszym interesie żeby je jak najszybciej odzyskać, gdy wszyscy moderatorzy nie potrafili sprawdzić gracza lub było, że gracz jest na afk i wtedy się nie sprawdza takich graczy. Wgl to, że ty w tym momencie wspominasz nasze proszenie moderatorów o sprawdzenie gracza, który był zamieszany w zabójstwo wieśniaków nie jest na miejscu, bo skarga nie dotyczy tego tematu także radze nie tykać tego tematu. Wracając do skargi napisanej przez neox45 to widać tutaj całkowitą niekompetencje KidModeratorki kaala33, która nawet nie wypowiedziała się jeszcze na temat tej skargi i dobrze by było żeby to zrobiła, a nie że ktoś inny jej broni. Ty możesz robić sobie co chcesz _Axel_Blaze_  jak też źle postąpisz to pewnie też jakaś osoba na Ciebie napiszę skargę i wtedy się broń. Dalej podtrzymuje swoje słowa co pisałam wyżej, więc mam nadzieje, że KidModeratorka weźmie się do nauki a nie tylko będzie siedzieć na serwerze.
Jestem dalej za przyjęciem skargi.

Dodatkowo _Axel_Blaze_ jak masz jakieś problemy do mnie, oMate_ oraz MajonezoPL o wieśniaki to pisz na discordzie, bo pod tą skargą ten temat nie powinien wgl być poruszany.

Hola hola, obawiam się, że w tej wypowiedzi zdecydowanie przekroczono granice rzeczowej dyskusji. Zamiast szukać błędów u innych, może warto zacząć od własnego podwórka? ,,Nie ma nic łatwiejszego niż cudze błędy,, . Sugerowanie komuś, że "powinien wziąć się do nauki"  tylko dlatego, że nie pasuje ci jego sposób działania  to zwykły brak szacunku. Masz problem – wyraź go normalnie i bez pogardy.  Jeśli masz tak sprecyzowaną wizję moderowania, może warto byłoby samemu spróbować – chyba że są ku temu jakieś przeszkody z przeszłości?

Jestem za ODRZUCENIEM skargi, jest to w czystej postaci ODWET na moderatorkę.

KidMod

Hejka!
Chciałabym najpierw przedstawić w ogóle moją perspektywę na tą sytuację.
Kiedy tepnełam się do neox45 stwierdziłam, że popatrzę chwilę na niego zaważyłam
bardzo podejrzany ruch, który później był taki sam. Napisałam od razu na /msg do neox45 czy jest. W oczekiwaniu na odpowiedź również go tepnełam kawałeczek dalej w celu sprawdzenia czy w ogóle zrobi jakikolwiek inny ruch. Kiedy dalej czekałam, gracz się wylogował. Podjęłam wtedy decyzje o zbanowaniu go.

- Co do kary, którą nadałam kick nie był tak naprawdę w tej sytuacji możliwy mimo, że o tym myślałam. Długość blokady nie jest też maksymalna.

• Superka 3
  • XD 3

3 godziny temu, Gość sakun55 napisał:

Hola hola, obawiam się, że w tej wypowiedzi zdecydowanie przekroczono granice rzeczowej dyskusji. 

Zadne hola. jest woz albo przewoz, a tu sie zrobil przewoz i gowno wylalo, sory ale kaala33 powinna dostac degrada,   juz bylo wiele sytuacji do zyczenia ale tu przeroslo poprostu calosc,
Zeby  po miesiacu nie ogarniac prostych rzeczy?? ale zeby sprawdzic goscia to problem a tu nic i nagle ban bez wywalenia??  " podejrzeane ruchy telefonem " neox bawil sie w głuchy telefon czy co? telefonem  oczywiscie. Ciezko sprawdzic osobe jak to pisze kala33 poniewaz nie umie sprawdzac graczy wiec dlaczego wydaje tak bledne bany?  SS co do wiesniakow moge dostarczyc, ona/on uj wie nie potrafi zrobic sprawdzania gdzie powinno szybko sie dzialac. a tu wydaje tak o bez wyrzucenia gracza bana, jaja, naduzycie.
Wiele mozna by bylo pisac co ostatnimi czasy administracja sie popisała np w typu wiesniakow ale to inna sprawa.

A tu za DEGRADEM definitywnym skoro nie umie to nie ma awansu. W robocie jak ktos cos nie umie to dostaje awans? halloooo tak czy nie???

Edytowane przez MajonezPL
  • Superka 3

@ kaala33 Twoja odpowiedź na forum kłóci się całkowicie z logiką sytuacji która miała miejsce oraz tym, o czym rozmawiałyśmy na discordzie. 
Na discord otrzymałaś screeny z chatów, że neox logował się z aplikacji na telefon w chwili nadania bana. Poprosiłaś także screeny potwierdzające, że wspomniany gracz nie posiada wykupionego konta premium na aplikacji z której korzystał - wszystko otrzymałaś. Łącznie ze screenami potwierdzającymi brak zasięgu w momencie całej tej akcji. 

Neox był zalogowany dokładnie około 9 minut, ty czekałaś na odpowiedź od niego między 1min20sekund a 1min34sekundy (według logów). 

Może przeprowadzono ci słabe szkolenie, ale na androidach masz możliwość poruszania się na panelu, w który wchodzi się po przesunięciu palcem w bok - wtedy znika ci cały chat. 

I tak jak tłumaczyłam ci ja, tak jak tłumaczył ci neox - nie chcemy robić z ciebie debila, bo twierdzisz, że ty coś widziałaś choć mimo wszystko nie masz na to żadnego dowodu, ale jedynym sensownym argumentem na to, że gracz neox rzeczywiście mógł się poruszyć było nieświadome otarcie się czymś o ekran kiedy leżał na kolanach w samochodzie. 

Czyli nadal nie zrobił niczego niestosownego ani nielegalne, był na serwerze zaledwie 9 minut po czym jak sama twierdzisz go wyrzuciło. (Teraz tym bardziej nie potrafię zrozumieć twojego bana). 

Z funkcją premium na aplikacji automatyczne poruszanie może odbywać się TYLKO I WYŁĄCZNIE raz na 2 minuty. Nie częściej, nie rzadziej - powtórzę, dostałaś dowody, że neox żadnych odpłatnych funkcji nie ma wykupione. Pisząc ze mną porównałaś neoxa do Darki, która nie afczyła z telefonu, tylko na komputerze z makro XD to jest ogromna różnica. 

Ponadto, w logach dokładnie widać, że od samego rana cała nasza trójka (ja, poshi oraz neox) logujemy się raz na godzinę, praktycznie w tym samym momencie bo byliśmy na weekendowym urlopie. Nie doszło do żadnego chamskiego afczenia i liczenia na to, że nikt nie zauważy. 
Pozdrawiam

• Superka 3
  • Like 1

17 minut temu, MajonezPL napisał:

Zadne hola. jest woz albo przewoz, a tu sie zrobil przewoz i gowno wylalo, sory ale kaala33 powinna dostac degrada,   juz bylo wiele sytuacji do zyczenia ale tu przeroslo poprostu calosc,
Zeby  po miesiacu nie ogarniac prostych rzeczy?? ale zeby sprawdzic goscia to problem a tu nic i nagle ban bez wywalenia??  " podejrzeane ruchy telefonem " neox bawil sie w głuchy telefon czy co? telefonem  oczywiscie. Ciezko sprawdzic osobe jak to pisze kala33 poniewaz nie umie sprawdzac graczy wiec dlaczego wydaje tak bledne bany?  SS co do wiesniakow moge dostarczyc, ona/on uj wie nie potrafi zrobic sprawdzania gdzie powinno szybko sie dzialac. a tu wydaje tak o bez wyrzucenia gracza bana, jaja, naduzycie.
Wiele mozna by bylo pisac co ostatnimi czasy administracja sie popisała np w typu wiesniakow ale to inna sprawa.

A tu za DEGRADEM definitywnym skoro nie umie to nie ma awansu. W robocie jak ktos cos nie umie to dostaje awans? halloooo tak czy nie???

no wlasnie jeszcze jak tu Annaboleyn_ przypomniala nie ma nawet dowodow na to na te dziwne ruchy.   Dziwne ruchy widze jak mam wypite, a tu z tel takie ruchy to mozliwe ze ktos kto patrzyl na stojacego "stiva" widzial takie ruchy to moglbyc no nawalony albo cos  sory ale takie moje zdanie 

• Superka 1
  • Sigma 1

Gość sakun55
31 minut temu, MajonezPL napisał:

Ciągłe obarczanie jednej osoby odpowiedzialnością za wszystko zaczyna przypominać zaciętą płytę, czyli brzmi głośno ale nic nowego z tego nie wynika. Wielokrotne kierowanie ludzi do wypowiadania się przeciwko jednemu moderatorowi wygląda nie na próbę wyjaśnienia czegokolwiek lecz na zorganizowaną próbę wywarcia presji.To nie siła liczby, a siła argumentów powinna mieć tu znaczenie.

,,Ban bez wywalenia,,- nie ma konkretnej zasady bądź zapisu w taryfikatorze/ regulaminie, że tak ma się stać. Kara minimalna to wyrzucenie, maksymalna blokada 5 godzin( max 7dni) . Kara za czyn i tak nie jest przesadzona. To moderator ustala karę, nie gracz.

Degrad to nie zabieg wizerunkowy tylko odpowiedzialna decyzja administracyjna,a nie efekt tego,kto głośniej krzyczy na forum.

9 minut temu, Gość sakun55 napisał:

Ciągłe obarczanie jednej osoby odpowiedzialnością za wszystko zaczyna przypominać zaciętą płytę, czyli brzmi głośno ale nic nowego z tego nie wynika. Wielokrotne kierowanie ludzi do wypowiadania się przeciwko jednemu moderatorowi wygląda nie na próbę wyjaśnienia czegokolwiek lecz na zorganizowaną próbę wywarcia presji.To nie siła liczby, a siła argumentów powinna mieć tu znaczenie.

,,Ban bez wywalenia,,- nie ma konkretnej zasady bądź zapisu w taryfikatorze/ regulaminie, że tak ma się stać. Kara minimalna to wyrzucenie, maksymalna blokada 5 godzin( max 7dni) . Kara za czyn i tak nie jest przesadzona. To moderator ustala karę, nie gracz.

Degrad to nie zabieg wizerunkowy tylko odpowiedzialna decyzja administracyjna,a nie efekt tego,kto głośniej krzyczy na forum.

zacieta plyta czyli skarga na kale powinna nagle zamiast przeistoczyc sie na skarge na korixa czy buche czy kogos tam porpstu w adm? sory skarga jest jasna i klarowna

• Superka 1

Jestem za porozmawianiem i ponownym przeszkoleniu kidmoda jak powinna zachować się w konkretnych sytuacjach.

Gracz składający skarge dostał całkiem sporą karę, zwłaszcza, że minimalna kara to KICK. 
Brakuje jakichkolwiek dowodów na to, że neox "dziwnie się ruszał" - a i czekanie ledwo 2 minuty na odpowiedź czy ktoś jest to też trochę mało 

za zaakceptowaniem

• Superka 1

Po różnych opiniach ze strony graczy powyżej, podtrzymuje moje zdanie, skarga powinna zostać zaakceptowana ale bez jakichś nadmiernych konsekwencji dla kaali, poprostu powinni skasować bana nadanego niesłusznie u neoxa i po problemie, chce przy okazji wypowiedzieć się jeszcze o słowach @gośćznajoma7 bezpośrednio do niej, dziewczynko tobie to chyba naprawde zabrakło rozumu w głowie, emotki, styl pisania, to żenada. Obrażasz Anne że "nie idzie jej w słowa" a twoja wypowiedź to jedno wielkie pośmiewisko, żenada i hipokryzja, obrażasz zamiast wypowiedzieć sie na temat skargi, wypowiadasz sie w sposób toksyczny, chamski, infantylny i nie odpowiedni do forum serwera w minecrafcie, ogarnij sie, bo to co tutaj robisz to jedna wielka dziecinada, nie pozdrawiam ciebie

Ale za to pozdrawiam reszte serwera

Goronce_maslo

• Superka 1

🥀💔Tu comprendras un jour

Que les fleurs sont plus belles

Quand tu les arroses🌹❤️🩹

2076879183_image(1).png.7190e63e8ea27b915d1d7e60409249fd.png

W dniu 2.08.2025 o 22:51, neox45 napisał:

Moim zdaniem kaala33 swój wyrok wydała zbyt pochopnie i oczerniła mnie na tle całego serwera.

To znacząca przesada. Jeśli Administrator wykonujący swoje obowiązki miał podejrzenia, to mógł podjąć akcję. Czy wymiar kary był słuszny i czy została ona wydana prawidłowo to już inna sprawa. W każdym wypadku nie była to próba oczernienia czy celowe spowodowanie uszczerbku na wizerunku. Wątpię, żeby komukolwiek na tym zależało, szczególnie z szeregów Administracji. 

Czyli co, teraz każdy mod+ może podlecieć do osób które są w toponline i z marszu dać bana, nawet jak byłbym online 2 minuty?

Nie, ale kontrolowanie takich osób to rutynowa sprawa. Jeśli ktoś znajduje się w TOPce, to albo robi coś dobrze, albo robi coś na skróty. Niejednokrotnie trafiały się przypadki oszustw w wykonaniu graczy, którzy byli wysoko w serwerowych rankingach. Profilaktyczne sprawdzenie czym ktoś zajmuje się w danej chwili nie powinno nikogo dziwić. 

Po zapoznaniu się z tematem proszę o usunięcie bana z moich statystyk, ponieważ sam ban już minął ale nie życzę sobie żeby widniał on na moim koncie i sprawiał mylne wrażenie o mojej osobie.

To ponownie przesadzona prośba. Szarganie wizerunku konkretnego gracza nie leży po stronie interesów Administracji, mylnego wrażenia nie odniosą ani nowi gracze, którzy zwyczajnie nie interesują się historią blokad każdego użytkownika serwera ani stali, którzy zdążyli już poznać, jak się zachowujesz. 

23 godziny temu, _Axel_Blaze_ napisał:

Mimo, ze skarga sie mnie nie tyczy to sie wypowiem. Posluchaj, to, ze jest KidModem jakis czasz nie znaczy, ze ma potrafic wszystko na tip top. Jest czas adaptacji.. w tym okresie uczy sie wszystkie os logow po inne rzeczy jak i sprawdzanie. Taryfikator mowi o tym, minimum to Kick z serwera. Lecz to Administrator zajmujący  

sie sprawa podejmuje odpowiednie dzialanie. Wy jako gracze macie maly wglad w sytuacje jak i kary innych graczy. Skoro  Podjęła taka a nie inna decyzje to miala ku temu powody. Nie i nie jestem tutaj by jej bronic lecz wiem jak ja sam dzialam i na jakich zasadach. Po drugie tak jak wspomnialem, ona nadal sie adaptuje. Gracze zawsze zrobia pod gorke komus z administracji a poznij placz.. ze ma ktos oddawac wiesniaki. Postawcie sie rowniez w jej sytuacji i zaakceptujcie takie a nie inne dzialania. Jestem za odrzuceniem skargi bo jest dla mnie po prostu zrobiona na sile.  

Przypominam, że kandydat na rangę otrzymując zgodę na awans, jest zobowiązany przygotować się do rekrutacji w należyty sposób. Zazwyczaj zakres nowych obowiązków i potrzebnych umiejętności jest drastycznie inny, od tego, do czego przyzwyczajony jest Administrator, dlatego istnieje opcja odpowiedniego przystosowania się, nauki i skorzystania z porad osób, które piastują już dane stanowiska. Jeśli Administratorka, na którą została złożona skarga, dopiero przy okazji rangi KidModerator uczy się sprawdzania logów lub poprawnej interpretacji taryfikatora, to ktoś gdzieś popełnił błąd (nie mówię tutaj o sprawdzaniu, które faktycznie nie jest proste i wymaga wprawy). Wspomniany proces „adaptacji” to istotna sprawa, ale nie powinno się zasłaniać nim każdego niedopatrzenia, bo możemy przyrównać go do okresu próbnego, którego mimo wszystko można „nie zdać” i stracić szansę na pełny awans. Na miejscu cytowanego przeze mnie Moderatora również zastanowiłbym się nad publikowaniem takich treści. Poza licznymi błędami ortograficznymi sama wypowiedź sprawia wrażenie napisanej przez kogoś, kto nie do końca potrafi przekazać swoje myśli w klarowny sposób, dodatkowo niełatwo jest ją przeczytać z racji na masę niedopatrzeń, przejęzyczeń i skrótów myślowych. Skuteczna antyreklama Administracji jako organu odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie serwera.

Lecz to Administrator zajmujący  

sie sprawa podejmuje odpowiednie dzialanie.

To prawda, jednak jedną z kluczowych umiejętności jest prawidłowa ocena sytuacji i racjonalny dobór kary lub rozwiązania. Na to składa się wiele czynników i należy brać wzgląd na historię blokad lub recydywę. Nie odnoszę się tutaj do tematu skargi, jedynie uzupełniam myśl. 

Gracze zawsze zrobia pod gorke komus z administracji a poznij placz.. ze ma ktos oddawac wiesniaki. Postawcie sie rowniez w jej sytuacji i zaakceptujcie takie a nie inne dzialania.

Ranga Moderatora to najwyższy czas, by zauważyć, że nie każdy gracz to przysłowiowy „kumpel” i nie z każdym współpraca będzie przebiegała bezproblemowo. Podsycanie konfliktu rzucając wzmianką o oddawaniu wieśniaków, wcale nie poprawi relacji na linii Gracze - Administracja.

7 godzin temu, kaala33 napisał:

Hejka!
Chciałabym najpierw przedstawić w ogóle moją perspektywę na tą sytuację.
Kiedy tepnełam się do neox45 stwierdziłam, że popatrzę chwilę na niego zaważyłam
bardzo podejrzany ruch, który później był taki sam. Napisałam od razu na /msg do neox45 czy jest. W oczekiwaniu na odpowiedź również go tepnełam kawałeczek dalej w celu sprawdzenia czy w ogóle zrobi jakikolwiek inny ruch. Kiedy dalej czekałam, gracz się wylogował. Podjęłam wtedy decyzje o zbanowaniu go.

- Co do kary, którą nadałam kick nie był tak naprawdę w tej sytuacji możliwy mimo, że o tym myślałam. Długość blokady nie jest też maksymalna.

Czy po przeteleprotowaniu gracza ruch wystąpił ponownie? Jeśli tak, to co charakteryzowało ten ruch? W takiej sytuacji należy obserwować gracza trochę dłużej lub profilaktycznie wyrzucić z serwera. Dlaczego kick nie był w tej sytuacji możliwy, co przeszkodziło w podjęciu takiej decyzji? To kluczowe pytania, których nikt nie był w stanie zadać wcześniej. 

Administrator w rzeczy samej ma prawo do egzekwowania kary w ramach widełek Min. i Max, jednak ten wybór powinien być przemyślany. Jeśli KidModerator wydaje karę w takim wymiarze, to powinien być w stanie uzasadnić, dlaczego taką decyzję podjął. Istotny jest wpis, który zamieściła @AnnaBoleyn_, jeśli komplet dowodów faktycznie jest tak obszerny, to w interpretacji sytuacji zwyczajnie powinien pomóc ktoś z Zarządu i zdecydować nie tylko o słuszności skargi, ale też kary (wierzę, że właśnie tak się stanie). Sytuacja jest o tyle trudna, że @ kaala33nie przedstawiła żadnych konkretów na faktyczną szkodliwość czynu (co zwyczajnie przydałoby się do rozstrzygnięcia sporu, który ociera się o „oczernianie” i niszczenie czyjejś reputacji), jednak jeśli zauważyła coś niepokojącego, to była w pełni uprawniona do nadania takiej blokady. Tutaj ponownie napotykamy kłopot, bo jeśli wspomniana Administratorka nie jest w pełni przygotowana do wykonywania swoich obowiązków, to uznanie jej racji może budzić wątpliwości, skoro pojawiają się głosy o rażącej niekompetencji i niewystarczających umiejętnościach. 

Skarga mimo wszystko nie wydaje się poważna, dotyczy ona błahego tematu, który @neox45bierze trochę zbyt poważnie z racji na zainteresowanie czołową pozycją w rankingu serwerowym. Faktycznie, @ kaala33mogła postąpić inaczej, powinna dłużej obserwować potencjalne nienaturalne ruchy, szczególnie że przeteleportowała Gracza w inne miejsce. Minuta z kawałkiem to wystarczający czas, jaki dała na udzielenie odpowiedzi poprzez /msg, jednak mogła napisać wiadomość bezpośrednią ponownie (nie musiała). Jeśli na serwer wchodzicie tylko po to, by wziąć udział w Lotto, to dlaczego zostajecie na dłużej (lub wchodzicie wiele wcześniej), skoro na wzięcie udziału w losowaniu wystarczy kilka sekund. Rozumiem obawę o niestabilne połączenie, jednak w takiej sytuacji należy wziąć poprawkę właśnie na takie sprawy, gdzie Administrator może mieć wątpliwości, szczególnie że z obserwowaną osobą nie ma kontaktu.

Jeśli chodzi dokładnie tę konkretną skargę, to jestem za jej odrzuceniem, w świetle Taryfikatora i zasad nie stało się nic nadzwyczajnego, Administrator z odpowiednimi uprawnieniami wydał karę zgodną z przewidzianym wymiarem, nie doszło do nadużycia. Gdyby zażalenie przedstawiało faktyczne i wyraźne niekompetencje, byłbym w stanie skłonić się ku innemu werdyktowi, jednak jeśli problemem samym w sobie jest nadanie blokady zamiast kicka, nie możemy mówić o słuszności składającego skargę. Wierzę, że osoba rozpatrująca wniosek odpowiednio zbada wszystkie jego aspekty i dobierze należytą karę, która prawdopodobnie będzie nieznaczna, chyba że po dogłębnej weryfikacji ukaże się więcej niedociągnięć ze strony KidModeratorki. Jeśli ktoś z wypowiadających się pod tym wpisem ma konkretne obiekcje, powinien zwyczajnie stworzyć dedykowany wątek, w którym dogłębnie opisze przejawy braku umiejętności, problemy i przewinienia.

• Superka 4
  • Przytulas 1
  • Wow 1
  • Sigma 2

GIF briefcase vincent vega fumando - animated GIF on GIFER - by Frostsmasher

W dniu 6.08.2025 o 00:54, Gość znajoma7 napisał:

ale sraka sie wylalaXDDD💩💩💩robicie dramy z gowna jak kala smiala sie zepsuc reputacje na serwerze minecraft i OCZERNIC 🍆neoxa🍆 w tym pieknym community........ co on teraz zrobi... biedaczek.. dostal bana na 2 godziny jak jest na wakacjach 😞😭nie wiem wy jestescie serio nienormalni sracie sie ze nie wygracie 70k na lotto jprdl !votepermban 🤡annaboleyn_ 🤡(1/2) najwieksze dymy zawsze chce robic nie wiadomo po co, gnebi dzieciaki dorosla dziołcha...... bawi sie w moralizotke a sama ma duzo za uszami........ na 10 like daje screeny pt. "50 twarzy anny" :))) naucz sie też dziewczynko jezyka polskiego bo nawet w slowa ci nie idzie........... :p pewnie studentka zaoczna....... pojdzcie se w morzu poplywac w tych chalupach czy cos moze ochloniecie tylko nie zrobcie kaki w spodnie   

zamawiamy szambiarza @_Zsip i kale do dania perm bana annaFATleyn i cuckoldowi neox 🤣🤣

#FREEKALA #ANNABOLEYNGATE

Pozdrawiam.

kala_mogguje_anne.jpg

anna_sie_zesrala.jpg

Widzę, że komuś jajeczka zniknęły lub pierożek parzy następnym razem jak będziesz kogoś krytykować to pisz z oficjalnego konta i nickiem z serwera. Chyba tylko podstawówka była skończona? Piszesz żeby nauczył się języka polskiego, gdzie w twojej wypowiedzi zaczynasz zdanie małą literą i nie używasz znaków interpunkcyjnych.

Otrzymujesz ostrzeżenie 5% za OffTopic. //aversh

Edytowane przez aversh
  • Superka 2

Jeżeli gracz robi ruchy a wchodzi w aplikację po to aby zalosować na lotto (chatcraft) to coś się moim zdaniem nie klei. Wyjazd na wakacje może być po prostu wymówką. O oczernianiu powinniście mówić jako ostatni bo to wy oczerniacie a na dokładkę siejecie dezinformacje i głupie plotki na serwerze (zwracam się w tej chwili do klanu AMEN). Kaala zadziałała zgodnie z taryfikatorem w którym jest jasno powiedziane że za omijanie systemu anty afk jest kici/ban. kaala wybrała drugą opcję więc wina nie leży po stronie adm. Skarga jest po prostu zrobiona na siłę. Za odrzuceniem.

• Superka 2
  • Haha 1
  • Bleh 1
  • Skull 1
  • XD 1

chipi chipi chapa chapa dubi dubi daba daba 

BOOM BOOM BOOM BOOM

chipi.jpg

Numero uno: błaha sytuacja została przeistoczona w wielki raban, nazywanie kogoś per "debil" et cetera. To już powinno obu stronom dać do myślenia, bo tylko się wszyscy zafiksowaliście na jednym punkcie. Osobom niewtajemniczonym w sytuacje nie przedstawiliście logów ani informacji, które mogłyby jasno wskazywać na winę którejkolwiek ze stron. Brak jest dowodów, które mogłyby pozwolić obiektywnie ocenić sprawę. Jako osoba kompletnie z zewnątrz nie widzę tu żadnych logicznych czy popartych argumentami przesłanek, raczej tylko desperację. 

Numero due: cała ta skarga równie dobrze mogłaby znaleźć się w dziale odwołań. Nawet szczerze nie chce mi się pisać czemu, nie widzę tu rażących błędów administratora. Rozumiem jednak, że dla gracza, który większość swojego wolnego czasu w życiu spędza grając w klocki, jest to niezmiernie istotne. Co do zasady na tym serwerze panuje prosty schemat: administrator widzi coś za co może ukarać gracza, następnie wymierza odpowiednią w jego mniemaniu karę, gracz w razie potrzeby się odwołuje i dopiero wtedy sprawdzana jest realna zasadność bana. Tak to działa zwłaszcza w właśnie ciężej weryfikowalnych sprawach. Czemu to rozdmuchiwać? Po co robić aferę? Nie wiem i się nie dowiem, ale dajcie dziewczynie spokój, bo jechanie po niej jak po niekompetentnej idiotce pokazuje tylko wasz poziom uzależnienia od grania na serwerze. 

Osobiście jestem nastawiona do sprawy neutralnie, i tak jak wspominałam, post ten powinien znaleźć się w kompletnie innym dziale, i dopiero tam powinien zostać rozstrzygnięty werdykt. Dzięki. 

• Superka 4
  • XD 3

image.png.d35c2a18449ac49803689d72c46e1d8d.png

Chyba niektórzy gracze nie  rozumieją, że to jest skarga skierowana do rozpatrzenia przez administratorów a nie przez jakiś randomowych graczy. Nie bójcie się, jak administrator rozpatrujący ową skargę zapragnie ujrzeć dowody, to na pewno zgłosi się do neoxa na pv ;) Wystarczy czasem ruszyć głową. 

No albo w niektórych kwestiach czytać ze zrozumieniem, bo nie wiem jak można zadawać pytanie mając powyżej w komentarzach na nie odpowiedź. 

• Superka 1
  • Haha 1
  • Thinking 1
  • XD 1

Godzinę temu, AnnaBoleyn_ napisał:

Chyba niektórzy gracze nie  rozumieją, że to jest skarga skierowana do rozpatrzenia przez administratorów a nie przez jakiś randomowych graczy. Nie bójcie się, jak administrator rozpatrujący ową skargę zapragnie ujrzeć dowody, to na pewno zgłosi się do neoxa na pv ;)

To czemu osoby z twojej ekipki ją rozpatrują? Nie jest to trochę? Nieuczciwe. Straszenie kogoś dowodami też nie wchodzi w grę. Wyjdzie tak samo jak gdyby mały kotek (to co macie) miał być lwem (to co mówicie że macie). Gromadzenie z każdej sytuacji ssow pokazuje jakimi okropnymi ludźmi jesteście, zacznij może jeszcze robić teczki na każdego gracza. Pokazujecie tylko że po za tą grą nie macie po prostu życia. Z resztą nie tylko wy macie dowody na czyjąś winność, ja też je mam ;) Płakać o dwu godzinnego bana trochę żal ale cóż, też tak można :c

chipi chipi chapa chapa dubi dubi daba daba 

BOOM BOOM BOOM BOOM

chipi.jpg

Jestem za zaakceptowaniem skargi na KidModeratorkę, lecz moim zdaniem degrad jest zbyt przesadną karą. Wydaję mi się, że wystarczy osobę troszke bardziej podszkolić.

Wracając do całej sytuacji, ban został wydany zbyt pochopnie oraz brak dowodów sprzyjających tej decyzji nie pomaga. Ban powinien zostać usunięty z listy kar na koncie. Nie rozumiem również wspólnego obrażania się i straszenia się dowodami i teczkami w takim miejscu. Takie konwersacje powinny odbywać się na prywatnych wiadomościach, a nie tutaj.
<3

• Superka 1
  • Przytulas 1
  • Thinking 1

11 godzin temu, WyspyKanaryjskie napisał:

O oczernianiu powinniście mówić jako ostatni bo to wy oczerniacie a na dokładkę siejecie dezinformacje i głupie plotki na serwerze (zwracam się w tej chwili do klanu AMEN). Kaala zadziałała zgodnie z taryfikatorem w którym jest jasno powiedziane że za omijanie systemu anty afk jest kici/ban. kaala wybrała drugą opcję więc wina nie leży po stronie adm. Skarga jest po prostu zrobiona na siłę. Za odrzuceniem.

To o jakie chodzi Tobie dezinformacje i oczernianie przez ich klan? Może mnie oświecisz i reszte osób na forum. Co do taryfikatora skąd mamy pewność, że również kaala33 nie nadużyła swojej rangi? To, że ona napisała, że neox45 się ruszył to skąd mamy taką pewność, że tak się stało? Nie ma żadnych dowodów na tą informacje. A chodzi głównie, że KidModeratorka sama pisała na discordzie z Anną, że skąd ona ma wiedzieć kiedy neox45 wszedł na serwer?  To już widać, że nie zna podstaw swojej rangi.

2 godziny temu, WyspyKanaryjskie napisał:

To czemu osoby z twojej ekipki ją rozpatrują? Nie jest to trochę? Nieuczciwe. Straszenie kogoś dowodami też nie wchodzi w grę. Wyjdzie tak samo jak gdyby mały kotek (to co macie) miał być lwem (to co mówicie że macie). Gromadzenie z każdej sytuacji ssow pokazuje jakimi okropnymi ludźmi jesteście, zacznij może jeszcze robić teczki na każdego gracza. Pokazujecie tylko że po za tą grą nie macie po prostu życia. Z resztą nie tylko wy macie dowody na czyjąś winność, ja też je mam ;) 

No i co, że z jej ekipy? Inne osoby albo mają to gdzieś albo nie chcą pisać z jakiegoś powodu (a jakiego to kto to wie). To, że oni ukazali dowody to jest to straszenie? Może dla Ciebie tak, bo dla mnie to jest to poparcie swoich informacji. Co do ss'ów i teczek to chyba Cię wyobraźnia poniosła, bo każdy ma prawo do zrobienia ss'ów zwłaszcza do takich spraw. Jak masz jakieś dowody na czyjąś winność to pokaż nam i zrób skargę na kogo tam je masz. A i zastanów się z kim trzymasz i z kim grasz.

• Superka 1
  • Przytulas 1
  • Haha 1
  • Sigma 1

Mod Forum

Widzę, że skarga wzbudziła zainteresowanie zarówno osób bardzo aktywnych na serwerze, jak i tych, które pojawiają się rzadziej, dlatego również chciałabym wypowiedzieć się w tej sprawie.

W dniu 5.08.2025 o 19:28, MajonezPL napisał:

Degradacja z rangi to jedna z surowszych kar, jakie mogą spotkać członka administracji. Stosuje się ją wyłącznie w szczególnie poważnych przypadkach, a na pewno nie w sytuacjach, gdy doszło do zwykłej pomyłki przy wydaniu kary zgodnie z taryfikatorem lub złego zinterpretowania sytuacji. Nawet jeśli taka kara okazała się niesłuszna, zazwyczaj jest to rozwiązywane poprzez wyjaśnienie sytuacji i ewentualną korektę decyzji przez administratora, który ją wydał, lub innego członka administracji. Celem jest naprawienie błędu, a nie niszczenie reputacji danej osoby, która się pomyliła lub oczernianie gracza (bo to również zostało wymienione). Administrator, który zauważył, że coś jest nie tak - reaguje. Nie każda decyzja jest idealna i nie zawsze będzie poprawna, więc warto o tym pamiętać. ;(

19 godzin temu, WyspyKanaryjskie napisał:

Jeżeli gracz robi ruchy a wchodzi w aplikację po to aby zalosować na lotto (chatcraft) to coś się moim zdaniem nie klei. Wyjazd na wakacje może być po prostu wymówką. O oczernianiu powinniście mówić jako ostatni bo to wy oczerniacie a na dokładkę siejecie dezinformacje i głupie plotki na serwerze (zwracam się w tej chwili do klanu AMEN). Kaala zadziałała zgodnie z taryfikatorem w którym jest jasno powiedziane że za omijanie systemu anty afk jest kici/ban. kaala wybrała drugą opcję więc wina nie leży po stronie adm. Skarga jest po prostu zrobiona na siłę. Za odrzuceniem.

Dodam, że skarga nie wydaje mi się zrobiona na siłę, jeżeli ktoś zauważył coś, co mogło być nie do końca dobrze wykonane przy wydaniu kary. Oczywiście, najlepiej byłoby to najpierw omówić bezpośrednio z administratorem i wyjaśnić sprawę, ale każdy działa według swojego przekonania. Natomiast dodam, że przenoszenie sporów między klanami na skargi uważam za niepotrzebne.

Każdy administrator, niezależnie od doświadczenia, cały czas rozwija swoje umiejętności i szczerze nie wszystko będzie wykonane idealnie. To proces, w którym zdarzają się decyzje podejmowane po raz pierwszy, często pod presją czasu. Dopiero po fakcie można ocenić, czy był to wybór właściwy. W administracji często stajemy przed sytuacjami, w których trzeba zareagować szybko, bez możliwości długich konsultacji z innymi członkami, bo nie każdy jest dostępny w danej chwili (piszę to z doświadczenia). Dlatego decyzje różnych administratorów w podobnych przypadkach mogą się różnić! Jeden może zastosować najniższy wymiar kary, inny uzna, że konieczna jest maksymalna kara. Takie różnice są naturalne i nie powinny automatycznie prowadzić do podważania kompetencji czy powoływania się na degradację takiego administratora. 

Fakt jest taki, że wiele osób pod tą skargą ocenia, że kala mogła zrobić tak lub inaczej, lecz to do niej należy decyzja, jeżeli zajmowała się sytuacją opisaną w skardze.

Pojedyncza pomyłka nie jest dowodem na brak wiedzy czy kwalifikacji w danym zakresie. W przypadku @ kaala33 nigdy wcześniej nie widziałam, aby brakowało jej znajomości na przykładowy temat serwera czy chęci pomocy graczom. Wręcz przeciwnie, jest osobą, która regularnie pomaga na /pomoc czy bezinteresownie, jest aktywna, udziela odpowiedzi, wyjaśnia wątpliwości i wspiera innych graczy co jest urocze i powinno być docenione. Trudno zrozumieć, dlaczego przez jeden błąd miałaby stracić zaufanie w oczach części osób, które faktycznie otrzymały od niej pomoc.

Błędy są nieodłącznym elementem naszego życia. Każdy z nas ma prawo do popełnienia pomyłki, ale także do jej naprawienia i wyciągnięcia wniosków, które tutaj na 100% zostały wyciągnięte.  Publiczne piętnowanie jednej sytuacji i wyciąganie jej na forum większej grupy graczy jest nie tylko krzywdzące, ale też demotywujące dla takiej osoby. Nikt z nas nie chciałby, aby jego własne potknięcia były rozkładane na czynniki pierwsze i oceniane przez osoby, które nie znają pełnego kontekstu zdarzeń, tak jak widzę na tej skardze. Nie wiemy jaki dokładnie był przebieg wydarzeń i ciężko jest to określić, więc sama decyzja zostaje dla osoby która się tą skargą zajmie. 

Sama jestem za odrzuceniem skargi, ponieważ takie sytuacje po prostu się zdarzają i są czymś normalnym, szczególnie patrząc na to, że nie można tego nazwać wielkim wykroczeniem. Każdy z nas może znaleźć się w podobnym położeniu, na moim koncie również zdarzały się nieporozumienia pomiędzy mną a graczem przy wydaniu kary.  Z doświadczenia wiem, że takie sprawy da się rozwiązać poprzez rozmowę i wyjaśnienie, dlatego wydaje mi się, że tutaj rozmowa na temat tej skargi byłaby efektywniejsza, niż tzw. "degrad". 

Edytowane przez kviatkowskaa
  • Superka 5
  • Przytulas 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...