Skocz do zawartości
Drogi Gościu. Nie jesteś zalogowany, bądź zarejestrowany na naszym forum, ale pomimo tego możesz tworzyć wątki i odpowiadać w tematach, z tym że wszystkie Twoje wiadomości będą musiały zostać ręcznie zatwierdzone przez Administratora. Z tego powodu zachęcamy Cię do założenia konta (bądź zalogowania), aby uniknąć tych ograniczeń.

BDmati

Wyróżnione odpowiedzi

Spoiler

Twój nick: MatiJablonka
Nick osoby oskarżanej Veanaye
Miejsce (TeamSpeak3/Forum/Serwer): Minecraft
Opis sytuacji: Witam, grałem sobie na serwerku. Jakis ziomek z nickiem wyglądającym jak mk pisal jakies bzdety o dzakplaku, wszedłem z nim w dyskusje. przy której zostałem 2 razy upominany przez veanaye. Zakończyła się jednak ona na zleakowaniu mojego imienia i nazwiska (pisał tylko ze mną, każdy miejący więcej niż 2iq wiedziałby, że chodzi o mnie). Bez upomnienia się o jakiekolwiek działanie nie stało się kompletnie nic (owa administratorka pisała na chacie) (chwile przed tym również dała mi upomnienie). Po tym, jak upomniałem się o reakcje- gracz otrzymał bana jednak chat nie został wyczyszczony mimo perfidnego zleakowania mojego imienia i nazwiska. 
Spróbuję również tutaj zdementować możliwe wymówki, które mogłyby wybronić ją w tej sytuacji.
-Przeoczenie raczej nie było możliwe, skoro kilka sekund wstecz otrzymałem upomnienie a administratorka uczestniczyła w życiu chatu-nawet jeżeli tak by się stało to po upomnieniu się raczej wypadałoby zresetować chat.

-Skarga pisana jest na konkretnego administratora mimo, że na serwerze było kilku dlatego, że
-Veanaye uczestniczyła w życiu chatu i widziała co się na nim dzieje

-Jak wyżej wspomniałem dostałem od niej upomnienia
-Zbanowała osobe dopiero po moim upomnieniu się o to+nie zresetowałą chatu i cały serwerek mógł zobaczyć moje dane

Screeny sytuacji postaram się przedstawić w miare hronologicznie do opisu sytuacji, mam nadzieje, że wszystko przedstawiłęm jasno i klarownie.

Wiem, że to co miałem na pomocy może się wydawać z lekką pogardą ale zrozumcie też moją strone i sflustrowanie sytuacją.

Jeżeli będzie potrzebne to na luzie mogę znaleść w logach kontekst, przez który perfidnie widać, że wiadomość z imieniem i nazwiskiem kierowana jest do mnie

2025-06-17_22.08.21.png

2025-06-17_22.08.16.png

2025-06-17_22.10.56.png

• Superka 3
  • Like 2

Gość Darki

Jestem na tak. Takie zachowanie moderatora nigdy nie powinno miec miejsca w przypadku tak poważnej sytuacji którą jest wyciek danych gracza i dużo mówi o w jaki sposób ta moderatorka podchodzi do swojej roli.

na tak normalnie jak leak imion i nazwisk administracji jest to czat wyczyszczony a tu nic? trochę żenada

I SAW CHANHEE AND THE BOYZ ❤️ 

Deal with devil for the top don't scare
遠くない手伸ばして
Deal with devil for the top don't scare
すぐ目の前 my dreams light up

Mod Forum

To dobrze, że zauważyłeś, że na dyżurze jeszcze były 2 osoby z rangą modchat, których głównym zadaniem jest moderowanie chatu gry, gdzie ranga, na której aktualnie się znajduję zajmuje się także innymi rzeczami, co wówczas robiłam. Upomnienia otrzymałeś za :

image.png

oraz wulgarne sformułowanie 

image.png

image.png

image.png

Moderator chatu także posiada komendę na czyszczenie chatu, dlatego jeżeli już do kogoś masz problem w tej sytuacji, to jest to problem odnoszący się do wszystkich osób będących wówczas na dyżurze administracyjnym.

Niemniej jeżeli miałeś informację, że gracz, który omija bana na serwerze wchodzi na niego, to też jest to trochę niezbyt dobre, co nie? To, że wiedziałeś, że to może być ten gracz wskazuje wyżej wklejony screenshot. Każde podejrzenie multikonta albo osoby, która w ten sposób może omijać bana należy zgłaszać, czego nie zrobiłeś.

image.png

Kiedy pozostałe 2 osoby były na dyżurze ja weryfikowałam, czy może to być konto "dzakaplaka", więc w międzyczasie nadzorowałam dyżur wraz z jeszcze 2 innymi osobami oraz sprawdzałam informacje serwerowe, aby nie dać nie tej osobie bana.

Oboje wiemy, że nie darzysz mnie od dawna sympatią i jeżeli na kogoś z tych 3 osób miałeś napisać skargę, to na mnie. Ja ją przyjmuję, decyzję zostawiam osobom wyżej postawionym, a tobie życzę miłęj gry na serwerze 🥰

image.png

• Nie ośmieszaj się 1
  • Mrozi 1
  • XD 2

giphy.gif

1 godzinę temu, Veanaye napisał:

gdzie ranga, na której aktualnie się znajduję zajmuje się także innymi rzeczami, co wówczas robiłam

pisanie ze znajomymi używając TEGO SAMEGO CHATU gdzie Mati był obrażany to Twój obowiązek? 

Moderator chatu także posiada komendę na czyszczenie chatu, dlatego jeżeli już do kogoś masz problem w tej sytuacji, to jest to problem odnoszący się do wszystkich osób będących wówczas na dyżurze administracyjnym.

wiadomości innych modczatów nie widać na screenach - równie dobrze mogli być zajęci odpowiadaniem na /pomoc, Ty pisałaś normalnie.

Jeśli jesteś na dyżurze, patrz na chat - jeśli robisz coś i jesteś zajetą - po prostu z niego wyjdź.

Każde podejrzenie multikonta albo osoby, która w ten sposób może omijać bana należy zgłaszać, czego nie zrobiłeś.

śmiechłem - przesłuchaj "Panie to Wyście". 

Pisał na chacie per dzakplak - więc pokazał, że ma takie podejrzenia.

Dalej za przyjęciem - nieeleganckie zachowanie zwalać winę na młodszych stażem

===

edit 1; juz pomine fakt, że zbanowanie kogoś i wyczyszczenie chatu to dosłownie 15 sekund - znalazłabyś na to chwilę.

Edytowane przez A4_
  • Superka 3

2 godziny temu, Veanaye napisał:

To dobrze, że zauważyłeś, że na dyżurze jeszcze były 2 osoby z rangą modchat, których głównym zadaniem jest moderowanie chatu gry, gdzie ranga, na której aktualnie się znajduję zajmuje się także innymi rzeczami, co wówczas robiłam. Upomnienia otrzymałeś za :

image.png

image.png

image.png

image.png

Niemniej jeżeli miałeś informację, że gracz, który omija bana na serwerze wchodzi na niego, to też jest to trochę niezbyt dobre, co nie? To, że wiedziałeś, że to może być ten gracz wskazuje wyżej wklejony screenshot. Każde podejrzenie multikonta albo osoby, która w ten sposób może omijać bana należy zgłaszać, czego nie zrobiłeś.

image.png

Kiedy pozostałe 2 osoby były na dyżurze ja weryfikowałam, czy może to być konto "dzakaplaka", więc w międzyczasie nadzorowałam dyżur wraz z jeszcze 2 innymi osobami oraz sprawdzałam informacje serwerowe, aby nie dać nie tej osobie bana.

Oboje wiemy, że nie darzysz mnie od dawna sympatią i jeżeli na kogoś z tych 3 osób miałeś napisać skargę, to na mnie. Ja ją przyjmuję, decyzję zostawiam osobom wyżej postawionym, a tobie życzę miłęj gry na serwerze 🥰

image.png

W żadnym momencie nie napisałem, że mam problem do tego, iż dostałem upomnienie. Wspomniałem o tym w kontekscie tego, że patrzyłaś wtedy na chat.

Ty mi groziwsz w tej sytuacji banem XDDD?? Ukrywanie osób na banie XDDDD? Ty widzisz co ty piszesz?? Napisałem na chacie do niego jako dzakplak mimo, że nie byłem na 100% pewny, mógł to nie być on tylko np. jakiś jego kolega. Przyjżyj się sytuacji i zobacz co ty piszesz.

Obie rzeczy, którymi się nieudolnie wybroniłaś zdementowałem i wytłummaczyłem w skardze a to co ty piszesz jest lekko mówiąc niedorzeczne

Edytowane przez BDmati
  • Superka 2

2 godziny temu, Veanaye napisał:

image.png

image.png

image.png

image.png

image.png

Droga Veanaye, zrzucasz winę na modchatów, którzy akurat wtedy mieli dyżur, ale wszystkie upomnienia nadałaś Ty, więc nie rozumiem, dlaczego znalazłaś czas na ich nadanie, a na wyczyszczenie chatu już nie.

Dodatkowo, to trochę śmieszne, że powołujesz się na informacje od AI, że „walenie konia” jest wulgarne.

Owa Veanaye nadaje się tylko do słodzenia sobie z ulubieńcami z chatu, a nie do moderowania serwera, więc naprawdę nie wiem, co ona nadal robi w administracji.

• Nie ośmieszaj się 1

Mimo całej mojej sympatii do Anny, skarga musi zostać przyjęta. Upomnienia wydać to hit, ale chat wyczyścić, nie no piszę z graczami? No tak to wygląda z mojej perspektywy. Co prawda jakoś fakt sprawdzania mk nie wierzę, ale uznając, że tak było to myślę, że powinno być tak: Najpierw powinno wejść wyczyszczenie chat, potem mut/ban i dopiero wtedy sprawdzać czy to nie mk. Leak taki nie jest tylko szkodliwy dla Matiego, co również dla jednego z administratorów który jest jego bratem. 

19 godzin temu, Veanaye napisał:

image.png

image.png

image.png

image.png

image.png

image.png

W skardze nie chodzi o fakt wydania upomnienia, lecz o porównanie, że byłaś w stanie dać upomnienie, a nie dałaś komendy wyczyść chat i zmutować koleżkę. 

Tutaj zaszło podejrzenie i pewna prowokacja w samoobronie i napisać "Mk dzakplak" czy coś takiego to nie żadna wiedza o Mk. 

Tak jak już zauważono wyżej - zwalanie na mod chatów - mniej doświadczonych kolegów nie jest okej w stosunku do nich, w pewnym sensie jest to też ich wina, ale jak sam Mati w skardze zauważył to ty się udzielałaś na chacie, nie żaden mod chat. 

Przechodząc do ostatniej części wiadomości tu nie ma sympatii gdy są tu dane osobowe. Może nie jesteście na najlepszych relacjach, ale tak jak już przytoczyłem wiele razy to ty się śmiałaś z susi, a nie mod chat.

• Superka 5

Pomimo tego iż lubię Anię to jestem za zaakceptowaniem skargi. W każdym przypadku jeżeli nastąpił leak imienia/nazwiska, czegokolwiek związanego z jakimkolwiek graczem chat powinien być wyczyszczony, zajmuje to dosłownie dwie sekundy, inną opcją byłoby też tymczasowe zablokowanie czatu, późniejsze wyczyszczenie go oraz ukaranie gracza. Tak się nie stało. Fakt, modchaci powinni się tym zająć bo oni są od moderowania czatu ale nie brali w nim wtedy udziału. Nie jestem za degradem owej administratorki, bardziej za zwróceniem jej uwagi, żeby na przyszłość pilnowała bardziej takich rzeczy. W najgorszym wypadku w mojej opinii powinno być suszenie głowy. 

• Superka 1
  • Like 3

chipi chipi chapa chapa dubi dubi daba daba 

BOOM BOOM BOOM BOOM

chipi.jpg

Cytat

To dobrze, że zauważyłeś, że na dyżurze jeszcze były 2 osoby z rangą modchat, których głównym zadaniem jest moderowanie chatu gry, gdzie ranga, na której aktualnie się znajduję zajmuje się także innymi rzeczami, co wówczas robiłam.

Ranga Moderatora (z tego, co widzę już SModeratora), to pewna odpowiedzialność już nie tylko za sprawy czysto serwerowe i techniczne, ale przede wszystkim za mniej obytych z życiem serwera członków Administracji. Nie należy tak istotnych spraw zrzucać na ModChata, szczególnie, zważając na zajmowane przez Ciebie stanowisko.

Cytat

Jeśli jesteś na dyżurze, to priorytetem jest dyżur. Po to zostały zaimplementowane różne narzędzia, by w trakcie wykonywania czynności pobocznych zniknąć z pola widzenia graczy. Jeśli aktywnie bierzesz udział w życiu chatu, to siłą rzeczy dajesz znak, że na niego spoglądasz i w mniejszym czy większym stopniu jesteś zaangażowana.

Cytat

Oboje wiemy, że nie darzysz mnie od dawna sympatią i jeżeli na kogoś z tych 3 osób miałeś napisać skargę, to na mnie. Ja ją przyjmuję, decyzję zostawiam osobom wyżej postawionym, a tobie życzę miłęj gry na serwerze 🥰

@BDmati składając wniosek, mógł pokierować się prostym schematem. Złożył skargę, na osobę, która w danym momencie odznaczała się najwyższą rangą, bo w końcu to ona powinna być najbardziej kompetentna. Nie widać również, by inni Administratorzy wykazywali się taką samą inicjatywą na chacie, co mogło stanowić następny motyw. Co więcej, jeśli faktycznie występują jakieś niesnaski między konkretnym graczem a członkiem Administracji, w moim odczuciu nie wypada przytaczać tego w wątku bezpośredniej skargi, jako linia obrony.

Sprawa dotyczy poważnej kwestii, jaką jest udostępnienie czyjegoś imienia i nazwiska, niepodjęcie żadnego działania w przypadku przewinienia, określonego przez Taryfikator jako ciężkie, z racji na wymiar kary, to jednak spory błąd. Samo niedopatrzenie ze strony @ Veanayeto mimo wszystko niejasna sytuacja, bo nie wiemy, czym dokładnie była zajęta, co więcej, na dyżurze faktycznie były jeszcze dwie inne osoby (co nie zmienia faktu, że zrzucanie na nich winy i wytykanie im pilnowania chatu jako jedyne ich zajęcie jest tutaj odpowiednim posunięciem). Zakładam, że Administracja wyjaśni dokładnie sprawę między sobą i odpowiednie osoby podejmą prawidłowe decyzje. Sam jednak jestem za przyjęciem skargi, jednak nie za przesadnie surową karą.

• Superka 6
  • Przytulas 1

GIF briefcase vincent vega fumando - animated GIF on GIFER - by Frostsmasher

Sytuacja na pewno nie przyjemna, nikt nie chciał by, aby bez jego zgody wypłynęły jego dane osobowe. Postawa Vaenaye w tym wypadku dość zawiodła. 

W dniu 18.06.2025 o 13:29, Veanaye napisał:

To dobrze, że zauważyłeś, że na dyżurze jeszcze były 2 osoby z rangą modchat, których głównym zadaniem jest moderowanie chatu gry, gdzie ranga, na której aktualnie się znajduję zajmuje się także innymi rzeczami, co wówczas robiłam.

Tutaj zrzucanie winy na niższe rangi nie jest dobrym posunięciem. Jeśli siedzisz na dyżurze, to jasno dajesz znać graczom że mogą liczyć na twoją pomoc. Udzielając się aktywnie na chacie w tym samym czasie absolutnie zaprzeczasz swojemu stwierdzeniu, że miałaś ważniejsze zajęcie. Wiadomo, że jako smoderator masz dużo innych obowiązków, ale w takim wypadku schodzisz  dyżuru, aby właśnie tacy gracze jak BDmati wiedzieli, że mają zgłosić się o pomoc do kogoś innego. Tutaj też popinając się do tego co napisał już @Less_Than3 - jako ranga wyższa bierzesz też odpowiedzialność za rangi niższe od ciebie. Masz największe doświadczenie, najdłuższy staż, więc logicznym jest że gracze najbardziej na ciebie liczą. 

Cała sytuacja absolutnie nie powinna mieć miejsca, chat powinien być natychmiastowo wyzerowany w momencie wypłynięcia tych danych niezależnie przez kogo o jakiej randze. 

W dniu 18.06.2025 o 13:29, Veanaye napisał:

Oboje wiemy, że nie darzysz mnie od dawna sympatią i jeżeli na kogoś z tych 3 osób miałeś napisać skargę, to na mnie.

Jeśli faktycznie są tu jakieś zgrzyty, to i tak nie powinny być podstawą do usprawiedliwiania takiego zachowania. Jasnym jest, że skarga mogła być napisana na wszystkich trzech moderatorów, jednak uważam że jest uzasadniona. Dając upomnienie Matiemu, dałaś mu też jasno znać , że pilnujesz chatu. 

Nie będąc tu stronnicza, obiektywnie jestem za zaakceptowaniem skargi. Nie jest to tak małe przewinienie, aby puścić to płazem, aczkolwiek myślę, że zarząd powinien odbyć rozmowę z wszystkimi trzema moderatorami i wyciągnąć z tego konsekwencje. 

• Superka 1

❤️ Helpka ❤️ 

• SAdministrator
Admin

Każda ze stron ma swoje racje, ja postaram się wyjaśnić jak ja to widzę.

W momencie w którym na serwer wchodzimy pod pseudonimem to oczywiście raczej nie idziemy w kierunku, by pseudonim zawierał nasze dane (w większości przypadków). Publikowanie czyichś danych jest zakazane, jak i karane pod warunkiem, że zostanie to zgłoszone - administracja nie ma jakiejkolwiek możliwości sprawdzenia Waszych danych by mieć pewność, że podane imię i nazwisko jest faktycznie danymi gracza. Przecież każdy może podać jakiejkolwiek imię i nazwisko nie mając w tym większego sensu (zwykłe trolle czy niepotrzebny spam).

W przypadku opisanym w skardze nie jest to aż tak do końca jasne. Nick MatiJablonka sugeruje Twoje imię, a przez pewne leaki można również odgadnąć Twoje nazwisko. Wystarczy "połączyć kropki". Oczywiście osoby grające tu dłużej lub znające Ciebie lub Twoje rodzeństwo z pewnością będą wiedzieć, że faktycznie są to Twoje dane - ale nie każdy na serwerze jest Twoim znajomym i niekoniecznie muszą posiadać tę wiedzę. Tak samo jest w przypadku Administracji. Oczywiście chodzi mi o to, że jeżeli my nie dostaniemy jasnego sygnału, że "hej, coś jest nie tak, zróbcie coś" to nie mamy również podstaw, by w tym przypadku reagować. Fakt - możemy wyczyścić chat, natomiast będzie to już po dłuższej chwili, takie czyszczenie robi więcej szumu i z pewnością zaciekawi więcej osób, by sprawdzić co było na chacie. Realną konsekwencją jest ukaranie gracza w formie blokady w czasie określonym w taryfikatorze, co końcowo zostało zrealizowane (a blokadę za to może wydawać smod+ chociaż tutaj można to poniekąd naginać).

Można było się ogarnąć, że tamten gracz coś szponcił i administracja powinna bardziej uważać na jego wiadomości, co nie do końca zostało osiągnięte (chociaż patrząc na wiadomość jaką mu wysłałeś śmiem twierdzić, że wina leży po obu stronach - nie rozumiem takich zaczepek) i faktem jest, że administracja powinna tutaj zadziałać. Skargę akceptuję bo jest zasadna, jednak konsekwencje nie będą aż tak rażące, osoby w to zamieszane dostały konkretne informacje ode mnie i mam nadzieję, że taka sytuacja się więcej nie powtórzy.

• Like 2
  • Wrr 1

DP3Woc2.png

• SAdministrator
Admin

skarga_adm_akceptowane.png

DP3Woc2.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...