Skocz do zawartości
Drogi Gościu. Nie jesteś zalogowany, bądź zarejestrowany na naszym forum, ale pomimo tego możesz tworzyć wątki i odpowiadać w tematach, z tym że wszystkie Twoje wiadomości będą musiały zostać ręcznie zatwierdzone przez Administratora. Z tego powodu zachęcamy Cię do założenia konta (bądź zalogowania), aby uniknąć tych ograniczeń.

Kret0slaV

BDmati
Przejdź do decyzji Administratora Rozpatrzone przez Nolifequ,

Wyróżnione odpowiedzi

Spoiler

Twój nick: MatiJablonka
Nick osoby oskarżanej Kret0slaV
Miejsce (TeamSpeak3/Forum/Serwer): serwer mc
Opis sytuacji: Witam, skarga jest bardziej ogólna ale dzisiejsza sytuacja zachęciła mnie do napisania tej skargi. Przytoczę tu dwie sytuacje, pierwsza była taka, że Gracz PiedzacyKacper zwyzywał gracza Badusiak__ i gracz x (nie gracz obrażony) zgłosił gracza PiedzacyKacper, który otrzymał karę za obraze gracza(na wniosek). Obraza była kierowana personalnie do badusiaka i nie mogła być wzięta w żadnym stopniu pod obrazę globalną. (Chociaż kara i tak zostałą wydana za obrazę na wniosek. Po chwili kłótni co prawda kara  zostałą zdjęta ale ja przykłądowo Kret0slaV'owi tłumaczyłem 3 razy o co chodzi. I dalej nie jestem pewny czy zrozumiał o co mi chodziło.
Dzisiejsza sytuacja jednak jest ważniejsza ponieważ ona zachęciła mnie do napisania skargi. Dzisiaj zobaczyłem jak Kret0slaV kopię na beaconie u gracza berkowskyy, jeżeli się nie mylę. Wydawało mi się, że wykonuje podejrzane ruchy. Moglo być to spowodowane lagami ale nie byłem pewny, więc go zgłosiłem(Zgłosiłem go po jakimś czasie od jego kopania poniewaz przypomnialo mi sie przez jakis komunikat na chacie, że mogę to zrobić. Po zgłoszeniu otrzymałem upomnienie od Kret0slaVza niepoprawne uzycie /zglos. Po kłótni z modchatem dalej twierdzi, że nie mogę go zgłaszać, i upomnienie jest wydane poprawnie.
Screeny sytuacji (wymagane jeśli miejsce to serwer): Z racji, że ss jest wymagany to dam ssa z historii pisania z Kret0slaV.

Witam, po czasie dopisuje do skargi ponieważ nie została jeszcze rozpatrzona. Administrator dał upomnienie   dla Badusiak__ za słowo celu. MagoMessi dostał za słowo kura. Zarzucił nam również, że nie znamy regulaminu. samemu popełniając dużo błędów. 

2025-01-08_18.42.34.png

Edytowane przez BDmati
literufka
  • Like 1

Jak wiemy ModChat należy do administracji lecz wciąż jest jedynie graczem jak nazwa wskazuje moderującym chat. Tak samo Modchat jak zwykły gracz może używać cheatów, tymbardziej może czuć się pewniej ze nikt go nie sprawdzi. Uważam, że jeżeli gracz miał słuszne podejrzenia to zgłoszenie jest jak najbardziej właściwe i nie powinno być karane tymbardziej przez osobę oskarżoną. Za przyjęciem skargi

• Superka 1

To że ktoś jest modchatem to nie powinno znaczyć że ma immunitet i że nie można go zgłaszać, modchat jedynie pełni rolę pilnowania chatu. Za zaakceptowaniem

Edytowane przez zelkowaa
  • Superka 1

szczerze? fajnie jakbyś to najpierw nagrał, ale nie i rozumiem to. To co mnie dość mocno zniechęciło do admnistratora to pisanie podczas eventu, nie grałem na poprzedniej edzie dużo czasu, lecz jak zobaczyłem wiadomości typu "Siema" (w środku eventu), czy wiadomość "Co mam zamówić do jedzenia" to trochę mnie zniechęciło do mod chata. Cos co jeszcze mnie wkurzyło to włączone /msgtoogle. Uważam. że modchat powinien być otwarty na graczy, a nie mieć włączoną tą komendę. Nie chce mi się cały czas pisać /pomoc tylko napisać do administratora na pv. Skarga jak najbardziej do zaakceptowania

Edytowane przez Czystek
  • Superka 3

jestem na tak, modchat sie poczuł

2 godziny temu, Czystek napisał:

. Cos co jeszcze mnie wkurzyło to włączone /msgtoogle.

jesli faktycznie ma włączone msgtoggle to też beka, powinno to być zablokowane dla modchat-mod

Krecik. Lubię cię, ale no.. modchat jest również graczem. Popełniłeś tutaj błąd. Jestem za zaakceptowaniem skargi ale nie za wyrzuceniem owego administratora. Widać, że pomagasz graczom. Jedynie co, to przydałoby się lepsze przeszkolenie w tym, co się robi a co nie oraz ewentualne "suszenie głowy".

Pozdrawiam

chipi chipi chapa chapa dubi dubi daba daba 

BOOM BOOM BOOM BOOM

chipi.jpg

Chciałbym przedstawić krótkie wyjaśnienia dotyczące tych sytuacji.

Jeśli chodzi o gracza PiedzacyKacper, to rzeczywiście popełniłem tutaj błąd. Zauważyłem, że ten gracz obrażał innych lecz nie obraził konkretnego gracza co było moim niedopatrzeniem. Szybko jednak to naprawiłem – wyciszenie zostało cofnięte.

W kwestii upomnienia za zgłoszenie – ani razu na serwerze nie spotkałem Cię "twarzą w twarz". Większość czasu, gdy jestem zalogowany, spędzam na swojej działce. Przed Twoim zgłoszeniem zostało już nadane upomnienie za niepoprawne użycie komendy /zglos, dlatego uznałem Twoje zgłoszenie za nieuzasadnione. W mojej ocenie zgłosiłeś mnie dla żartu.

Upomnienie dla graczy Badusiak__ oraz MagoMessi wynikało z analizy kontekstu ich wypowiedzi, wcześniejszych wiadomości skierowanych do innych graczy oraz ich zachowania na czacie globalnym. Na tej podstawie doszedłem do wniosku, że próbowali oni ocenzurować słowo na "c" oraz wulgaryzm na "k". Z tego powodu zostały nałożone odpowiednie upomnienia.

Komendy /msgtoggle używam, ponieważ w przeszłości wielokrotnie otrzymywałem bezsensowne, obraźliwe lub wulgarne wiadomości prywatne. Aby tego uniknąć, wyłączyłem możliwość pisania do mnie wiadomości prywatnych. Jeśli gracz rzeczywiście potrzebuje mojej pomocy, wystarczy, że poprosi mnie o włączenie wiadomości, czy to na czacie globalnym, czy na kanale pomocy. Zawsze z chęcią pomagam graczom w rozwiązywaniu problemów.

A jeśli chodzi o wiadomości podczas eventu, niestety wszyscy zdajemy sobie sprawę, że scoreboard, na którym wyświetlana jest informacja o trwającym evencie, czasami sprawia problemy. Z powodu tych trudności nie zauważyłem, że event trwa, co było moim niedopatrzeniem.

Nie widzę nic złego w samym przywitaniu się, jednak pytanie o zamawianie jedzenia było zdecydowanie nie na miejscu, zwłaszcza że miało to miejsce w trakcie serwerowego eventu. Od tamtego czasu zawsze upewniam się, czy na serwerze nie odbywa się żaden event, zanim napiszę jakąkolwiek wiadomość.

• Superka 1

22 minuty temu, Kret0slaV napisał:

Chciałbym przedstawić krótkie wyjaśnienia dotyczące tych sytuacji.

Jeśli chodzi o gracza PiedzacyKacper, to rzeczywiście popełniłem tutaj błąd. Zauważyłem, że ten gracz obrażał innych lecz nie obraził konkretnego gracza co było moim niedopatrzeniem. Szybko jednak to naprawiłem – wyciszenie zostało cofnięte.

W kwestii upomnienia za zgłoszenie – ani razu na serwerze nie spotkałem Cię "twarzą w twarz". Większość czasu, gdy jestem zalogowany, spędzam na swojej działce. Przed Twoim zgłoszeniem zostało już nadane upomnienie za niepoprawne użycie komendy /zglos, dlatego uznałem Twoje zgłoszenie za nieuzasadnione. W mojej ocenie zgłosiłeś mnie dla żartu.

Upomnienie dla graczy Badusiak__ oraz MagoMessi wynikało z analizy kontekstu ich wypowiedzi, wcześniejszych wiadomości skierowanych do innych graczy oraz ich zachowania na czacie globalnym. Na tej podstawie doszedłem do wniosku, że próbowali oni ocenzurować słowo na "c" oraz wulgaryzm na "k". Z tego powodu zostały nałożone odpowiednie upomnienia.

Komendy /msgtoggle używam, ponieważ w przeszłości wielokrotnie otrzymywałem bezsensowne, obraźliwe lub wulgarne wiadomości prywatne. Aby tego uniknąć, wyłączyłem możliwość pisania do mnie wiadomości prywatnych. Jeśli gracz rzeczywiście potrzebuje mojej pomocy, wystarczy, że poprosi mnie o włączenie wiadomości, czy to na czacie globalnym, czy na kanale pomocy. Zawsze z chęcią pomagam graczom w rozwiązywaniu problemów.

A jeśli chodzi o wiadomości podczas eventu, niestety wszyscy zdajemy sobie sprawę, że scoreboard, na którym wyświetlana jest informacja o trwającym evencie, czasami sprawia problemy. Z powodu tych trudności nie zauważyłem, że event trwa, co było moim niedopatrzeniem.

Nie widzę nic złego w samym przywitaniu się, jednak pytanie o zamawianie jedzenia było zdecydowanie nie na miejscu, zwłaszcza że miało to miejsce w trakcie serwerowego eventu. Od tamtego czasu zawsze upewniam się, czy na serwerze nie odbywa się żaden event, zanim napiszę jakąkolwiek wiadomość.

Witam, dla sprostowania jeszcze wypowiem się pod twoją wypowiedzią aby wszystko było jasne i klarowne. 

Jeżeli chodzi o PierdzacyKacper to napisałeś, że szybko naprawiłeś błąd. Sytuacja wyglądała tak, że jeżeli nie obgadalibysmy tego na dc i nie wytlumaczylibysmy Ci to mute nie zostałby zdjęty.

Napisałeś, że nie widziałeś mnie twarzą w twarz, jednak ja przedstawiłem Ci sytuację, w której cię widziałem I sam dobrze wiesz, że tam byłeś a więc nie ma to sensu. Wcześniej zostało nadane upomnienie za niepoprawne użycie /zglos przez ciebie. Tak jak wspomniałem w skardze zgłosiłem cię po jakimś czasie i coś mnie nakierowało. Bardzo możliwe, że było to właśnie to upomnienie, które przypomniało mi o zaistniałej sytuacji na działce u berkowskiego. No a zgłoszenia w żadnym wypadku nie możesz uznać za nieuzasadnione. No chyba że wysłalibyśmy zgłoszenie na ciebie w 10 osób dla beczki.

Jeżeli się nie mylę, to w regulaminie nie ma ścisłego punktu, który pozwala na upomnienie w takiej sytuacji. Tymbardziej, że samo w sobie słowo cel, zostało użyte jak najbardziej poprawnie w zdaniu, i do niego pasowało. To zostanie rozpatrzone jednak przez zarząd, może I się mylę, I mogles dać upomnienie.  (Mowa o upomnienie dla badusiak i magomessi)

Tyle z rzeczy, które ja sam zawarłem w skardze. Niektóre wytłumaczenia uważam za trochę bezsensowne ale to już rozpatrzy zarząd serwera.

• Wow 1

Jestem na TAK , skoro modchat gra jako gracz powinien móc być zgłoszony jak każdy normalny gracz, dodatkowo daje on upomnienia za najmniejsze przewinienia tak jak bdmati napisał daje upomnienia za słowa typu kura albo cel, od kiedy takie coś jest karane. Nawet jeżeli nie dokonczysz słowa to owy modchat uzna to jako niepoprawne użycie czatu

• Like 1

15 godzin temu, Kret0slaV napisał:

Komendy /msgtoggle używam, ponieważ w przeszłości wielokrotnie otrzymywałem bezsensowne, obraźliwe lub wulgarne wiadomości prywatne. Aby tego uniknąć, wyłączyłem możliwość pisania do mnie wiadomości prywatnych. Jeśli gracz rzeczywiście potrzebuje mojej pomocy, wystarczy, że poprosi mnie o włączenie wiadomości, czy to na czacie globalnym, czy na kanale pomocy. Zawsze z chęcią pomagam graczom w rozwiązywaniu problemów.

Skoro masz moc upomnień nadawaj takim ludziom upomnienia bo to wygląda, jakbyś był zamknięty. Z mojej perspektywy tak to wygląda.

15 godzin temu, Kret0slaV napisał:

Okej, jeszcze z wiadomością siema mogę w to uwierzyć, ale raczej o jedzenie nie pytasz się od razu jak wszedłeś. Tym bardziej, że eventy są robione w godzinach największych aktywności, a jak widać, że na chacie nic się nie dzieje to raczej jest to oczywiste. Jeszcze są wiadomości odnosnie tego, że trwa event, więc pytanie o jedzenie było nie na miejscu. Dalej nie będę w tym temacie (o event) odpowiadać, bo uważam, że jest to wyjaśnione.

Jestem za zaakceptowaniem skargi, ponieważ to nie jest pierwszy raz, gdy Kretoslav nadużywa swoich uprawnień Moderatora.

Przykładem jest sytuacja, gdy dołączył na nasz prywatny kanał głosowy przeznaczony dla dwóch osób, mimo że nikt go nie zapraszał. Po wielu prośbach o opuszczenie kanału, w tym emocjonalnych i czasami ostrych, Kretoslav zareagował, nakładając bana na jedną z osób tylko dlatego, że wyraziła niezadowolenie z jego obecności i przeszkadzania w rozmowie.

1 minutę temu, 16al napisał:

Jestem za zaakceptowaniem skargi, ponieważ to nie jest pierwszy raz, gdy Kretoslav nadużywa swoich uprawnień Moderatora.

Przykładem jest sytuacja, gdy dołączył na nasz prywatny kanał głosowy przeznaczony dla dwóch osób, mimo że nikt go nie zapraszał. Po wielu prośbach o opuszczenie kanału, w tym emocjonalnych i czasami ostrych, Kretoslav zareagował, nakładając bana na jedną z osób tylko dlatego, że wyraziła niezadowolenie z jego obecności i przeszkadzania w rozmowie.

Patrząc na to, że byliście na prywatnym kanale, na który nie powinien mieć wstępu, jednak miał przez range, to że dał ci bana za zwyzywanie go. Po wielu prosbach wyjścia jest śmieszne, i jest to kolejny duży powód do zaakceptowania skargi.

6 godzin temu, Czystek napisał:

Skoro masz moc upomnień nadawaj takim ludziom upomnienia bo to wygląda, jakbyś był zamknięty. Z mojej perspektywy tak to wygląda.

Okej, jeszcze z wiadomością siema mogę w to uwierzyć, ale raczej o jedzenie nie pytasz się od razu jak wszedłeś. Tym bardziej, że eventy są robione w godzinach największych aktywności, a jak widać, że na chacie nic się nie dzieje to raczej jest to oczywiste. Jeszcze są wiadomości odnosnie tego, że trwa event, więc pytanie o jedzenie było nie na miejscu. Dalej nie będę w tym temacie (o event) odpowiadać, bo uważam, że jest to wyjaśnione.

Pytanie o jedzenie, podobnie jak powitanie "siema", pojawiło się zaraz po moim wejściu na serwer. Od tamtego momentu nauczyłem się zawsze sprawdzać, czy nie trwa event, zanim napiszę cokolwiek na czacie.

2 godziny temu, 16al napisał:

Czy mógłbyś przypomnieć mi, kiedy dokładnie miała miejsce ta sytuacja i jakie osoby były w nią zaangażowane? Możesz to zrobić w wiadomości prywatnej, jeśli wolisz. Z tego, co pamiętam, była jedna sytuacja, w której zbanowałem kogoś na Discordzie. Druga osoba, która znajdowała się wtedy na tym samym kanale, skontaktowała się ze mną i poprosiła, żebym dołączył na kanał, ponieważ miała do mnie pewną sprawę. Chciałbym również dodać, że odbywało się to nie na prywatnym kanale, lecz na kanale "max 2". Warto również zaznaczyć, że obrażane były nie tylko moja osoba, ale także ponad połowa administracji. To właśnie z tego powodu moja reakcja na wulgarne i obraźliwe słowa była taka, a nie inna.

• Like 1

• Administrator
  • Decyzja
Admin

Administrator ma prawo ocenić zasadność zgłoszenia, jednakże w tym przypadku reakcja była nieodpowiednia. Zgłoszenie było wysłane tylko raz, przez jednego gracza.
ModChat, podobnie jak każdy inny gracz na serwerze, może brać udział w rozgrywce i teoretycznie używać cheatów. Nie oznacza to, że gracze, którzy będą celowo zgłaszać ModChatów dla żartów, nie otrzymają upomnienia.
Zamienianie wulgaryzmów takich jak „kur*a” na „kura” czy „c*el” na „cel” mogło zostać potraktowane jako próba prowokacji lub obejścia regulaminu. W tym przypadku kluczową rolę odgrywa kontekst wypowiedzi. W takich sytuacjach administracja powinna szczególnie dokładnie analizować intencje graczy, by uniknąć błędnych decyzji. Nie widzę kontekstu tych wypowiedzi, ponieważ nie zostały dołączone do skargi.
Nieprofesjonalne wiadomości na czacie podczas eventu, takie jak pytanie o jedzenie, były nie na miejscu. Doceniam jednak, że Kret0slaV przyznał się do błędu i zapewnił, że poprawił swoje podejście.
Wyłączanie prywatnych wiadomości przez kogokolwiek z administracji(zwłaszcza ModChatów) budzi frustrację graczy, którzy liczą na łatwy kontakt w razie potrzeby. Administratorzy powinni być dostępni dla graczy, a przypadki gdzie ktoś kogoś obraża w wiadomościach prywatnych powinny być rozwiązywane upomnieniami, a nie wyłaczeniem msg.
Co do sytuacji na discordzie pojawiają się sprzeczne informacje dotyczące tego czy kanał był prywatny, czy publiczny oraz okoliczności dołączenia na kanał.
Z relacji @ Kret0slaV wynika, że jego obecność na kanale była spowodowana prośbą jednego z graczy, a ban wynikał z wulgarnych wypowiedzi jednego z uczestników rozmowy, które były wymierzone zarówno w niego, jak i w innych członków administracji. Nie ma dowodów na to, że kłamie. Po ostatniej odpowiedzi Kret0slaVa w której pyta o szczegóły dotyczące sprawy discordowej, nie otrzymał on żadnej odpowiedzi ani dodatkowych wyjaśnień. Brak odpowiedzi oraz szczegółowych dowodów, takich jak daty, nagrania lub dokładne relacje osób, które były wtedy na kanale  uniemożliwia mi wyciągnięcia konsekwencji z opisanej przez @16alsytuacji.

Skarga jest częściowo zasadna, dlatego ją akceptuje. Jednocześnie doceniam otwartość @ Kret0slaV na wyjaśnienia oraz deklarację poprawy.

• Superka 1

• Administrator
Admin

skarga_adm_akceptowane.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...