Skocz do zawartości
Drogi Gościu. Nie jesteś zalogowany, bądź zarejestrowany na naszym forum, ale pomimo tego możesz tworzyć wątki i odpowiadać w tematach, z tym że wszystkie Twoje wiadomości będą musiały zostać ręcznie zatwierdzone przez Administratora. Z tego powodu zachęcamy Cię do założenia konta (bądź zalogowania), aby uniknąć tych ograniczeń.

Obowiązkowe sprawdzanie

KAC_PERR
Przejdź do decyzji Administratora Rozpatrzone przez Fillplay,

Wyróżnione odpowiedzi

Twój nick (z serwera): SpoconyDelfin

Propozycja dotyczy (tytuł): Propozycja dotyczy obowiązkowego sprawdzania

Opis propozycji: Cześć, przychodzę z propozycją obowiązkowego sprawdzania, tzn. osoba, która została wzięta na sprawdzanie, ma prawo do przyznania się do posiadanych niedozwolonych modyfikacji, ale i tak zostanie ona sprawdzona i jeśli zostanie na komputerze znaleziona inna modyfikacja niż osoba wymieniła, automatycznie zostanie zablokowana na 10 dni, ponieważ niektórzy nie chcą być sprawdzeni, gdyż posiadają na swoim komputerze np. injecta. Jeśli zostałoby wprowadzone obowiązkowe sprawdzanie, byłoby na serwerze mniej osób na cheatach, ponieważ zostaną one zawsze sprawdzone, więc nic nie ukryją przed administracją. Jeśli się okaże, że osoba miała tylko to, do czego się przyznała, zostaje zablokowana na 5 dni.

Mam nadzieję, że moja propozycja zostanie pozytywnie rozpatrzona, pozdrawiam 😘

Dodatkowe SS'y: ... Brak

• Superka 1
  • Thinking 1
  • Nie ośmieszaj się 1

Jestem na TAK, ale...

Ciekawa propozycja, niektóre osoby faktycznie mogą tak robić.

Jestem jak najbardziej na TAK, ale czy to pomogłoby ...

Cytat

Jeśli zostałoby wprowadzone obowiązkowe sprawdzanie, byłoby na serwerze mniej osób na cheatach, ponieważ zostaną one zawsze sprawdzone, więc nic nie ukryją przed administracją.

Wyróżniłem ten cytat z uwagi na to że również ciekawym pomysłem byłoby wprowadzenie obowiązkowego sprawdzenia po odbyciu kary aby sprawdzić czy dana osoba wyciągnęła wnioski z swojego zachowania.

• Superka 1

Witam. Propozycja nie jest dość jasno rozpisana. Z tego co napisałeś, gracz musiałby wymienić wszystkie cheaty, które na swoim komputerze posiada, a jeśli ominie chociaż jedną niedozwoloną modyfikacje, dostaje bana na 10 dni? 🤨. Zdecydowanie taki pomysł nie przejdzie, bo byłoby to bezsensu. 

10 godzin temu, vRadzix napisał:

Jestem na TAK, ale...

Ciekawa propozycja, niektóre osoby faktycznie mogą tak robić.

Jestem jak najbardziej na TAK, ale czy to pomogłoby ...

Wyróżniłem ten cytat z uwagi na to że również ciekawym pomysłem byłoby wprowadzenie obowiązkowego sprawdzenia po odbyciu kary aby sprawdzić czy dana osoba wyciągnęła wnioski z swojego zachowania.

Również tutaj muszę się odnieść. Postanowiłem wykopać moją propozycję sprzed 2 lat, dokładnie taką samą jak napisałeś. Na dole ss'y i odpowiedzi Zabsonga i Lessa.

Screenshot_2024-09-12-17-43-52-70_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12~2.jpg

Screenshot_2024-09-12-17-44-56-83_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12~2.jpg

Screenshot_2024-09-12-17-45-00-69_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12~2.jpg

Edytowane przez dominik585
  • Superka 1

IMG_20220206_172217.jpg

Zrzut_ekranu_2024-03-13_030426.png

@dominik585nie jest to dokładnie to samo bo tutaj osoba będzie od razu sprawdzana nie po powrocie z blokady po prostu jeśli osoba nie przyzna się do np. X-raya którego ma na komputerze a przyzna się tylko do feathera to automatycznie dostaje bana na 10 dni i po prostu nie można odmówić sprawdzania chyba, że ktoś odmówi sprawdzania to dostanie dłuższego bana niż 10 dni(np.20) żeby osoby chętniej poszły na sprawdzanie i się po prostu przyznały do tego co posiadają na swoim komputerze 

• Idk 1

• 1 rok później...
  • Decyzja
SMod

Cześć!

Obecnie jestem w administracji osobą odpowiedzialną za sprawdzania i niedozwolone modyfikacje, dlatego pozwolę sobie ocenić tą propozycję.

Na początku warto wspomnieć jak wygląda obecny system karania za niedozwolone modyfikacje.

- Za przyznanie się do zwykłych cheatów grozi ban od 5 do 10 dni.

- Za znalezienie zwykłych cheatów, logout lub brak współpracy grozi standardowo ban od 10 do 21 dni.

- Za przyznanie się lub znalezienie cheatów injectowanych grozi ban od 28 dni do perma.

W standardowych sytuacjach, każdy gracz ma prawo odmówić sprawdzania, lecz kończy się to banem za brak współpracy na czas 10-21 dni.

Zdarzają się gracze, którzy z różnych powodów nie chcą zostać sprawdzeni. Tacy ludzie zazwyczaj się w takiej sytuacji po prostu przyznają nie zależnie od tego czy cheatowali czy nie. Może być to spowodowane posiadaniem ważnych, bardzo prywatnych lub poufnych informacji na komputerze. Ja na przykład nie wyraził bym zgody na wejście żadnego obcego człowieka, który byłby adminem innego serwera, na mój komputer, ze względu na poufne informacje serwerowe, które posiadam lub mam do nich dostęp, takie jak na przykład adresy IP, dane i logi graczy, lub informacje o nadchodzących edycjach. Nie możemy zmusić każdego gracza, aby wbił na sprawdzanie i dał nam przeglądnąć jego komputer pod groźbą banów na miesiąc czy perma, tylko dlatego, że było to coś do pvp i w naszej głowa pojawia się możliwość, że to mógł być jakiś inject.

Są oczywiście gracze, którzy posiadają cheaty injectowane i aby nie być za nie karani, przyznają się do posiadania innych, lżej karanych modyfikacji. Właśnie specjalnie dla takich osób istnieje już od wielu edycji możliwość dla rangi SMod+ wzięcie gracza na opisane w propozycji "przymusowe" sprawdzanie pod groźbą perma. Nie jest one nigdzie opisane dla graczy i zgoda na to przyznawana jest wewnętrzne w administracji. Taka przymusowa procedura nie jest stosowana dla każdego sprawdzanego gracza, ale tylko w bardzo wyjątkowych przypadkach, kiedy jakiś gracz już kilkukrotnie przyznawał się do cheatów których najpewniej (zdaniem administracji) nie posiadał i jest uzasadnione podejrzenie, że posiada cheat injectowany. Była ona w przeciągu ostatnich kilku edycji stosowana kilka lub kilkanaście razy, ale na ten moment uważamy, że jest to najlepsza i najbardziej zbalansowana metoda na wyłapywanie graczy, którzy wielokrotnie obchodzą system.

Należy pamiętać, że liczne przyznawania się do lżej karanych cheatów, niż cheaty injectowane, nadal jest dotkliwe dla gracza. Za każdym razem otrzymuje coraz dłuższe blokady, a za drugim i kolejnymi razami traci również swoją działkę i pieniądze ze stanu konta. 

Kolejnym problemem we wprowadzaniu czegoś takiego jest to, jakie sprawdzania są czasochłonne. Dogłębne sprawdzenie gracza pod kątem wszystkich cheatów, łącznie z injectowanymi może trwać nawet 2/3 godziny, jeżeli jest prowadzone przez mniej doświadczonego administratora, i często wymaga instalowania zewnętrznych programów. Niektórzy administratorzy prowadzą do kilku, lub nawet kilkunastu sprawdzań tygodniowo. Zazwyczaj około 20-40% graczy nie przyznają się do cheatów i jest potrzeba wchodzenia im na komputer i szukania niedozwolonych modyfikacji. Gdybyśmy musieli przeszukiwać komputery wszystkich graczy, którzy są brani na sprawdznie, najaktywniejsi administratorzy musieliby poświęcić kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt godzin tygodniowo przeszukując komputery graczy, gdzie większość z nich kończyła by się fiaskiem podczas szukania injectów i koncowo korzyści by z tego były, ale znacznie nieproporcjonalne do czasu poświęconego na te sprawdzania. Sami sobie policzcie, ile eventów można by było przez ten czas zrobić, ile odpowiedzi na pomocy można by było udzielić, ile ticketow rozwiązać, czy ilu nowych cheaterów złapać na gorącym uczynku. Uważam że tego typu działania prowadziłyby do większych strat niż korzyści jeśli chodzi o łapanie cheaterów, bo mniej z nich zostałoby złapanych i sprawdzonych, bo moc przerobowa administracji jest po prostu ograniczona i nie możemy ich sprawdzać w nieskończoność po 20-30h tygodniowo, a administracja nie byłaby też zmotywowana do ich łapania, bo takie przymusowe sprawdzania są też problematyczne dla nas.

Podsumowując, propozycje odrzucam. Obecnie istnieje już sposób na wyłapywanie graczy z cheatami injectowanymi, którzy wielokrotnie obchodzą system i nie wymaga on tak drastycznych zmian, jak te opisane w propozycji. Tego typu zmiany wprowadziły by większe straty i problemy niż pożytki. Nie wykluczam możliwości modernizacji czy zmian w tym systemie w najbliższym czasie i prawdopodobnie jakieś zostaną poczynione, ale nie będą one tak drastyczne, jak branie wszystkich potencjalnych cheaterów, czy nawet tylko tych z cheatami do pvp, na przymusowe sprawdzania.

• Superka 1

931365354_Zrzutekranu(714).png.0670b870038949f1a64b527ff0a1e9bf.png

SMod

propozycja_odrzucona.png

931365354_Zrzutekranu(714).png.0670b870038949f1a64b527ff0a1e9bf.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...