Skocz do zawartości
Drogi Gościu. Nie jesteś zalogowany, bądź zarejestrowany na naszym forum, ale pomimo tego możesz tworzyć wątki i odpowiadać w tematach, z tym że wszystkie Twoje wiadomości będą musiały zostać ręcznie zatwierdzone przez Administratora. Z tego powodu zachęcamy Cię do założenia konta (bądź zalogowania), aby uniknąć tych ograniczeń.

Co masz pod Ctrl + V?

berkowskyy

Wyróżnione odpowiedzi

ᅠᅠ
 ᅠ   
               #miejscena#
ᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠᅠ               #_____ 
ㅤㅤ
     ▪︎ 

I SAW CHANHEE AND THE BOYZ ❤️ 

Deal with devil for the top don't scare
遠くない手伸ばして
Deal with devil for the top don't scare
すぐ目の前 my dreams light up

Mod Forum

W XVII wieku świątynie strawił pożar, podczas którego niestety zawaliło się sklepienie. Po pożarze kolegiata zyskała wystrój barokowy. W trakcie 2 wojny światowej kościół miał niemałe szczęście. Niestety został splądrowany przez radzieckie wojska, ale nie został poważnie uszkodzony. Po wojnie aż do 1957 roku pełnił funkcję magazynu. 

W 1995 roku kościół uzyskał miano kolegiaty. W 2010 roku kolegiata stargardzka wraz z murami miejskimi zgodnie z rozporządzeniem prezydenta została uznana za pomnik historii.

Nawa główna mierzy 32,5 metra wysokości, co czyni kościół najwyżej sklepionym w całej Polsce.

Warto również zwrócić na triforium znajdującym się nad ołtarzem, na którym wzorowali się architekci np. Przy budowie katedry poznańskiej. W nawie głównej możemy również zauważyć charakterystyczne sklepienie gwieździste, które wybudowano po pożarze w XVII wieku. W nawach bocznych znajdują się sklepienia krzyżowo-żebrowe, które przetrwały pożar. W prezbiterium natomiast możemy zauważyć sklepienie przeskokowe, które było nie lada wyzwaniem dla średniowiecznych budowniczych. Przy ostatnim remoncie kolegiaty w 2020 roku do środka zostało wniesione 190 ton rusztowań, a na zewnątrz aż 100 co daje 290 ton rusztowań.

GADAGADIGADAGADAOO

Wszyscy myślą, że ja jestem jakąś idiotką, która nigdy nie opanuje siebie i swoich myśli, nadal będzie mówić wszelkie głupstwa, oraz zachowywać się jak gdyby nie miała nawet połowy swojego małego mózgu... Lecz ja tylko... jEsTeM kArAlUcHeM

Untitled52_20240706081125.png

• Admin Forum
Admin Forum

>> Witaj graczu Koriksss na RealCraft.pl

image-13.png

• Admin Forum
Admin Forum

6x krysztal endu

2x łuk /Płomień/Naprawa/Moc 4/Niezniszczalność 3

Epicki łuk

Łuk /Płomień/Naprawa/Niezniszczalność

Wędka /Morska Fortuna 3/Przynęta 3/Naprawa/Niezniszczalność 3

6x Zbieracz głów mobów

Legendarny Miecz Anduril

Diamentowy miecz /Zaklęty Ogień 2/Naprawa/ Ostrość 4/Niezniszczalność 3

2x Diamentowa Siekiera 4/3/3

Diamentowy Kilof 5/3/3

64 refy

Tarcza

Legendarna Cienista Tarcza

2x Czapka Dzieciaczka

Epickie Nogawice/Epicki Napierśn

ik/Epicki Hełm

image-13.png

Mod Forum

large_81105.jpg

giphy.gif

Dzisiaj o godzinie 2:48 na miasto (bank) w Muchowie napadł wielki motyl! Miał on pana który zamiast kominiarki miał skarpete na głowie! Niestety z banku została skradziona kwota o wartości 50 mln złoty. Strzeżcie się i uważajcie na ludzi ze skarpetami na głowie oraz wielkie motyle z wielkimi ślepami!

Edytowane przez Milena_PS4

Wszyscy myślą, że ja jestem jakąś idiotką, która nigdy nie opanuje siebie i swoich myśli, nadal będzie mówić wszelkie głupstwa, oraz zachowywać się jak gdyby nie miała nawet połowy swojego małego mózgu... Lecz ja tylko... jEsTeM kArAlUcHeM

• Admin Forum
Admin Forum

(to dalej zabawa!!)

Otrzymujesz ostrzeżenie 5% za łamanie regulaminu zabaw.

• Haha 1

image-13.png

• Admin Forum
Admin Forum

LCC-RQD77

image-13.png

• Opiekun Forum
Opiekun

Brak uprawnień bota: %s i/lub ADMINISTRATOR.

.·͙*̩̩͙˚̩̥̩̥*̩̩̥͙ .·:*¨༺ ༻¨*:·.*̩̩̥͙˚̩̥̩̥*̩̩͙‧͙ . 

image.png

.·͙*̩̩͙˚̩̥̩̥*̩̩̥͙ .·:*¨༺ ༻¨*:·.*̩̩̥͙˚̩̥̩̥*̩̩͙‧͙ . 

• Admin Forum
Admin Forum

1091864833609191554

image-13.png

• 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...
Mod Forum

326,67