Skocz do zawartości
Drogi Gościu. Nie jesteś zalogowany, bądź zarejestrowany na naszym forum, ale pomimo tego możesz tworzyć wątki i odpowiadać w tematach, z tym że wszystkie Twoje wiadomości będą musiały zostać ręcznie zatwierdzone przez Administratora. Z tego powodu zachęcamy Cię do założenia konta (bądź zalogowania), aby uniknąć tych ograniczeń.

Telewizja/radio na serwerze

kordhell

Wyróżnione odpowiedzi

Twój nick (z serwera): Lepper_
Propozycja dotyczy (tytuł): telewizji na naszym serwerze
Opis propozycji: Dzień dobry,

Wpadłem niedawno na pomysł, aby na naszym serwerze założyć telewizję, i mam dokładny opis mojego pomysłu. Będzie on realizowany jako mod. 

Mam plan zrealizować to w ten sposób:

* Telewizja ma mieć ograniczoną rozdzielczość, gdyż rozdzielczość HD byłaby obecnie zbyt uciążliwa. Proponuję rozdzielczość 640 * 480 px, z bitrate'm bliżej nieograniczonym, lecz proponuję około 6500 kb/s (kilobitów na sekundę).

* Obiekty mają działać w grze - kamery, stół montażowy, wszystko ma mieć osobne GUI.

* W modzie ma działać dźwięk - kto widział telewizję bez dźwięku? Przy VGA napisy zajmowałyby pół ekranu.

* Mod ma możliwość wgrywania, odtwarzania i wmontowywania plików MP4 - w ten sposób można byłoby zmontować klip edytorem wideo na komputerze bądź telefonie.

* Mod musi zawierać listę emisyjną! Dzięki temu można zaplanować emisję już od góry. 

W sprawie odbiornika mam taki pomysł:

- Odbiornik ma kosztować mniej niż 5000$ - telewizja ma być dla każdego.

- Co do jego rozmiarów - jako pierwszy model będzie mały, turystyczny odbiornik 14 cali. Potem wprowadzimy Rubina (z opcją zapalenia się) z 20 calami przekątnej, a potem 32-calowa plazma. 

Co do nadawania - jeden blok anteny ma mieć zasięg 100 kratek. Można z nich zbudować działającą konstrukcję o większym zasięgu. 

Proponuję też, aby była możliwość zrobienia instalacji satelitarnej, no i też operatora satelitarnego. Chętnie założyłbym takiego "Cyfrowego Leppera" ;-). 

Dodatkowe SS'y: brak

• Superka 1
  • Like 1

Lubię Nonsę, a Ty?

nonsa.jpg

4 minuty temu, PrzemeczeQ napisał:

Pomysłowe, niebanalne. Do zrealizowania na nowej edycji. Na tak. Oprócz tego cyfrowego leppera 🙂

Dziękuję za wsparcie, lecz też chciałbym mieć własną telewizję satelitarną. Programy na takim National Leppergraphic wyglądałyby wspaniale! 

Lubię Nonsę, a Ty?

nonsa.jpg

21 minut temu, Anonimek401 napisał:

jak najbardziej popieram pomysł super lecz myślę że z modem obsługującym listę emisyjną może być ciężko. 

Chodzi mi o to, by to było w formie jednego moda. Lepiej mieć jeden złożony, niż 20 oddzielnych modów.

Lubię Nonsę, a Ty?

nonsa.jpg

Jestem na tak, lecz może być przy tym sporo roboty ale da się to raczej ogarnąć. Pomysł którego nie ma na innych serwerach i fajnie byłoby słuchać RealCraftFM albo RealCraftTV. Albo można zrobić tak, jak jest na jednym z serwerów MTA czyli takie radio byłoby wbudowane automatycznie w gre i np administracja (KidMod+) albo juz od ModChata byłaby prezenterem radiowym. Prezenterzy mogliby mieć zmiany o różnych godzinach i by puszczali muzykę oczywiście zgodną z regulaminem gry. Albo można tez zrobić specjalna range "Prezenter Radiowy" da osób co by pracowali w takim radiu i by sie oczywiście zajmowały puszczaniem muzyki a wiadomości to byłyby z świata serwera np. Kto nowy dołączył do administracji albo nie pełni już funkcji w administracji, zapowiedziane eventy i wiele więcej. Pomysł oryginalny może będzie z tym dużo roboty ale jest to do zrobienia. Można zrobić tak ja to przestawiłem albo kolega Lepper. Albo może sama Administracja zrobi to inaczej kto wie? Moja propozycja na radio a na telewizje nie mam pomysłu chyba ze zrobić jakiś kanał specjalny do telewizji RealCraftTV na serwerowym Discordzie. Tak samo radiowy serwer może być też na kanale głosowym Serwerowego discorda puszczany przez bota jakiegoś albo przez wspomnianych przeze mnie "Prezenterów Radiowych" albo samą Administracje. Jestem jak już wspomniałem za pozytywnym rozpatrzeniem propozycji. Pozdrawiam 🙂 

• Superka 2

18 minut temu, EEbola napisał:

Jestem na tak, lecz może być przy tym sporo roboty ale da się to raczej ogarnąć. Pomysł którego nie ma na innych serwerach i fajnie byłoby słuchać RealCraftFM albo RealCraftTV. Albo można zrobić tak, jak jest na jednym z serwerów MTA czyli takie radio byłoby wbudowane automatycznie w gre i np administracja (KidMod+) albo juz od ModChata byłaby prezenterem radiowym. Prezenterzy mogliby mieć zmiany o różnych godzinach i by puszczali muzykę oczywiście zgodną z regulaminem gry. Albo można tez zrobić specjalna range "Prezenter Radiowy" da osób co by pracowali w takim radiu i by sie oczywiście zajmowały puszczaniem muzyki a wiadomości to byłyby z świata serwera np. Kto nowy dołączył do administracji albo nie pełni już funkcji w administracji, zapowiedziane eventy i wiele więcej. Pomysł oryginalny może będzie z tym dużo roboty ale jest to do zrobienia. Można zrobić tak ja to przestawiłem albo kolega Lepper. Albo może sama Administracja zrobi to inaczej kto wie? Moja propozycja na radio a na telewizje nie mam pomysłu chyba ze zrobić jakiś kanał specjalny do telewizji RealCraftTV na serwerowym Discordzie. Tak samo radiowy serwer może być też na kanale głosowym Serwerowego discorda puszczany przez bota jakiegoś albo przez wspomnianych przeze mnie "Prezenterów Radiowych" albo samą Administracje. Jestem jak już wspomniałem za pozytywnym rozpatrzeniem propozycji. Pozdrawiam 🙂 

Dziękuję, lecz radio i telewizję prywatne dałyby możliwość wyboru konkretnych programów. W planach mam, aby w ramach przerwy nocnej oprócz testcardu emitować Trubadurów/Hymn Samooobrony/muzykę pewnego zespołu o nazwie Nonsa, który jest z Danii i istnieje naprawdę :-). 

Fajnie byłoby dodać do moda generator loga ekranowego, napisów na wyświetlaczu oraz też generator testcardu :-).

Obsługa telewizora byłaby banalnie prosta. Przytrzymanie dwa razy prawego przycisku myszy odpala telewizor, a krótkie naciśnięcie klawisza zmienia kanał :-). 

Co do dekoderów, mogą one zostać zrealizowane jako przystawki do telewizora.

Edytowane przez Lepper_
Dodanie, czego, to już nie powiem ;-)

Lubię Nonsę, a Ty?

nonsa.jpg

Ciekawy pomysł tylko gdy będzie grać dużo osób zapewne będą lagi przez co już od początku edycji przez co by grało jeszcze mniej graczy. Ogólnie jestem na Neutral.

Pozdrawiam

Edytowane przez Kotkimrr..
Zapomniałam czegoś dopisac
  • Superka 2

• Admin Forum
Admin Forum

Mega spoko propozycje, wszystko genialnie opisane i pojawienie się tego na serwerze byłoby czymś naprawdę fajnym, jednak wiemy, że na serwerze jest wiele innych rzeczy do poprawy na następną edycję i nie brałbym tego w żadnym stopniu jako priorytet. Tak jak napisali moi poprzednicy, sam mod może generować lagi, co też według mnie mogłoby wpłynąć na pozytywy tej propozycji. Ogólnie na tak, ale dopiero po poprawie wszelkich błędów czy niedociągnięć na serwerze. 

• Superka 2

image-13.png

Ktoś pomyślał jak to zrobić? Jakiś konkretny plugin? Nie. Ze strony technicznej nikt nic nie podpowiedział. Sama propozycja jak najbardziej jest super, ale ze strony technicznej jest to niemożliwe do zrobienia. Zrobienie telewizji jako osobnego bloku, który by wyświetliłby jakiś film, z jakimiś dźwiękami jest NIEMOŻLIWE (https://bukkit.org/threads/read-me-first-plugin-requests-guide.81209/). Jakaś mapa na której jest wyświetlany obraz, jest jak najbardziej możliwy do zrobienia, ale i tak jest to trudne. Synchronizacja dźwięków z obrazem-kosmos. Jakieś mapy, na których jest wyświetlane video ze strony technicznej są możliwe, ale BARDZO trudne i generują OGROMNE lagi. Znalazłem jakiś film sprzed 12 lat (https://www.youtube.com/watch?v=-fACYBt7SA0) i jak zobaczyłem jakie są lagi, załamałem się. 

Powiecie: Ale to było 12 lat temu.

Ja wam odpowiem: Tak było 12 lat temu, ale zostało to nagrane na trybie JEDNOOSOBOWYM, a wprowadzenie czegoś takiego w miejscu gdzie gra 100 osób, gdzie są bossy, klany, działki, KILKA światów, to generowałoby takie lagi, o jakich nawet nigdy nie śniliście. 

Nie obrażajcie się na mnie, ja chciałbym też żeby takie coś było na serwerze, no ale realia są i nas też obowiązują. Propozycja fajna, miło by się patrzyło na takie coś na serwerze, no ale znowu realia. Może kiedyś za 5 lat jak minecraft wskoczy na wyższy level, dodanie telewizorów na serwery będzie czymś normalnym, ale w tej chwili ta propozycja jest NIEMOŻLIWA do wprowadzenia, a więc do wpisania na czarną listę propozycji. 

Pozdrawiam.

• Like 1
  • Thinking 1

3 godziny temu, adam535 napisał:

Ktoś pomyślał jak to zrobić? Jakiś konkretny plugin? Nie. Ze strony technicznej nikt nic nie podpowiedział. Sama propozycja jak najbardziej jest super, ale ze strony technicznej jest to niemożliwe do zrobienia. Zrobienie telewizji jako osobnego bloku, który by wyświetliłby jakiś film, z jakimiś dźwiękami jest NIEMOŻLIWE (https://bukkit.org/threads/read-me-first-plugin-requests-guide.81209/). Jakaś mapa na której jest wyświetlany obraz, jest jak najbardziej możliwy do zrobienia, ale i tak jest to trudne. Synchronizacja dźwięków z obrazem-kosmos. Jakieś mapy, na których jest wyświetlane video ze strony technicznej są możliwe, ale BARDZO trudne i generują OGROMNE lagi. Znalazłem jakiś film sprzed 12 lat (https://www.youtube.com/watch?v=-fACYBt7SA0) i jak zobaczyłem jakie są lagi, załamałem się. 

Powiecie: Ale to było 12 lat temu.

Ja wam odpowiem: Tak było 12 lat temu, ale zostało to nagrane na trybie JEDNOOSOBOWYM, a wprowadzenie czegoś takiego w miejscu gdzie gra 100 osób, gdzie są bossy, klany, działki, KILKA światów, to generowałoby takie lagi, o jakich nawet nigdy nie śniliście. 

Nie obrażajcie się na mnie, ja chciałbym też żeby takie coś było na serwerze, no ale realia są i nas też obowiązują. Propozycja fajna, miło by się patrzyło na takie coś na serwerze, no ale znowu realia. Może kiedyś za 5 lat jak minecraft wskoczy na wyższy level, dodanie telewizorów na serwery będzie czymś normalnym, ale w tej chwili ta propozycja jest NIEMOŻLIWA do wprowadzenia, a więc do wpisania na czarną listę propozycji. 

Pozdrawiam.

Można, można. Trzeba tylko chcieć. Jak się odpalało 4K w modzie, a nie 480 p, miało się nieskończony bitrate, i się grało na kartoflu z logo Nonsensopedii, to lagi były. Obecnie Minecraft - jak i komputery, poszły do góry. A lagi? Z punktu widzenia teorii, jeżeli ugryziemy modyfikację sensownie - może będą mniejsze. Pod punktem praktycznym - serwerów, na których gra 100/200 osób naraz na Aternosie się nie stawia. 

Z poważaniem.

• Like 1
  • Thinking 1

Lubię Nonsę, a Ty?

nonsa.jpg

• Opiekun Forum
Opiekun

Propozycja powiem szczerze kreatywna, lecz jak dla mnie w pewnym stopniu bezsensowna. Dlaczego? A no dlatego, że stworzenie takiego rozwiązania byłoby niesamowicie trudne do zrealizowania. Poza tym zrobienie tego jako plugin byłoby mniej wydajniejsze, niż przez modyfikację, a na silniku, na którym stoi serwer wgrywanie modów jest niemożliwe. Bardzo dobrze powiedział również @adam535, że taka funkcja obciążałaby znacznie serwer. Ponadto chcę nadmienić, że aktualnie mamy bardzo dużo innych rzeczy, które wymagają usprawnienia lub naprawy i to je stawiamy na pierwszym miejscu, także jeśli to miałoby się pojawić, to na pewno nie prędko (jeśli w ogóle). W dodatku jeśli gracz miałby możliwość wgrywania własnych filmów (przynajmniej tak zrozumiałem z propozycji) to oczywiście musiałyby one przejść kontrolę przez Administrację, co jest dokładaniem dodatkowej roboty. Warto też wspomnieć, że serwer nie ma nieograniczonych zasobów i tak jak każdy inny serwer, on również ma ograniczone miejsce na dysku jak i pamięć RAM. Podsumowując - owszem, propozycja jest kreatywna i ciekawa, ale ze względu na możliwości i ograniczenia sprzętowe, nie ma ona prawa bytu, przynajmniej na ten czas + jest to serwer FreeBuild, gdzie jego głównym zamierzeniem jest pozyskiwanie surowców, rozbudowa swojej działki, wspinanie się po drabinie ekonomicznej i walka o miejsce w topkach niż siedzenie i oglądanie telewizji.

• Like 1

.·͙*̩̩͙˚̩̥̩̥*̩̩̥͙ .·:*¨༺ ༻¨*:·.*̩̩̥͙˚̩̥̩̥*̩̩͙‧͙ . 

image.png

.·͙*̩̩͙˚̩̥̩̥*̩̩̥͙ .·:*¨༺ ༻¨*:·.*̩̩̥͙˚̩̥̩̥*̩̩͙‧͙ . 

11 godzin temu, aversh napisał:

Propozycja powiem szczerze kreatywna, lecz jak dla mnie w pewnym stopniu bezsensowna. Dlaczego? A no dlatego, że stworzenie takiego rozwiązania byłoby niesamowicie trudne do zrealizowania. Poza tym zrobienie tego jako plugin byłoby mniej wydajniejsze, niż przez modyfikację, a na silniku, na którym stoi serwer wgrywanie modów jest niemożliwe. Bardzo dobrze powiedział również @adam535, że taka funkcja obciążałaby znacznie serwer. Ponadto chcę nadmienić, że aktualnie mamy bardzo dużo innych rzeczy, które wymagają usprawnienia lub naprawy i to je stawiamy na pierwszym miejscu, także jeśli to miałoby się pojawić, to na pewno nie prędko (jeśli w ogóle). W dodatku jeśli gracz miałby możliwość wgrywania własnych filmów (przynajmniej tak zrozumiałem z propozycji) to oczywiście musiałyby one przejść kontrolę przez Administrację, co jest dokładaniem dodatkowej roboty. Warto też wspomnieć, że serwer nie ma nieograniczonych zasobów i tak jak każdy inny serwer, on również ma ograniczone miejsce na dysku jak i pamięć RAM. Podsumowując - owszem, propozycja jest kreatywna i ciekawa, ale ze względu na możliwości i ograniczenia sprzętowe, nie ma ona prawa bytu, przynajmniej na ten czas + jest to serwer FreeBuild, gdzie jego głównym zamierzeniem jest pozyskiwanie surowców, rozbudowa swojej działki, wspinanie się po drabinie ekonomicznej i walka o miejsce w topkach niż siedzenie i oglądanie telewizji.

Zgodzę się tutaj, lecz telewizja mogłaby pomóc w wspinaniu się po rankingach. Powstałby specjalny ranking ukazujący najlepsze i najbardziej dochodowe stacje graczy. Biura reklamy w telewizjach ograniczyłyby na chacie spam typu "zapraszamy na vipwarp ten i ten, skupujemy kobla". 

A co do administracji - uważam, że jej kontrola musiałaby być obowiązkowa. Tutaj się z Tobą, avershu, zgodzę. 

Lecz co do naszego serwera: zależy mi na modyfikacji wydajnej, nieobciążającej go zbytnio, zwłaszcza, że jest co nieco obciążony. Jeżeli nie można zrealizować tego w ogóle, nie ma problemu, tylko podałem propozycję. Ale z drugiej strony sądzę, że w ramach testów i udoskonalenia modyfikacji można byłoby na niesławnym (ciekawe dlaczego) Aternosie założyć serwer, gdzie modyfikacja byłaby testowana. 

Lubię Nonsę, a Ty?

nonsa.jpg

Lepper, lepper, mody istnieją, ALE żeby gracz mógł wejść na serwer na którym wgrane są mody MUSI mieć wgrane te same mody u siebie na komputerze. Wszystkie wersje muszą się zgadzać (modu). Czyli np. na serwerze wgrany jest TVmod wersja 1.2 na wersję minecraft'a 1.16.5, na silniku forge wersja 2.4, to gracz musi mieć wgrany forge wersje 2.4 i TVmod 1.2. Może być sytuacja w której jest 10 wersji moda na tą samą wersję minecrafta. Czyli jest TVmod na 1.16.5 ale są wersje: 1.2, 1.3, 1.4,1.5,1.6,1.7,1.8,1.9 no i 2. Jak gracz zainstaluje TVmoda na wersje minecraftow'ą 1.16.5, ale wersje moda 1.9, to jak zechce wejść na serwer, na serwer nie wejdzie, bo ma złą wersję moda. Część osób w ogóle nie potrafi pobierać modów=nie będzie grała, część osób po 2 próbie instalacji moda się wkurzy=nie będzie grała. Tak jak już aversh napisał serwer zbudowany na silniku na którym wgrywanie modów jest NIEMOŻLIWE. Czyli trzeba byłoby zmieniać silnik, wszystko co zostało zrobione na starym silniku zrobić na nowo (czyli wszystkie rangi, topki, targi i tak dalej i tak dalej), na silniku który obsługuje i pluginy i mody. Owszem są takie, ale mocno ograniczają one pluginy (czyli może być plugin na rangi, ale na bossy już nie i jest problem). Poza tym napiszę jeszcze raz: lagi, lagi i jeszcze raz lagi. Wczoraj miałem napisać wiadomość z gdybaniem z by było jeśli serwer jest zrobiony na silniku paper/spigot. Już teraz nie muszę gdybać. Jeżeli argumentów jest nadal za mało dodam jeszcze jeden. Znalezienie odpowiedniego moda na telewizje, który by spełniał nasze oczekiwania byśmy szukali baaardzo długo (jeżeli w ogóle byśmy go znaleźli). Kontrargumentów jest tak dużo, a ja z własnego doświadczenia wiem, że zrobienie czegoś takiego byłoby bardzo bardzo i jeszcze raz bardzo trudne. Są realia i tyle. 

Pozdrawiam

Ps. Jeśli są jakieś literówki sorki.

25 minut temu, adam535 napisał:

Lepper, lepper, mody istnieją, ALE żeby gracz mógł wejść na serwer na którym wgrane są mody MUSI mieć wgrane te same mody u siebie na komputerze. Wszystkie wersje muszą się zgadzać (modu). Czyli np. na serwerze wgrany jest TVmod wersja 1.2 na wersję minecraft'a 1.16.5, na silniku forge wersja 2.4, to gracz musi mieć wgrany forge wersje 2.4 i TVmod 1.2. Może być sytuacja w której jest 10 wersji moda na tą samą wersję minecrafta. Czyli jest TVmod na 1.16.5 ale są wersje: 1.2, 1.3, 1.4,1.5,1.6,1.7,1.8,1.9 no i 2. Jak gracz zainstaluje TVmoda na wersje minecraftow'ą 1.16.5, ale wersje moda 1.9, to jak zechce wejść na serwer, na serwer nie wejdzie, bo ma złą wersję moda. Część osób w ogóle nie potrafi pobierać modów=nie będzie grała, część osób po 2 próbie instalacji moda się wkurzy=nie będzie grała. Tak jak już aversh napisał serwer zbudowany na silniku na którym wgrywanie modów jest NIEMOŻLIWE. Czyli trzeba byłoby zmieniać silnik, wszystko co zostało zrobione na starym silniku zrobić na nowo (czyli wszystkie rangi, topki, targi i tak dalej i tak dalej), na silniku który obsługuje i pluginy i mody. Owszem są takie, ale mocno ograniczają one pluginy (czyli może być plugin na rangi, ale na bossy już nie i jest problem). Poza tym napiszę jeszcze raz: lagi, lagi i jeszcze raz lagi. Wczoraj miałem napisać wiadomość z gdybaniem z by było jeśli serwer jest zrobiony na silniku paper/spigot. Już teraz nie muszę gdybać. Jeżeli argumentów jest nadal za mało dodam jeszcze jeden. Znalezienie odpowiedniego moda na telewizje, który by spełniał nasze oczekiwania byśmy szukali baaardzo długo (jeżeli w ogóle byśmy go znaleźli). Kontrargumentów jest tak dużo, a ja z własnego doświadczenia wiem, że zrobienie czegoś takiego byłoby bardzo bardzo i jeszcze raz bardzo trudne. Są realia i tyle. 

Pozdrawiam

Ps. Jeśli są jakieś literówki sorki.

A co, jeśli zrobimy po prostu automatyczne pobieranie moda? W sensie: Forge pobrany być musi, ale modyfikacja zostanie pobrana automatycznie. Wtedy nie będzie irytacji spowodowanej automatycznym pobieraniem.

Lubię Nonsę, a Ty?

nonsa.jpg

5 minut temu, adam535 napisał:

Nie wiem czy tak się da zrobić. Napewno z tekstur packiem da się tak zrobić, ale z modem chyba nie.

To sprawdź, być może jest to możliwe, i unikniemy irytacji graczy, przynajmniej na 1.16.5, o jakiej wspomniałeś. A ludzie grają też na innych wersjach, więc autopobierania musi być bez liku.

Lubię Nonsę, a Ty?

nonsa.jpg

• Admin Forum
Admin Forum
11 godzin temu, Lepper_ napisał:

A co, jeśli zrobimy po prostu automatyczne pobieranie moda? W sensie: Forge pobrany być musi, ale modyfikacja zostanie pobrana automatycznie. Wtedy nie będzie irytacji spowodowanej automatycznym pobieraniem

Myślę, że to akurat nie ma najmniejszego sensu 

image-13.png

• HeadAdmin
HeadAdmin

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sobie telewizor obok komputera postawić i oglądać polityczną publicystykę. Na serwerze nie będzie to miało miejsca.

• Superka 1
  • Haha 1

2.jpg.fb8f37d4f35cf35defb4d4cc0b5cbde1.jpg

• HeadAdmin
HeadAdmin

Propozycja została odrzucona!

2.jpg.fb8f37d4f35cf35defb4d4cc0b5cbde1.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...