Skocz do zawartości
Drogi Gościu. Nie jesteś zalogowany, bądź zarejestrowany na naszym forum, ale pomimo tego możesz tworzyć wątki i odpowiadać w tematach, z tym że wszystkie Twoje wiadomości będą musiały zostać ręcznie zatwierdzone przez Administratora. Z tego powodu zachęcamy Cię do założenia konta (bądź zalogowania), aby uniknąć tych ograniczeń.

Propozycja: Umożliwienie otwierania skrzyń po otwarciu enderchesta

ArturCyferki

Wyróżnione odpowiedzi

Propozycja: Umożliwienie otwierania skrzyń po otwarciu enderchesta

Twój nick (z serwera): artur3126
Propozycja dotyczy (tytuł): Umożliwienie otwierania skrzyń po otwarciu enderchesta
Opis propozycji: Proponuję usunięcie ograniczenia uniemożliwiającego otwarcie dowolnej skrzyni przez 5 sekund po otwarciu Enderchesta.

Dowiedziałem się już, że zostało to wprowadzone, aby zapobiec klonowaniu itemów przy użyciu Enderchesta.

Jest to jednak pierwszy serwer, na którym spotkałem się z takim ograniczeniem - oznacza to, że każdy inny serwer znalazł jakiś sposób, aby temu zapobiec, zatem jest to możliwe.

Wnioskuję o zablokowanie klonowania itemów w inny sposób i usunięcie tego ograniczenia, gdyż jest ono niezwykle irytujące.

Jeżeli jest to zadanie przerastające możliwości deweloperów serwera, to służę pomocą - mam spore doświadczenie w programowaniu i zajmowałem się kilka lat serwerami Minecraft. Jestem przekonany że wspólnymi siłami uda się wypracować jakieś rozwiązanie.
Dodatkowe ss'y2023-05-13-13-31-44.png

• XD 1

KidMod

Na tak. Mimo ,że te 5 sekund to mało to i tak jest to irytujące.

Po fakcie, iż na serwerze jest większy EnderChest dla VIP/SVIP oraz po fakcie że jest komenda /ec niedostępna dla graczy, wnioskuję, że serwer korzysta z tego pluginu:

https://www.spigotmc.org/resources/custom-enderchest.8868/ bądź jego modyfikacji i najprawdopodobniej także z zapisu do bazy danych MySQL. Możliwość klonowania itemów wynika najprawdopodobniej z tego, że zapisywanie do bazy MySQL odbywa się asynchronicznie, niezależnie od odczytu (który jest "ważniejszy"), więc możliwe jest, że nastąpi taka sytuacja:

1. odczyt zawartości EnderChest
  2. Zakolejkowanie zapisu informacji o tym, że nastąpiło wyjęcie czegoś z Enderchest
  3. odczyt zawartości EnderChest
    • odczytana została "stara" zawartość EnderChest
  4. Zapis informacji o tym, że nastąpiło wyjęcie czegoś z Enderchest

Opóźnienie 5 sekund ma przed tym zapobiec, jednak nie zawsze zapobiegnie - jeżeli baza w danym momencie będzie bardzo obciążona zapytaniami, 5 sekund może nie wystarczyć na zapis.

Niezbyt logiczne jest ograniczenie na otwieranie innych skrzyń, a nie samego enderchesta. Prawdopodobnie ma to zapobiec identycznej sytuacji w momencie włożenia czegoś do EnderChesta, jednak aby temu zapobiec, wystarczy zabrać item od gracza w momencie zakolejkowania zapisu do bazy.

Szczerze mówiąc, zetknąłem się już raz z identycznym problemem, gdy ludzie na moim serwerze FiveM kopiowali itemy przy użyciu schowków w autach, które częściowo sam pisałem.

Rozwiązania tego problemu są następujące:

1. zapis synchroniczny
    • banalne do implementacji
    • może spowodować ogromne opóźnienia w otwieraniu EnderChesta przez graczy, gdy akurat ktoś wrzuca do niego dużo rzeczy, a baza jest przymulona
  2. wstrzymywanie możliwości korzystania z EnderChest do momentu zapisu wszystkich spowodowanych przez danego gracza zmian
    • implementacja dosyć łatwa
      • dla każdego gracza trzymamy liczbę zakolejkowanych zmian
      • zwiększamy ją o 1 w momencie zakolejkowania czegoś
      • zmniejszamy ją o 1 na callbacku asynchronicznym od bazy
    • spowoduje drobne opóźnienie w ponownym otwarciu EnderChesta po krótkiej chwili
  3. przechowywanie zmian lokalnie w pamięci do momentu ich zapisania
    • implementacja średnio-trudna
      • gdy gracz wkłada coś do EC, zapisujemy informację w tablicy, że tej rzeczy ma ileś więcej (w zależności od tego, ile włożył)
      • gdy gracz wyjmuje coś z EC, zapisujemy informację w tablicy, że tej rzeczy ma ileś mniej (w zależności od tego, ile wyjął)
      • przy każdym "renderowaniu" EnderChesta musimy uwzględnić te zmiany
      • po każdym callbacku od bazy należy zmiany te usunąć z ww. tablic
    • brak jakichkolwiek dodatkowych opóźnień

Mam nadzieję, że te wskazówki implementacyjne pomogą deweloperom szybciej rozwiązać problem 🙂

Edytowane przez artur3126
dokładniejsze rozpisanie rozwiązania 3

M7kRaFt.gif

Propozycja została wstępnie zaakceptowana!

Propozycja została skierowana bezpośrednio do serwerowego Technika celem weryfikacji możliwości jej implementacji.

image.png.b7bfc30b280605c9e35cbc2e863fe916.png

• 8 miesięcy później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...