Skocz do zawartości
Drogi Gościu. Nie jesteś zalogowany, bądź zarejestrowany na naszym forum, ale pomimo tego możesz tworzyć wątki i odpowiadać w tematach, z tym że wszystkie Twoje wiadomości będą musiały zostać ręcznie zatwierdzone przez Administratora. Z tego powodu zachęcamy Cię do założenia konta (bądź zalogowania), aby uniknąć tych ograniczeń.

Ranga Grupa Eventowa

MasalaCzaj

Wyróżnione odpowiedzi

Twój nick (z serwera): MasalaCzaj
Propozycja dotyczy (tytuł):  Ranga Grupa Eventowa
Opis propozycji: Chciałbym zaproponować nadanie rangi eventowej dla osób organizujących eventy z różnorodnymi nagrodami (ze sklepu, pieniądze RC i itemy w grze). Takie małe urozmaicenie proszę nie krytykować, to moja pierwsza propozycja. 

Skrót owej rangi mógłby wyglądać tak GE (Grupa Eventowa). Wybór takich kandydatów odbywałby się poprzez oddawanie głosów zarządu serwera 50% głosów i graczy 50% głosów. Maksymalnie na daną osobę zajmująca się eventami umilającymi czas i wspólną zabawę, zrzeszając społeczność serwera. 

Punktacja: 1-10 

Osoby posiadające tą rangę miałaby też opiekuna może być członek zarządu albo gracz z najbardziej innowatorskimi eventami plus + ilość godzin na serwerze (limity do ustalenia) 

Dodatkowe SS'y: Nie trzeba

Jestem na nie. Rozumiem, że chodzi o graczy. Rangi to cecha, że tak powiem, nadrzędna, więc patrząc przez pryzmat eventu, żadnych dodatkowych uprawnień nie powinna mieć, a zresztą ich dodawanie, ba, wymyślanie było by bezmyślne, a odchodząc od wątku dotyczącego permisji, np. do ogłaszania eventu wystarczy niedrogi pakiet ogłoszeń x50. 

Edytowane przez Lezz
Literówka

9 minut temu, Lezz napisał:

Jestem na nie. Rozumiem, że chodzi o graczy. Rangi to cecha, że tak powiem, nadrzędna, więc patrząc przez pryzmat eventu, żadnych dodatkowych uprawnień nie powinna mieć, a zresztą ich dodawanie, ba, wymyślanie było by bezmyślne, a odchodząc od wątku dotyczącego permisji, np. do ogłaszania eventu wystarczy niedrogi pakiet ogłoszeń x50. 

Edytowałem wniosek, teraz proszę się wypowiedź, rozpisałem go. Mi chodzi tylko i wyłącznie o skrót przed nickiem specjalny. 

Edytowane przez MasalaCzaj
Przecinek

Hmmm. W stosunku do pomysłu jestem neutralny Bardziej bym się skłaniał do dodania Specjalnego pakietu ogłoszeń eventowych. Gracze często organizujący eventy mogliby dostawać takie od administratorów i modów lub kupować w sklepie realcraft 

• Superka 1
  • Thinking 1

Myślę, że ta ranga nie miałaby jakiegoś większego sensu. Rozumiem, że gracze robiący często eventy mogliby chcieć jakiegoś wyróżnienia, ale:

- Mogłoby się to kłócić z eventami robionymi przez administrację; co robić w sytuacji, gdy event serwerowy koliduje z eventem GE? Jeśli one by się wykluczały - administracja musiałaby np. czekać aż GE skończy event (bo przecież go nie przerwie w trakcie).

- Czy nie byłoby to utrudnieniem dla nowych graczy, którzy musieliby się przebić przez eventy grupy eventowej ze swoimi eventami? To potencjalnie powoduje, że jakaś grupa miałaby monopol na eventy.

- Czy eventy nie są najlepsze gdy się je robi z własnej woli i bez narzuconych norm do wyrobienia? Myślę, że jakoś trzebaby przecież weryfikować aktywność GE po nadaniu rangi.

- Jakie benefity miałaby mieć GE? Nie wiem, czy można dać jakieś sensowne benefity graczowi, który nie należy do administracji, a z kolei samo [GE] przed nickiem nie ma najmniejszego sensu.

- Możliwości eventowe wśród graczy są jednak bardzo ograniczone; czy eventy by się szybko nie znudziły? Ile można zrobić eventów w jeden dzień, żeby w ogóle wciąż chcieć w nich uczestniczyć?

- Czy eventy GE nie spowodowalyby znacznie mniejszego zainteresowania eventami serwerowymi? To bardzo możliwe, na zasadzie punktu wyżej.

Według mnie jest za dużo wątpliwości i możliwości niewypału. Jestem na nie.
Uważam, że gracze powinni dalej robić eventy kiedy chcą i jak chcą, bez dzielenia ich na grupy.

• Superka 4

xQH.gif.68353e29cafb9014fdd2e8f2492f980f.gif

28 minut temu, xDeeline napisał:

Myślę, że ta ranga nie miałaby jakiegoś większego sensu. Rozumiem, że gracze robiący często eventy mogliby chcieć jakiegoś wyróżnienia, ale:

- Mogłoby się to kłócić z eventami robionymi przez administrację; co robić w sytuacji, gdy event serwerowy koliduje z eventem GE? Jeśli one by się wykluczały - administracja musiałaby np. czekać aż GE skończy event (bo przecież go nie przerwie w trakcie).

- Czy nie byłoby to utrudnieniem dla nowych graczy, którzy musieliby się przebić przez eventy grupy eventowej ze swoimi eventami? To potencjalnie powoduje, że jakaś grupa miałaby monopol na eventy.

- Czy eventy nie są najlepsze gdy się je robi z własnej woli i bez narzuconych norm do wyrobienia? Myślę, że jakoś trzebaby przecież weryfikować aktywność GE po nadaniu rangi.

- Jakie benefity miałaby mieć GE? Nie wiem, czy można dać jakieś sensowne benefity graczowi, który nie należy do administracji, a z kolei samo [GE] przed nickiem nie ma najmniejszego sensu.

- Możliwości eventowe wśród graczy są jednak bardzo ograniczone; czy eventy by się szybko nie znudziły? Ile można zrobić eventów w jeden dzień, żeby w ogóle wciąż chcieć w nich uczestniczyć?

- Czy eventy GE nie spowodowalyby znacznie mniejszego zainteresowania eventami serwerowymi? To bardzo możliwe, na zasadzie punktu wyżej.

Według mnie jest za dużo wątpliwości i możliwości niewypału. Jestem na nie.
Uważam, że gracze powinni dalej robić eventy kiedy chcą i jak chcą, bez dzielenia ich na grupy.

Pragnę się odnieść, do twojej wypowiedzi rozpiszę to w punktach.

1. Tutaj wystarczy się między sobą dogadać wczoraj np. robiliśmy event ja i CzystekGaming 4 w 1 (nasz autorski event) i udało się Nam go skończyć, pomimo ogólnotrwającego eventu (labiryntu, za którym gracze zbytnio nie przepadają). 

2. Cóż, rekrutacja do Grupy Eventowej byłaby otwarta cały czas zarząd GE podejmował by decyzję po naradzie przy każdym podaniu. 

3. Tak, tylko przydałoby się jakieś wyróżnienie dla takich osób za kawał dobrej roboty jaką robią dla innych. Sposób weryfikacji wyglądałby tak każdego dnia dany gracz GE musi zrobić przynajmniej 1 event. Nieobecność z różnych przyczyn typu wyjazd czy coś innego zgłaszałby  do Opiekuna GE. 

4. Co do benefitów tej grupy byłby prefix przed nickiem (GE), możliwość tworzenia tabliczek na działkach w kolorach, /kit GrupaEventowa, możliwość tworzenia własnych kolorowych podpisów i główek za opłatą, ale o 50% mniejszą niż ranga bogacz oraz  dostęp do maszyny losującej. 

5. W pewien sposób nasze narzędzia są ograniczone, lecz da się z tego wybrnąć stosując to coraz nowsze rozwiązania np Nasz autorski Event 4 w 1, który został ochoczo przywitany przez graczy nie licząc innych naszych eventów.  Uczestnictwo w event jest dobrowolne z różnorodnymi, zbilansowanymi nagrodami zmieniając eventy nigdy nie robimy więcej niż 3 rundy danego eventu. 

6. Prawdę, mówiąc to GE współpracowałoby z Zarządem Serwera. Obie grupy, by wymieniały się pomysłami, pilnowały porządku na eventach i budowały od podstaw. 

Pozdrawiam serdecznie 

MasalaCzaj 

Edytowane przez MasalaCzaj
Korekta

Odpowiedziałeś mi, w takim razie odpowiem też Tobie i rozwinę, dlaczego nie jest to dobry pomysł.

[Punkt 1. i 6.]

- Jako, że GE nie należałaby do administracji (ponieważ administracja już ma osoby odpowiedzialne za eventy) nie mogłaby ona ingerować w serwerowe eventy czy nawet wiedzieć wcześniej od innych kiedy i jakie eventy miałyby się odbyć.
- Budowanie od podstaw wspólnie z Zarządem Serwera też nie wchodzi w grę, to się w ogóle nie zgrywa. Gdyby GE mieli pomagać w serwerowych eventach to potrzebowaliby większych permisji (np. WorldEdit lub creative) a gdyby Zarząd Serwera miał pomagać budować na działkach GE to zwyczajnie dawałby darmowe bloki właścicielowi działki. Obie rzeczy są niedopuszczalne.
- Jeżeli graczom nie podobają się eventy i mają swoje pomysły to mogą je zapisać w propozycjach, do czego Administracja stara się zachęcać. 

[Punkt 2. i 3.]

- Na jakiej zasadzie miałaby działać rekrutacja, jeśli wymogiem pozostania na randze jest 1 event dziennie? Myślę, że trudno znaleźć tutaj jakieś twarde, jednoznaczne czynniki kwalifikujące daną osobę do tejże grupy. 1 event dziennie, a co jeśli jest słaby/bardzo krótki/bez zainteresowania/powtarzalny/skopiowany od kogoś? Dajmy graczom wolność w ich eventach, bez poczucia bycia obserwowanym i ocenianym.
- Zarząd GE musiałby być wybrany przez Administrację na drodze rekrutacji. Tak jak wyżej - nie ma jednoznacznych wskaźników, trudno kontrolować eventy graczy i oceniać ich jakość (zwłaszcza, gdyby gracz wiedział, że jest obserwowany i oceniany). Zarząd Serwera i tak ma już teraz bardzo dużo rzeczy na głowie - co gracze też wiedzą.

- To wciąż nie wyklucza monopolu na eventy. Przecież nie wszyscy chcą codziennie tłuc eventy, zazwyczaj gracze robią event spontanicznie raz na jakiś czas, kiedy mają ochotę. Nie zabierajmy im tego.

[Punkt 4.]

- Benefity zdecydowanie zbyt wygórowane, wyciągnięte z Bogacza 3-5 i niektóre nawet ulepszone. Bogacz wymaga wielu godzin ciężkiej pracy i znajomości mechanik serwera. Robienie codziennie 1 eventu się do tego niestety nie umywa.

- Czy rzeczywiście eventy są aż takie istotne w kontekście integracji graczy jak piszesz? Wydaje mi się, że nie. Raczej dzięki nim integrują się gracze z Administracją, a nie gracze między sobą (przecież eventy serwerowe to głównie rywalizacja!). Na eventach graczy ta integracja i tak nie jest AŻ TAKA jak piszesz.

[Punkt 5.]

- Nie wspominałam nic o ograniczeniach w kreatywności - przecież w niej nie ma ograniczeń. Chodziło mi o ograniczenia techniczne, które Was też obejmują. Super, że mieliście dobry pomysł na event, ale i tak on był wciąż w ramach tych ograniczeń jakie są nałożone na graczy i działki.

Podsumowując: Fajnie, że się angażujecie w tworzenie eventów i zadowalanie graczy, ale ranga GE wprowadziłaby tylko zbędny elitaryzm wśród graczy. Nie wchodzi również w grę ani przyjęcie GE do Administracji, ani traktowania GE tak samo jak graczy. GE zabierałoby też graczom wolność w tworzeniu swoich eventów, bo nie każdy chce należeć do jakiejś grupy i przechodzić przez rekrutację.

Utrzymuję swoje stanowisko z wcześniejszego komentarza.

• Superka 3

xQH.gif.68353e29cafb9014fdd2e8f2492f980f.gif

• HeadAdmin
HeadAdmin

Propozycja została odrzucona!

2.jpg.fb8f37d4f35cf35defb4d4cc0b5cbde1.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...