Skocz do zawartości
Drogi Gościu. Nie jesteś zalogowany, bądź zarejestrowany na naszym forum, ale pomimo tego możesz tworzyć wątki i odpowiadać w tematach, z tym że wszystkie Twoje wiadomości będą musiały zostać ręcznie zatwierdzone przez Administratora. Z tego powodu zachęcamy Cię do założenia konta (bądź zalogowania), aby uniknąć tych ograniczeń.

Litematica

Laufer11

Wyróżnione odpowiedzi

Twój nick (z serwera): Laufer11
Propozycja dotyczy (tytuł): Uznania modyfikacji ,,Litematica" oraz jej pochodnych za niedozwoloną
Opis propozycji: Postaram się zwięźle i dosadnie.

Wraz z kilkoma graczami, z którymi dzielimy się SWOJĄ twórczością na serwerze MC, ubolewamy nad tym jak wielu graczy korzysta ze wspomagaczy przy budowaniu. Mowa tutaj o modyfikacji zwanej ,,Litematica" pozwalającej na perfidne kopiowanie, a czasem wręcz kradzież czyjejś twórczości przy minimalnym nakładzie sił. Zwiedzając działki na serwerze MC dostrzegłem kilka prac, które nieustannie zgarniają liczne pochwały, a sam właściciel działki twierdzi, iż sam wykonał daną pracę bez żadnych wspomagaczy. Propozycję uznania w/w modyfikacji za zabronioną motywuję brakiem szacunku i lojalności wobec pozostałych graczy serwera. Jest to nie w porządku szczególnie przy konkursach organizowanych przez zarząd na najładniejszą działkę, ale i przy codziennym funkcjonowaniu serwera. Dodatkowo może się to przyczyniać do oszustw podczas składania podań na budowniczego. Przy owych podaniach szczególną uwagę zwraca się na to, czy daną pracę wykonał sam gracz, czy też powziął zdjęcie / pracę z sieci. Podobnie powinno być to rozpatrywane przy twórczości graczy na mapie z działkami. Ku ścisłości - nie uważam inspiracji z internetu za kopiowanie czy też kradzież pracy, uwagę przykuwam do ewidentnego przelewania prac 1:1 z sieci na serwer MC przy użyciu w/w aplikacji (modyfikacji). Jedni będą spędzać kilkadziesiąt godzin na serwerze, aby mieć z czym dostąpić do konkursu, inni zaś spędzą 2h na omawianej modyfikacji i wygrają przykładowy konkurs czy też inne wydarzenie.

Dodatkowe SS'y: Miałem przygotowane kilka screenów wraz z linkami prowadzącymi do pobrania schematu budowli, ale ostatecznie z szacunku do innych graczy postanowiłem ich nie publikować, aby nie wskazywać palcem na te osoby.

Proszę o rozsądne rozpatrzenie mojej propozycji.

• Superka 2
  • Wow 1

11 godzin temu, michociaak napisał:

Wielu graczy buduje swoje budowle na początku na creative, w trybie single player aby potem móc prościej je zbudować na serwerze. Dzięki temu mogą też dopracować swoją prace przed oficjalnym rozpoczęciem budowy na serwerze.

Wiele graczy tak robi (w tym ja) i radzą sobie bez korzystania z w/w modyfikacji... Nie jest to żaden wyczyn. Stąd jest to olbrzymie ułatwienie rozgrywki dla gracza.

11 godzin temu, michociaak napisał:

2. Jak sama nazwa tej listy mówi, są to modyfikacje zakazane, które ułatwiają w jakiś sposób rozgrywkę i dają przewagę nad innymi graczami, mod litematica nie spełnia tych kryteriów.

Otóż ułatwiają. Większość z odmian tych aplikacji stawia nawet bloki za gracza (bez klikania myszką) co przyczynia się też w pewnym stopniu do nieodpowiedniego nabijania questów, co pozwala uzyskać szybciej przewagę nad innymi graczami (zostało mi to pokazane przez jednego z graczy).

Ponad to pozwolę sobie zacytować opis omawianej modyfikacji:

,,Mod pozwala na wyświetlanie oddzielnych warstw schematu, (ułatwienie w przypadku spadanego, szklanego eventu)  tworzenia własnych „widm”, przesuwania i obracania w świecie gry jak i automatycznego wypełniania schematu trzymanymi materiałami".

Dodatkowo modyfikacja w niektórych wersjach potrafi zapisywać schematy powstałych struktur na serwerze, co może przyczynić się do skopiowania chociażby spawn'a na inny serwer lub innych projektów graczy. 🙂

Edytowane przez Laufer11

Otóż chyba się nie zrozumieliśmy @michociaak Pod słowami: automatycznego wypełniania schematu miałem na myśli to, iż gracz nie musi przerzucać itemków z eq do ręki, nie musi klikać myszką aby je postawić, a także nie musi się specjalnie ustawiać, aby uzyskać porządaną rotację bloku.

Ponad to na potrzeby propozycji przedstawiam poniższe screeny, które ukazują możliwości w/w modyfikacji. 

Dla sprecyzowania jest to spawn RealCraft przeniesiony na dowolny prywatny świat... 

Reasumując powtórzę to co już napisałem - owa modyfikacja to ,,mini WE" w czystej postaci dostępny dla graczy, którzy przy jej pomocy mogą dokonać wszystkiego. W tym kopiować czyjeś prace, a nawet cały serwer... Na przykładzie spawnu RC w dość przejrzysty sposób pokazałem jak można kraść czyjąś twórczość i wykorzystywać ją na wszelakie sposoby. 

Link do SS: https://imgur.com/a/bmmFOxc

Czynności wykonane na SS służyły pokazaniu jak duży wpływ ma Litematica na ,,kopiowanie serwera" i zostały one wykorzystane tylko i wyłącznie do publikacji w tym poście.

~EDIT

Zaczerpnięte z listy zabronionych modyfikacji:

MODYFIKACJE DOTYCZĄCE INTERAKCJI Z BLOKAMI

Nuker, ClickNuker, SpeedMine/FastBreak, AutoMine, BuildRandom, AutoTool, AutoSwitch, AutoMine, AutoBuild, BlockHit, FastPlace, GhostHand, InstantBunker, Overlay, Tunneller, itp.

Na czerwono zaznaczyłem modyfikacje, które występują w ,,Litematica". Podejrzewam, że jeszcze kilka z powyższych możnaby podkreślić, ale nie zrobiłem tego, ponieważ większości nawet się nie mogę domyślić jak działają.

2022-11-06_21.07.01.png

2022-11-06_21.06.56.png

2022-11-06_21.07.49.png

2022-11-06_21.08.02.png

Edytowane przez Laufer11

• 2 miesiące później...

Na Nie

Cytat

Wielu graczy buduje swoje budowle na początku na creative, w trybie single player aby potem móc prościej je zbudować na serwerze.

To jest główny powód za odrzuceniem 

Po za tym litematica jest zakazana z włączonymi opcjami wspomagającymi .

image.png.273d0a273566627390ffca6d81b0a73a.png

Blokowanie tego moda nie ma sensu, ponieważ nawet w przypadku gdy ludzie sobie skopiują coś z serwera i wykorzystają to gdzieś u siebie na swoim serwerze, prędzej czy później i tak wyjdzie to na światło dzienne i będzie można wtedy podjąć odpowiednie kroki. Z konkursami na działkę jest ta sama opcja i doskonale widać czy coś jest pożyczone z neta lub nie i weryfikuje to zawsze kilka osób, które akurat są w składzie oceniającym dany konkurs. Sam w sobie mod ułatwia budowanie mniej uzdolnionym osobą lub niektórzy wybierają opcje zbudowania czegoś na singlu w trybie kreatywnym z wykorzystaniem WorldEdita i odbudowie tego ręcznie na serwerze z podświetlonym tylko i wyłącznie schematem, bo tak jest łatwiej i nie muszą bezcelu zbierać różnych materiałów na serwerze, które okażą się niepotrzebne i tracąc na to wiele godzin. Ta modyfikacja jest dozwolona i jedyną rzeczą jakiej zabraniamy jest auto budowanie. Dodatkowo samo wykorzystywanie podświetlonego schematu nie jest niczym złym. Pozwala lepiej się przygotować do budowy poprzez możliwość sprawdzenia listy potrzebnych materiałów czy innych bajerów. Przez to, że sporo ludzi używa tego moda, serwer tylko zyskuje, ponieważ powstają coraz ciekawsze i niesamowite budowle oraz nie ma samych pustych działek albo aż tylu farm trzciny.

120939505_388695128820850_7762642661662048347_n.png

Lewaki (1).jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...