Skocz do zawartości
Drogi Gościu. Nie jesteś zalogowany, bądź zarejestrowany na naszym forum, ale pomimo tego możesz tworzyć wątki i odpowiadać w tematach, z tym że wszystkie Twoje wiadomości będą musiały zostać ręcznie zatwierdzone przez Administratora. Z tego powodu zachęcamy Cię do założenia konta (bądź zalogowania), aby uniknąć tych ograniczeń.

Zaawansowane czyszczenie czatu na serwerze Minecraft

OnistDerFalke

Wyróżnione odpowiedzi

Twój nick (z serwera): OnistDerFalke
Propozycja dotyczy (tytuł): Zaawansowane czyszczenie czatu na serwerze Minecraft.

Opis propozycji: 

Dzięki słusznej uwadze jednego z MotChatów w innym moim wątku widocznym poniżej, która mówi, że w niektórych sytuacjach reklama innych serwerów, bądź atak botów może stanowić rzeczywisty problem przy wprowadzaniu połączenia czatów z Discorda i serwera Minecraft - wpadłem na pewien pomysł, który jest właściwie dosyć oczywisty i wcale nietrudny w realizacji (nie jestem programistą Javy, a z pluginami dopiero zaczynam, jednak z mojego doświadczenia w programowaniu zakładam, że problem nie jest wybitnie trudny).

Zauważmy, że w tym momencie administracja ma dostęp do komendy czyszczącej czat (być może jakiejś własnej, z pluginu/może po prostu "cc" - nieistotne). W każdym razie po wywołaniu tej komendy cały czat jest czyszczony.

Jednak po co czyścimy czat? Raczej po to, by usunąć reklamę lub wyeliminować spam botów atakujących serwer (odwołuję się tutaj do komentarza @Randalla z wątku, który tu podlinkowałem). Dlaczego nie rozwinąć pluginu lub nie stworzyć pluginu zupełnie nowego, który w pewien sposób udostepni komendę typu /cc <nick> pozwalającą na usunięcie z czatu jedynie wiadomości niepożądanego gracza?

Teraz pozostaje mi powiedzieć, jak ja to widzę. Otóż zdaje sobie sprawę, że silnik, z którego korzysta serwer może nie udostępniać metod do usuwania pojedynczych wiadomości czatu. Możliwe, że udostępnia - wtedy problem jest z góry rozwiązany. Jeśli nie - wczytajmy wiadomości do listy, przeiterujmy po nich i usuwajmy wszystkie, których autorem jest gracz o podanym w argumencie nicku. Następnie czyścmy cały czat i printujmy zawartość konwersacji z listy, która została przefiltrowana z niepożądanych wiadomości. 

Myślę, że pomysł jest dosyć sensowny - ze względu na swoją prostotę, ale także dlatego, że może być przydatny w praktyce. Trochę niewygodne dla gracza może być to, gdy prowadzi konwersację, napisał długie zdanie i nagle czat jest czyszczony i wiadomość nigdy nie trafia do odbiorcy.

Jasne, wyolbrzymiam. To nie jest ogromny problem, ale czemu nie dażyć do perfekcji i jak najmniejszej awaryjności/niewygody w korzystaniu z oferowanych przez serwer elementów gry? 🙂

Edytowane przez OnistDerFalke
  • Superka 1
  • Dislike 1
  • Przytulas 1
  • Thinking 1

Jestem tego samego zdania co @michociaak. Z resztą po co jakieś innowacje w czacie potrzebne jak jest dobrze tak jak jest XD

ofc na nie

Edytowane przez Chanhee
  • Superka 2

I SAW CHANHEE AND THE BOYZ ❤️ 

Deal with devil for the top don't scare
遠くない手伸ばして
Deal with devil for the top don't scare
すぐ目の前 my dreams light up

• 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...