Skocz do zawartości
Drogi Gościu. Nie jesteś zalogowany, bądź zarejestrowany na naszym forum, ale pomimo tego możesz tworzyć wątki i odpowiadać w tematach, z tym że wszystkie Twoje wiadomości będą musiały zostać ręcznie zatwierdzone przez Administratora. Z tego powodu zachęcamy Cię do założenia konta (bądź zalogowania), aby uniknąć tych ograniczeń.

Dostępność czatu z gry na nowo utworzonym kanale Discord

OnistDerFalke

Wyróżnione odpowiedzi

Twój nick (z serwera): OnistDerFalke
Propozycja dotyczy (tytuł): Dostępność czatu z gry na nowo utworzonym kanale Discord
Opis propozycji: Bardzo często brakuje mi możliwości otwarcia czatu na serwerze np. z mojego telefonu. Oczywiście są aplikacje, które to umożliwiają, ale nie są one pewne i mogą zostać uznane za oszustwo lub niesłusznie zbanowane przez anticheat. Proponuję umożliwić czytanie oraz pisanie na czacie serwerowym (w grze) poprzez nowo utworzony w tym celu kanał na Discordzie. Oczywiście jest parę trudności, z którymi należy się zmierzyć, ale wydaje mi się, że nie są one dużym problemem. Po pierwsze, należy napisać bota do Discorda, który pozwoli odczytać pakiet .json oraz wysłać go na serwer poprzez zwyczajny curl/ssh cp pakietu z serwera poprzez bezpieczne połączenie ssh. Pakiet ten bot przedstawi na kanale w formie sekwencji ostatnich wiadomości wraz z ich nadawcami (można to zrobić poprzez wykorzystanie instancji gracza lub zwyczajną refencję do użytkownika (mowa o widoku). Po środku stałby jakiś hosting/serwer/klaster serwerów (nie znam architektury serwera), który udostępniałby metody zarządzania wiadomościami po swojej stronie (właśnie dzięki nim odbieralibyśmy oraz wysyłalibyśmy pakiety dla Discorda oraz Minecrafta. Po stronie serwera Minecraft wystarczyłoby wówczas pluginem pakować wiadomości z czatu w jsony i wysyłać do serwera api, o którym wspomniałem wyżej (np. jakiś python flask). Nie znam architektury, ale bez względu na to, czy będzie to klaster serwerów, czy osobno hosting i serwer - można zrobić serwer proxy i połączyć je w wirtualny klaster. Wówczas zapewnimy bezpieczną komunikację na wysokim poziomie. Jak zatem wyświetlałyby się wiadomości użytkowników z discorda na czacie? Normalnie - tak jak graczy: kolory i rangi pobierane by były dynamicznie przez plugin od rang (na pewno jest wystawiona do tego jakaś metoda). Ewentualnie można dodać dopisek, że gracz pisze z Discorda. Fajnie byłoby również dać opcję wyłączenia graczowi na serwerze Minecraft wiadomości napisanych z Discorda.

Jest to jedynie koncepcja. Robiłem wiele razy podobne rzeczy i bardzo fajnie to działa. Jeśli pomysł się Państwu spodoba - mogę rozwinąć temat. Wówczas proszę kontaktować się ze mną poprzez Discord.

Dodatkowe SS'y: (brak)

• Dislike 1

• Opiekun Forum
Opiekun

Nie wydaję mi się, aby był to dobry pomysł. Aplikację mobilne do łączenia się z serwerem typu "ChatCraft" nie są zakazane, tym bardziej nigdy nie widziałem, aby ktokolwiek został zbanowany przez AntyCheat za używanie tej aplikacji.

Wracając do głównego tematu - moim zdaniem wprowadzenie tej funkcji nie jest dobrym pomysłem, ponieważ w przypadku zareklamowania innego serwera przez gracza, my jako Administracja jesteśmy zobowiązani do wyczyszczenia chatu, a jak ktoś wie, bądź nie, to po wpisaniu komendy od tego są wysyłane puste wiadomości i w ten sposób chat jest "czyszczony", co oznacza, że w logach wiadomość z reklamą jest widoczna. Wiem, że w jednym jak i w drugim wypadku nawet po wyczyszczeniu chatu, po wystąpieniu reklamy, wiadomość będzie nadal widoczna, z tą różnicą, że na znalezienie tej wiadomości w logach wymaga więcej czasu. Tak samo, gdy wystąpi atak botów, duży spam, itp. - na kanale Discord zapanuje chaos i aby doprowadzić go do przejrzystości, musiałaby być powołany ktoś z Administracji, aby takie potencjalne wiadomości usuwał. Można by było też ten kanał codziennie czyścić, ale to się chyba mija z celem.

Nie wykluczam też, że taka funkcja mogłaby spowalniać serwer, w wyniku czego byłyby lagi.

Ciężko mi w tej propozycji objąć pozytywne bądź negatywne stanowisko, więc ostatecznie jestem na neutral.

.·͙*̩̩͙˚̩̥̩̥*̩̩̥͙ .·:*¨༺ ༻¨*:·.*̩̩̥͙˚̩̥̩̥*̩̩͙‧͙ . 

image.png

.·͙*̩̩͙˚̩̥̩̥*̩̩̥͙ .·:*¨༺ ༻¨*:·.*̩̩̥͙˚̩̥̩̥*̩̩͙‧͙ . 

W dniu 21.08.2022 o 00:12, Randall napisał:

Nie wydaję mi się, aby był to dobry pomysł. Aplikację mobilne do łączenia się z serwerem typu "ChatCraft" nie są zakazane, tym bardziej nigdy nie widziałem, aby ktokolwiek został zbanowany przez AntyCheat za używanie tej aplikacji.

Wracając do głównego tematu - moim zdaniem wprowadzenie tej funkcji nie jest dobrym pomysłem, ponieważ w przypadku zareklamowania innego serwera przez gracza, my jako Administracja jesteśmy zobowiązani do wyczyszczenia chatu, a jak ktoś wie, bądź nie, to po wpisaniu komendy od tego są wysyłane puste wiadomości i w ten sposób chat jest "czyszczony", co oznacza, że w logach wiadomość z reklamą jest widoczna. Wiem, że w jednym jak i w drugim wypadku nawet po wyczyszczeniu chatu, po wystąpieniu reklamy, wiadomość będzie nadal widoczna, z tą różnicą, że na znalezienie tej wiadomości w logach wymaga więcej czasu. Tak samo, gdy wystąpi atak botów, duży spam, itp. - na kanale Discord zapanuje chaos i aby doprowadzić go do przejrzystości, musiałaby być powołany ktoś z Administracji, aby takie potencjalne wiadomości usuwał. Można by było też ten kanał codziennie czyścić, ale to się chyba mija z celem.

Nie wykluczam też, że taka funkcja mogłaby spowalniać serwer, w wyniku czego byłyby lagi.

Ciężko mi w tej propozycji objąć pozytywne bądź negatywne stanowisko, więc ostatecznie jestem na neutral.

Jasne, bardzo słuszna uwaga z reklamą serwera i atakami botów. Zainspirowałeś mnie do nowego pomysłu, który można podejrzeć poniżej. Jeśli chodzi o lagi - nie wiem. To już powinien ocenić Wasz technik. Nie chcę się wypowiadać na ten temat za dużo, jednak wydaje mi się, że wszystko jest do ogarnięcia.  

Takie rozwiązanie już ogólnie istnieje, udało mi się je znaleźć. Podlinkowuje plugin. 🙂

https://www.spigotmc.org/resources/discordsrv.18494/

Połączono posty.//jipsyy

Edytowane przez OnistDerFalke

Na nie @michociaakma racje. Po co jakieś osobne kanały na dc na czat jak można używać apki na telefonie i dać /mobile xd

• Superka 2

I SAW CHANHEE AND THE BOYZ ❤️ 

Deal with devil for the top don't scare
遠くない手伸ばして
Deal with devil for the top don't scare
すぐ目の前 my dreams light up

Oczywiście, zgadzam się z powyższymi argumentami. Nie miałem pojęcia o istnieniu takiej aplikacji. Jednak proszę, abyście chociaż zerknęli na podlinkowany przeze mnie wyżej plugin. Widzę, że pierwotny pomysł jest jednak bardzo naciągany i również jestem na nie. Proszę moderatora forum o zamknięcie wątku 🙂

• 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...